Ligtkrant


Voel jij dat je leeft?

Momenteel ben ik in Zambia.  Heerlijk. Ik vertoef bij mijn lieve vriendin. Zij woont en werkt samen met haar man al jaren in Afrika. Omdat ik me heb voorgenomen te genieten van het leven en de dag te plukken bedacht ik me een aantal weken geleden dat ik net zo goed bij haar (op de veranda) kan schrijven aan mijn boek. Ik had 2 weken gepland dus dat is de moeite waard om te reizen.  En ik heb het mezelf cadeau gegeven :-) 

 

 

Geplaatst op 20 oktober 2016 | Lees meer »

Nic Balthazar maakte een film over stress en burn-out

Nic vertelde mij: In mijn film probeert een stand-up comedian, redelijk meesterlijk vertolkt door Peter van den Begin, om niet de afgrond van depressie en burn-out in te tuimelen. Integendeel, hij gaat met zijn eigen kritische stem in dialoog, om hopelijk terug aansluiting te vinden bij een soort authenticiteit en ja zelfs, geluk. 
 

Net zoals bij mijn eerdere films BEN X en TOT ALTIJD, hoop ik ook dat de relevantie van het onderwerp kan bijdragen tot een debat dat echt leeft in onze maatschappij, en wie weet zelfs een soort inzicht zou kunnen geven in een aantal psychologische processen die ons vandaag meer dan ooit de das om doen. Met burn-outs, depressies en een algehele maatschappelijke malaise tot gevolg. 

Geplaatst op 6 oktober 2016 | Lees meer »

Hoe ik het tij keerde bij drukte en stress.

Deze week worden de laatste loodjes gelegd aan onze nieuwe keuken. Gelukkig, want mijn vriend en ik hebben wekenlang gekampeerd in onze tuin. We boften ontzettend met het mooie weer. En het resultaat mag er zijn, we zijn meer dan tevreden.

De keuken werd geplaatst door een bedrijf maar alle voorwerk deden we zelf. Dus moesten er leidingen verlegd, geschilderd en geschuurd. Veel zelf doen scheelt dan misschien wel veel geld, maar het is een flinke taak naast het werk. En het is altijd meer inspanning dan je denkt want je komt van alles tegen in een oud huis.

Tijdens deze verbouwweken kwam ik mezelf af en toe goed tegen. Dan liep ik te stressen. De dagelijkse routine klussen zoals tafel dekken, koken of afwassen kostte meer tijd. En al die klussen na het werk terwijl het warm weer was, vroeg wel zo nu en dan enige discipline en doorzettingsvermogen.

Geplaatst op 22 september 2016 | Lees meer »

Waarom het zo belangrijk is de vakantie-ontspanning vast te houden.

De vakantie is voorbij en het dagelijks leven met al haar verplichtingen begint weer. Het zorgeloos luieren was natuurlijk broodnodig om energie op te bouwen voor de komende tijd. Maar nu is het weer tijd om iets te presteren en te creëren op je werk. Ontspanning is vaak het leukst na inspanning Een gezond mens wil ook iets bijdragen aan de samenleving met werk, is mijn mening. Werk geeft je als het goed is dan ook zingeving, voldoening en energie.

En nu is het de kunst om de rust en de ontspanning vast te houden en zo min mogelijk stress op te bouwen. Het is belangrijk om de goede balans te vinden, zodat je lichamelijke en mentaal gezond blijft.

Geplaatst op 8 september 2016 | Lees meer »

Ik-moet-weer-werken-dip? 10 motivatietips!

Net als jij waarschijnlijk, ben ik net terug van vakantie. Ik was er even helemaal uit, zonder zorgen, zonder moeten. Tijd voor mezelf, mijn geliefde en alleen maar doen waar ik zin in had. Nou, ik had het werk helemaal los gelaten. Wat heb ik genoten van de vrije dagen, de vrijheid en de natuur. Werk stond ver van me af. En er was zelfs geen internet op de camping. (Ik wist niet dat dat nog kon).


 

Geplaatst op 25 augustus 2016 | Lees meer »

Waarom vrouwen meer stress hebben dan mannen.


Het is een feit dat er meer vrouwen dan mannen in de ziektewet geraken door stress en burn-outklachten. Hoe komt dit nou? 
Er zijn 2x zoveel vrouwen als mannen, die lijden aan een depressie of aan een angststoornis. Aan deze klachten gaat langdurige stress vooraf. Zijn we als vrouw emotioneler of zwakker dan een man?

 

 

Geplaatst op 14 juli 2016 | Lees meer »

De 5 belangrijkste oorzaken van stress.

GFK deed onderzoek onder 27000 consumenten in 22 landen De vraag was wat de grootste stressfactor was in hun leven. Maart 2016 gepubliceerd door Express Bussines.

Op plaats:

5:    23%  Werkdruk. De hoeveelheid tijd die men heeft om werktaken te volbrengen 
4:    22% Geen tijd voor de dingen die je wilt doen.
3:    23% Onvoldoende slaap
2:    27% De druk die men zichzelf op legt
1:    29% De hoeveelheid geld die ze hebben om rond te komen

 

Iedereen heeft weleens last van stress. De oorzaak van je verhoogde stressniveau is persoonlijk. Heb jij last van stress?

Geplaatst op 30 juni 2016 | Lees meer »

Koud water baden herstelt en versterkt lichaam en geest

Koud water baden is een oeroude techniek. De Griekse medicus Hippocrates (400 voor Christus) sprak al over de helende kracht van kou en koud water. Bij een mindere gezondheid schreef hij allerlei soorten warm en koud water hydro-therapieën voor. Ook weinig gekleed buiten in de koude lopen was een therapievorm. Hippocrates legde als eerste de nadruk op hygiëne, een gezonde evenwichtig eet- en drinkpatroon en het belang van frisse lucht voor een goede gezondheid. Hij zette doelbewust water in als therapie vanwege de tonische werking.

 

Geplaatst op 16 juni 2016 | Lees meer »

5 tips om je grenzen te stellen 

Grenzen aangeven en stellen is belangrijk, want ze geven je kaders in je leven en werk.  Grenzen geven aan wat je zelf wel en/of niet (meer) wilt of aankunt. Je blijft binnen je mogelijkheden. Dat geeft je controle en greep, en dat geeft weer veiligheid.

Ook op het werk zijn grenzen van groot belang. Grenzen geven de spelregels en speelruimte weer. Ze geven aan wat er wel en/of niet van je verwacht wordt. Iedereen weet hoever hij kan gaan en waar hij zich aan moet houden. Dat schept duidelijkheid en tegelijkertijd ook weer veiligheid.

 

Geplaatst op 2 juni 2016 | Lees meer »

Het belang van goede koffiepauzes! 

De Zweden vallen onder de minst gestreste mensen ter wereld. Hoe doen ze dat? Een gebruik op het werk, genaamd fika, zou weleens het geheim kunnen zijn.

Fika is het gebruik om tijdens werk twee of drie keer per dag koffiepauzes te nemen. En niet zomaar koffiepauzes, maar tien minuten het pand uit gaan en letterlijk het werk achter je laten. Niet toch weer een minibespreking inpassen of je mailbox bijwerken, maar echt even ontspannen. Koffie is niet nodig; het draait om het onderbreken van je werkdag. 

Geplaatst op 19 mei 2016 | Lees meer »

Stress- en burn-outklachten zijn een opportuniteit

Stress- en burn-outklachten dwingen je tot verandering, want je zit in de knoop. Dit kan angst opleveren, maar als je door de angst durft te gaan en je gewoontes doorbreekt, ben je gegroeid en daar doe je de rest van je leven je voordeel mee.

“Burn-out- en zware stressklachten moeten ernstig genomen worden, het zijn duidelijke signalen dat er iets niet goed gaat”, vertelt stress- en burn-outexpert Nell van de Ligt. “Ze zijn een direct signaal van je lichaam: je verbruikt meer energie dan je in korte tijd kan ‘bijtanken’. Deze signalen geven duidelijk aan dat er iets moet veranderen vooraleer het weer goed zal gaan.”

Geplaatst op 4 mei 2016 | Lees meer »

Denk jij ook dat stress zo maar over gaat?

Ruim de helft van de Nederlanders heeft last van stressgerelateerde lichamelijke klachten. Van hen heeft 61 procent last van gespannen nek en schouders, 59 procent van vermoeidheid en 52 procent van een onrustig gevoel. Ook hoofdpijn, slapeloosheid, concentratieproblemen en neerslachtigheid komen veel voor. Dat blijkt uit de resultaten van een enquête onder ruim 850 bezoekers van de website Gezondheidsnet.nl

Altijd stress
Dat stress veel voorkomt, laat ook deze enquête weer zien. Ruim de helft van de ondervraagden ervaart regelmatig, zeker een paar keer per week, stress. Van hen heeft 5 procent altijd stress en 28 procent bijna elke dag. De belangrijkste oorzaken van stress zijn gezondheid (33 procent), zorgen om de kinderen (25 procent), werk (19 procent), financiële problemen (19 procent) en zorgen om naasten (18 procent). Een kwart van de ondervraagden ziet regelmatig tegen een (werk)dag op en ruim de helft is minimaal een paar keer per week uitgeput aan het eind van de dag.

Geplaatst op 21 april 2016 | Lees meer »

Heeft iemand je eens verteld...

Heeft iemand je wel eens verteld dat je helemaal goed genoeg bent? Dat je mooi genoeg, lief genoeg, wijs genoeg, sterk en slim genoeg leeft? Heeft iemand gezien dat je je best doet te roeien met de riemen die je hebt, om te gaan met alles dat het leven je biedt en dat je met alles dat je nu weet en kunt het best mogelijke doet?

Geplaatst op 7 april 2016 | Lees meer »

Waarom stress- en burn-outklachten je angstbeelden kunnen geven?


Angst klopt op de deur,
Vertrouwen doet open,

...Niets te zien.
- auteur onbekend-

Je staat de laatste tijd onder druk en hebt veel stress. Het is tijd om je leven eens onder de loep te nemen. Er moet dus nodig iets veranderen in je leven, maar je hebt geen idee waar te beginnen. Alle zekerheden staan ineens op losse schroeven als je last krijgt van stress- en burn-outklachten. Daarom is het belangrijk om alles eens kritisch te gaan bekijken. Wat geeft mij energie? Wat kost mij energie? Wat maakt mij gelukkig? Etcetera.

Geplaatst op 17 maart 2016 | Lees meer »

Kan jij niks doen en luieren?

Vandaag ga ik je vertellen over Janneke. Zij heeft een probleem wat je misschien wel herkent.
Ik denk dat veel mensen met ditzelfde probleem worstelen. In mijn werk hoor ik hier ook regelmatig over. En eerlijk gezegd was ik zelf vroeger ook zo. ;)
Dus met toestemming van Janneke, deel ik vandaag haar probleem.

Geplaatst op 3 maart 2016 | Lees meer »