Ligtkrant


Sta even stil! Hoe is het nu met jou?

Sta jij nu even stil bij jezelf? Maak je door deze Ligtkrant even tijd voor bezinning? Veel mensen vertellen dat ze met de komst van de Ligtkrant even stilstaan en zich de vraag stellen: hoe gaat het met me? Alize, een trouwe lezeres van mij, schreef me dit: Als ik je ligtkrant lees dan word ik meteen getriggerd om weer alert te zijn op mijn valkuilen. Te weten: doorrennen met mijn team zonder rust in te bouwen, het gevoel te hebben dat ze  echt niet zonder mij kunnen en dat ik alles moet oplossen… 

Geplaatst op 5 oktober 2017 | Lees meer »

Als je je TE verantwoordelijk voelt..

Als je je verantwoordelijk voelt voor je werktaken is dat een heel goede eigenschap. Maar  'te'  veel verantwoordelijkheidsgevoel kan je ziek maken. Het is heel  goed als je verantwoordelijkheid draagt voor taken die van je verwacht worden, zodat het werk goed doorloopt.  Maar hoe ver gaat verantwoordelijkheid?

Bijvoorbeeld: Omdat je meer taken hebt gekregen, moet je langer doorwerken om het werk tijdig af te leveren. Je bent moe en komt niet meer aan jezelf toe,  maar je vindt je  werk belangrijker dan je rust. Het werk gaat steeds meer tijd vragen en jij gaat daar in mee, want je snapt ook wel dat er anders een groot probleem op het werk ontstaat. Je vindt dit een prima oplossing. 

Of je gaat als manager de taken die blijven liggen door verzuim op de afdeling zelf oppakken, omdat het werk door moet gaan en je je medewerkers niet meer wilt belasten.  Je weet niet hoe je  de afdeling draaiende moet houden en gaat daarom maar zelf aan de slag.

De kern is dat als  je je  te  verantwoordelijk voelt  over de  situatie, je beeld vertroebelt en  de gehele situatie   je persoonlijke probleem wordt.  Je ziet niet meer dat er grenzen zijn en dat er nog een verantwoordelijkheid vanuit de organisatie is.

Op dat moment is het nodig om afstand van de situatie te nemen, want dat geeft  overzicht en helderheid  en maakt dat je weer realistisch naar zaken kunt kijken.  Je moet terug naar de realiteit om goed te kunnen blijven functioneren. 

Want bij onvoldoende afstand laat je je leiden door  emoties,  waardoor je beeld vertroebelt en je minder mogelijkheden ziet.  Je kijkt vanuit je persoonlijke beleving en niet vanuit het grote geheel   en vanuit de organisatie.  

Afstand nemen is niet altijd makkelijk.  Soms is het letterlijk en figuurlijk nodig om uit de situatie te stappen om emotioneel afstand te kunnen nemen en reëel te kunnen kijken. Als  iets je aan het hart gaat, is het moeilijk om los te komen van je gevoelens. Dan moet je er even helemaal uit.

Dus voel je je  'te'  verantwoordelijk,   neem dan afstand. Deze tips kunnen je helpen.

·         Stel je voor dat je vanuit de lucht naar jezelf kijkt (de zogenaamde helikopterview).

Door de afstand kun je overzicht krijgen over de situatie, kun je de grote lijnen zien en de vervolgstappen bepalen. 

·         Analyseer vanuit deze positie de situatie. Kijk kritisch naar jezelf. 
Kijk naar de verantwoordelijkheid die je hebt en die je zelf ervaart. Wat zijn je gedrag en houding en de gevolgen daarvan. (Soms helpt het om te doen alsof je naar een collega kijkt.)  Wat is je positie en je verantwoordelijkheid? Wat zijn verwachtingen en bevoegdheden vanuit je functie? Schrijf de opmerkingen, voor –en nadelen op van wat je doet.

·         Wat zou je jezelf willen adviseren in deze situatie? Hoe los je de situatie op?
Is de verantwoordelijkheid die je voelt reëel?   Wat wil je anders  zien of veranderen?
Schrijf op hoe je deze adviezen in praktijk kunt brengen.  

Als je je TE verantwoordelijk voelt, kun je het beste kritisch naar jezelf kijken. Dat kan alleen maar door afstand te nemen. Zo krijg je helderheid en kun je jezelf een gezonder weg voor jezelf laten zien. 

 

www.ligtpunt.nl | Nell van de Ligt. Alle rechten voorbehouden 
Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of op een website. Dat kan zolang je de copyright en met een werkende link naar mijn site opneemt.

 

Geplaatst op 7 september 2017 | Lees meer »

9 stappen om ongezond gedrag te  veranderen. 

Vandaag ga ik je iets vertellen over Anna (32 jr. verpleegkundige). Anne is gestart met coaching omdat ze in een burn-out terecht gekomen is. Via haar werk komt ze bij mij voor begeleiding en re-integratie.

Anne is lang over grenzen gegaan en is doodmoe. Een heel jaar lang heeft ze samen met twee collega’s in het verpleeghuis een afdeling met 12 bedden gerund. Bezuinigingen en een hoog verzuim op de afdeling maakte dat ze veel overuren draaide. Ze heeft alles gegeven om iedere patiënt toch de hulp te bieden die ze nodig hadden. “Ik rende van hot naar her en voelde me superverantwoordelijk voor de patiënten op de afdeling”.
Anne is moeder van 2 kinderen. Ze vindt dat ze haar gezin de laatste maanden verwaarloosd heeft, omdat ze niet genoeg ruimte en tijd had. En daar voelt ze zich nu enorm schuldig over.

Uiteindelijk kan Anne niet meer en meld zich ziek. Nu kan ze alleen nog maar huilen. Deze reactie zie je heel vaak bij een burn-out. Overmatig huilen. Maar huilen is spanning ontladen van het lichaam, dus eigenlijk een mooie natuurlijke reactie.  

Net als iedereen die te maken krijgt met burn-out, had Anne nooit gedacht dat dit haar zou overkomen. De meeste mensen verwachten deze uitval niet van zichzelf. Maar juist hardwerkende plichtsgetrouwe medewerkers zijn degene de meeste risico lopen. 

Anne wist heel goed dat ze veel van zichzelf vroeg het laatste jaar. Maar ze dacht; straks is het over. Ze cijfert zichzelf weg om de boel te redden.
“Maar eigenlijk doe ik dat mijn hele leven al”, zegt ze “Het aard van het beestje. Ik heb geleerd hard te werken en niet te zeuren. En ik vind het leuk voor mensen te zorgen”.

Maar Anne worstelt…ze weet dat ze beter voor zichzelf moet gaan zorgen en dat ze haar gedrag moet gaan veranderen. Maar dat wil ze eigenlijk niet. “Het zorgen voor anderen is voor mij niet alleen geven” zegt ze, “ik krijg er zoveel liefde en dankbaarheid voor terug. Ik doe het graag!"

Want Anne denkt dat ze compleet moet veranderen. Bijna een ander mens moet gaan worden. Maar gelukkig hoeft dat niet. Anne kan echt wel blijven zorgen voor mensen, maar het is wel verstandig om ook te leren goed voor jezelf te zorgen. 

Wel moet ze "betere zelfzorg" gaan aanleren en het "geven en zorgen" binnen bepaalde grenzen houden. En dat vraagt wel aanpassing. Het ene gedrag hoeft niet ten koste te gaan van het ander. Er moet een andere verhouding komen.

Ik weet dat het niet gemakkelijk is om gedrag te veranderen. Je hersenen en lichaam automatiseren veel gedrag, waardoor het ook moeilijk is om je ingesleten gewoontes en mechanismes om te zetten.

En daarbij hebben we als mens van nature een weerstand tegen verandering. We willen een bepaalde mate van zekerheid en stabiliteit, dat geeft veiligheid. Als je veranderingen aan moet gaan, komen er vaak weerstanden op.

Wat kan Anne helpen? 

 1. Een goede motivatie is een goede start.
  Anne lijdt, ze heeft klachten. Niet leuk, maar lijden aan iets geeft een grote motivatie. Je voelt letterlijk en figuurlijk de noodzaak.
   
 2. Voel de meerwaarde van je einddoel en durf te gaan voor wat je wens is.
  Als je weet wat je te winnen hebt, ga dan voor het beste. Neem geen genoegen met minder. 
   
 3. Geloof in je mogelijkheden en in je kunnen.
  Iedereen kan veranderen, ook al "zit het in je aard". Denk niet dat je karaktertrekken niet kunt veranderen. Dat is een fabel.
   
 4. Visualiseer een goede uitkomst. 
  Als je weet waar je het voor doet en waar je naar verlangt vergroot dat ook je inzet en maakt het de weg er naar toe makkelijker.
   
 5. Bereid je mentaal voor, zet je pad uit en maak concrete doelen
  Weet waar je naar toe wilt en gaat. Maak je einddoel helder en zo feitelijk mogelijk
   
 6. Neem tijd voor veranderingen
  Geef jezelf voldoende ruimte om je stappen te zetten en te oefenen. 
   
 7. Maak subdoelen en kleine stapjes.
  Streep kleine doelen af en vier kleine overwinningen. Zo wordt de weg ook makkelijker en leuker. 
   
 8. Calculeer tegenslagen in, die horen er bij.  Niks gaat vanzelf en je zult altijd obstakels tegenkomen. Dat hoort bij groeien. Je zult moeten oefenen en mensen rond je heen zullen moeten wennen aan je nieuwe gedrag. En dat is niet altijd makkelijk.
   
 9. Zorg voor ondersteuning in het proces.
  Bij gedragsverandering en transformatie zoals bij Anne is begeleiding echt noodzakelijk. Ten eerste om op het rechte pad te blijven. Ten tweede om samen je obstakels te overwinnen. Ten derde; om vragen te kunnen stellen als je dat nodig hebt. Je hoeft het niet alleen te doen! 

Kortom; als je ongezond gedrag hebt en je lijdt er aan, zul je dat moeten gaan veranderen.  Als je de stappen zet en er voor gaat,  kun je echt veranderen.  

En Anne? Ik weet, Anne komt er wel.  Zij zit vol in het proces. Ik heb volledig vertrouwen in haar kunnen. Ik loop met haar mee en ondersteun waar nodig, maar zij moet de stappen zelf zetten.

 

Reacties zijn welkom.

 

© www.ligtpunt.nl | Nell van de Ligt. Alle rechten voorbehouden 
Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of op een website. Dat kan zolang je de copyright en met een werkende link naar mijn site opneem

Geplaatst op 3 augustus 2017 | Lees meer »

Janneke vertelt over haar burn-outsituatie. Haar schaamte en gevoel van falen.

Janneke vertelt over haar burn-outsituatie. Haar schaamte en gevoel van falen. 

"Ik was zo ontzettend moe, ik kon niet meer denken. Op een gegeven moment kreeg ik zelfs paniekaanvallen. Ontzettend eng. Na de vakantie heb ik de hulp van Nell ingeroepen.  LINK In overleg met Nell, de manager en de bedrijfsarts besloot ik een paar weken te stoppen met werken. Rust en slapen was het enige wat ik wilde. Mijn man zag de noodzaak van ontspanning  wel in, ook al snapte hij niet echt wat er gaande was. Hij bood aan om zich “in mijn zogenaamde vrije” weken extra in te zetten en af en toe uren op te nemen, zodat ik thuis ook wat ontlast werd. Lief hé!
In eerste instantie was het een enorme opluchting dat ik even “bevrijd” was van verplichtingen en het moeten. Maar tegelijkertijd voelde ik me ontzettend opgelaten in deze situatie.  Er knaagde een naar schuldgevoel aan me.  Het was mijn fout dat iedereen extra belast werd en harder moest werken. Ik voelde me gefaald tegenover collega’s, mijn man, mijn kinderen. Waarom kon ik niet meer zijn wie ik altijd was?  Een sterke hardwerkende vrouw die met hart en ziel werkte . De leuke moeder.  Ik had altijd alles aan gekund en nu moest ik op anderen leunen.  Ik faalde en ik schaamde me enorm voor voor mijn onkunde"

 

Herken je wat Janneke vertelt?  Het gevoel van falen en de schaamte? 

Er heerst nog steeds een taboe op stress en burn-out in onze samenleving.  Als je stress hebt, ben je zwak. Veel mensen zijn bang om de stempel “niet sterk of   niet stressbestendig” te krijgen. Ze denken dat het  gevolgen kan hebben voor hun baan.  Onderzoek van het Ministerie van Sociale Zaken heeft aangetoond dat veel  werknemers bang zijn om op het werk te vertellen dat ze stress ervaren.  1/4 denkt dat dat leidt tot een lagere beoordeling, 15% vreest gezichtsverlies en 14 % is bang om de baan kwijt te raken. 

Maar ook je persoonlijke gedachten houden dit taboe in stand. “Druk zijn en dan steeds maar door gaan” wordt nog steeds gezien als goed en sterk. Terwijl een middag niks doen en lui zijn wordt als bestempeld als “verkeerd en slecht”. Druk zijn lijkt wel een modegril.

Geneer jij je als je stressklachten hebt?  Je wilt niet zeuren en vindt dat je het allemaal gewoon moet kunnen. Iedereen wil sterk zijn. Want als je minder controle krijgt over jezelf en de wereld om je heen, dan word je kwetsbaarder. Dat is eng en dat wil je liever niet.   

Als je uitvalt door stress net als Janneke , dan komt er vaak schaamte om de hoek . Diep down huist in elk mens een dierlijk overlevingsinstinct.  We willen sterk zijn en zowel  fysiek en mentaal  overeind blijven, zodat we het leven aankunnen. We proberen er alles aan te doen om niet zwak te zijn, maar sterk over te komen. Dus  we zijn bang dat stress ons onderuit haalt.  Dan falen we in het leven.

Toegeven en accepteren dat je aan stressklachten leidt en dat je het leven nu even niet aan kunt, is dus al een overwinning. Vaak doe je dat dan ook niet zo maar en wacht je tot je niet meer anders kunt.  

Want het vraagt van je dat je je trots laat vallen en dat je je kwetsbaarheid laat zien .  Daar moet je dus door heen. Dat vraagt al een soort van acceptatie naar jezelf.

Maar  weet,  sterk ben je als je toegeeft en naar buiten brengt hoe je er voor staat. De kracht van kwetsbaarheid. Dan heb je vervolgens ook niets meer te verliezen. Je bent gewoon jezelf Het is zoals het is.

En dit nodigt je uit om anders naar jezelf en naar stressklachten  of uitval door een burn-out te kijken. Je ziet het niet  als zwakte, maar als een leersituatie. Als het goed is, is het een tijdelijke periode waarin je de zaken leert die je nu ontbreken. Falen, schaamte dat hoeft niet. Je loopt tegen een grens aan waarvan je niet eerder wist dat die bestond. Als  het je een periode niet lukt, betekent niet dat je niet stressbestendig of zwak bent.

Gelukkig kun je heel goed herstellen van stress en van een burn-out. En ons lichaam en geest is enorm flexibel. We kunnen altijd leren. Je bent nooit te oud of te jong.

Maar duurzame herstel vraagt wel om deskundige begeleiding. Je bent in deze situatie terecht gekomen, terwijl je je waarschijnlijk geen notie had van het ‘gevaar ‘, dat dit zou gebeuren.  Blinde dus onbewuste vlekken,  diepgewortelde gevoelens en denkpatronen, ingesleten aangepast gedrag zijn vaak oorzaken die je moet ontdekken wil je voor altijd uit de situatie komen.  

En dan word je sterker dan ooit. Want je hebt geleerd wat je mist in het leven. Dat  maakt je weerbaarder, zelfzekerder, gezonder en gelukkiger.

Hulp nodig, mail en vraag vrijblijvend een strategie gesprek aan,. KLIK HIER.

 

© www.ligtpunt.nl | Nell van de Ligt. Alle rechten voorbehouden 
Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of op een website. Dat kan zolang je de copyright en met een werkende link naar mijn site opneem

 

Geplaatst op 13 juli 2017 | Lees meer »

Piekeren heeft ook een positieve kant!

De gedachten blijven maar komen. Het maalt in je hoofd. Dit hoor ik dagelijks in mijn praktijk. Piekeren is één van de meest voorkomende klacht bij stress. Op Wikipedia wordt het mooi omschreven: 'Er ontstaat een constante (niet beheersbare) gedachtestroom die het normale denken zo beïnvloedt, dat je moeite hebt om tot een oplossing te komen.'

Je gedachten gaan in cirkeltjes ronddraaien. Het is niet meer stil in je hoofd. Je krijgt het niet voor elkaar om de gedachtecirkel te doorbreken en lig te draaien in je bed…Wat als... Had ik maar... Zou ik gedaan moeten hebben...Heel lastig als je nachtrust er aan gaat en je moeheid toe neemt.

Door dit malen krijg je weinig voor elkaar, want je bent niet meer in het hier en nu maar ergens daar. Je kunt je niet concentreren. Bezig met die ene mogelijke situatie. Wat moet ik doen... Durf ik dit aan... Welke consequenties heeft dat... Stel je voor dat... Dit is wat er zou kunnen gebeuren. Je kunt je niet meer concentreren. Heel lastig als je nog wat werk wilt verzetten en je target moet halen.

Alsmaar denken kan je somber maken. Het kost veel energie en je kunt er ook letterlijk ziek van worden. Het ontneemt je op de lange duur de ruimte, het gaat je beheersen als je niets doet. 

Wat is er dan positief aan piekeren? Wat is piekeren precies?

Bij piekeren blijf je nadenken over iets! Een eerdere gebeurtenis, teleurstelling. Je voelt je er ontevredenheid over of je ziet mogelijke toekomstige negatieve gebeurtenissen. 

Iets is er niet goed! Je krijgt er stress van.

In je lijf gebeurt van alles wat meestal niet erg gemakkelijk voelt, waardoor je gedachten alle kanten opgaan.  

Er zijn vele gevoelens bij datgene waar je over piekert. Angst, boosheid, verdriet, pijn, onmacht, onduidelijkheid...

En die gevoelens ervaar je liever niet. Iets is heel moeilijk voor je, en daarom lopen we vaak liever weg voor die vervelende gevoelens. Maar alles wat je wegdrukt komt weer terug. 

En dan ga je in je hoofd leven en dus piekeren. Alle energie gaat naar de hersenen, want ergens moeten die emoties toch naar toe.

Je probeert met je verstand greep te krijgen op de situatie en je gevoelens. Je bedenkt van alles om uit de situatie te komen. Zeker als je niet weet wat er precies speelt. Dan moet je gaan ontdekken. 

Piekeren is een signaal dat je iets moeilijk vindt om te voelen of te doen.
Piekeren zegt dus dat je aan de slag moet met iets wat niet lekker zit. 

En dat is positief


De uitkomst is misschien wel moeilijk,  omdat er van je gevraagd wordt iets te veranderen wat je waarschijnlijk moeilijk vindt. 


Piekeren ontstaat doordat je:

Dus last van piekeren? Ga op onderzoeken uit. 

Kijk naar onderliggende gevoelens. En dat betekent je angst en gevoelens aangaan en dat is niet altijd makkelijk. Je drukt ze niet voor niets weg.

Pak de onderliggende oorzaak van je gepieker aan.  Vind je het moeilijk om de oorzaak aan te pakken? Neem dan contact met me op, zodat je weer rust krijgt en je je gelukkig voelt. 

 

Leuk als je een reactie geeft op mijn blog. 

 

© www.ligtpunt.nl | Nell van de Ligt. Alle rechten voorbehouden 
Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of op een website. Dat kan zolang je de copyright en met een werkende link naar mijn site opneemt.

Geplaatst op 8 juni 2017 | Lees meer »

13 tips voor een goede planning om de nieuwe werkweek goed te beginnen.

Je bent lekker uitgerust tijdens de vakantie, dus je neemt je voor om die rust zo lang mogelijk vast te houden. Ken je dat voornemen? Ik hoor het vaak van mensen, maar vaak is het zo dat je na 2 dagen de vakantie al vergeten bent. Het lijkt alsof je niet bent weggeweest.

Maar je ziet dat je de komende week een volle agenda hebt. De meivakantie is voorbij en je moet weer aan de slag. Je moet weer even aan het werkritme wennen, na 2 weken vakantie.

Tijdens je vakantie zijn er zaken blijven liggen. Daarbij weet je dat er nu, in deze periode, ook veel taken opgepakt moeten worden.  De deadline van een belangrijk project, waar je maanden aan gewerkt hebt, is nu dichtbij. Over 2 dagen geef je een presentatie over de resultaten van het project aan het MT. De puntjes moeten nog op de i.

En niet alleen op het werk is het aanpoten deze week, ook thuis moet er weer van alles geregeld worden. De school van de kinderen vraagt tijd en aandacht voor kleine klussen. De ritjes naar de sportclubs van de kids moeten weer geregeld.

Door deze drukte zie je er waarschijnlijk tegenop om weer te beginnen. Het motiveert niet echt als je “weer vanalles moet” en je agenda je leven lijkt te sturen. 

De meest gemaakte fout is om er dan maar meteen weer helemaal in te gaan. Je begint op maandag en stort je meteen in het werk.

Beter is eens alle taken en verantwoordelijkheden op een rijtje te zetten en een goede planning te maken. Niet alleen de werktaken ook het werk wat thuis wacht kun je indelen.

Hoe?
Ik heb 13 tips voor je om een drukke week goed te plannen, waardoor je meer tijd en energie voor jezelf hebt
.

 1. Bereid jezelf voor door altijd uitgerust en ontspannen aan de slag te gaan. Zorg dat je met voldoende energie start.
   
 2. En alles wat je de doet kan je met een ontspanning houding doen.  Er gaat vaak onnodig veel energie verloren in de manier waarop je het doet. 
   
 3. Maak een lijst met alle taken die je te doen hebt. 
  Schrijf eerst lukraak op wat er moet gebeuren. Ga daarna ordenen
   
 4. Geef bij elke taak de urgentie aan.
  Bekijk wat de prioriteiten zijn en maak onderscheid in de hoogte van de urgentie. 

  Maak vervolgens een planning, maar houd rekening met onderstaande punten. 
   
 5. Houd rekening met je meest productieve tijd op een dag. Ik ben een ochtend mens en presteer meer in de ochtend dan in de middag. Mijn vriend is juist actief in de middag. Houd met de planning rekening met je voorkeurstijd, zodat je je optimaal in kunt zetten.
   
 6. Plan niet te veel op een dag. Veel mensen willen meer doen dan mogelijk is, waardoor ze met een onvolledig gevoel de dag afsluiten. Ben reëel en kijk wat er daadwerkelijk mogelijk is in de tijd die je hebt.
   
 7. Verdeel je tijd in stappen.  Werk één uur, neem dan 5 minuten pauzes enzovoorts. Het is bewezen dat vele kleine pauzes je productiever maken dan een lange pauze.
   
 8. Stel kleine (sub)doelen, zodat je kleine  punten kunt afstrepen. 
   
 9. Beheer je tijd. Geef jezelf een tijdsdoel om een deel van je taak of een hele taak af te ronden. Sommige mensen zijn te precies waardoor ze te lang aan een taak werken. Zo kun je in tijdnood komen.  
   
 10. Leg ook de pauzes in het schema vast.  De meeste medewerkers nemen in totaal 1 uur pauze tijdens een werkdag.  Het is dus niet handig als je deze tijd negeert in je planning. 
   
 11. En belangrijk; maak tijd voor onvoorziene taken. De zogenaamde “waan van de dag zaken” vereisen vaak behoorlijk wat aandacht. Door bewust tijd vrij te maken heb je meer controle over je werkzaamheden en agenda.

  Maar houd je tijdens de uitvoering niet krampachtig vast aan planning. Bekijk dagelijks of deze bijgesteld moet worden. 
   
 12. Houd vervolgens je vooruitgang in het oog. Kijk wat je allemaal bereikt hebt en doet in plaats van wat er nog allemaal moet gebeuren. Het glas is half vol.
   
 13. Ondanks de grote klus, plan ook tijd voor ontspanning. Wat er ook gebeurt en wat je ook doet; plan elke dag tijd voor ontspanning. Zonder rust geen prestaties. Alles is evenwicht. 

Met een goede planning houd je overzicht en sturing! En dat is weer belangrijk om stress tegen te gaan en gezond te blijven. Daarnaast is het bewezen dat je op deze manier ook beter presteert en gelukkiger bent.

 

Leuk als je een reactie geeft op mijn blog. 

 

© www.ligtpunt.nl | Nell van de Ligt. Alle rechten voorbehouden 
Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of op een website. Dat kan zolang je de copyright en met een werkende link naar mijn site opneemt.

Geplaatst op 4 mei 2017 | Lees meer »

Burn-out wel of niet werkgerelateerd

Is burn-out nu wel of niet werkgerelateerd?  De term en definitie van burn-out werd in 1974 beschreven door psychiater Freuderberger. Naar aanleiding van wetenschappelijk onderzoek en nieuwe inzichten is in de loop der jaren de definitie verfijnd,  herschreven en bijgesteld.  Maar de definitie van burn-out  is nog steeds niet eenduidig.

Voorbeeld van werkgerelateerde overbelasting:Jose werkt 3 dagen in de week en heeft een gezin met 2 kinderen. Ze heeft in de loop der jaren een goede balans gevonden tussen werk en privé, totdat er fusies en reorganisaties plaatsvinden op het werk.  De werkdruk loopt op, onzekerheid en veranderingen geven haar langdurig spanningen, waardoor ze uitvalt.

Voorbeeld van niet-werkgerelateerde  overbelasting:  Klaas werkt al jarenlang vele uren per week. Hij is manager en werkt in de avonduren nog vaak een of twee uurtjes.  Hij beantwoordt zijn mails in de avonduren, schrijft vergaderingen uit en bereidt zich voor op de volgende dag. Klaas voelt zich prettig bij deze indeling en structuur, totdat Klaas vader wordt en gaat verhuizen. Hij moet veel regelen, er komen vele huishoudelijke taken in de avonduren bij, waardoor hij veel maanden lang op zijn tenen loopt en uiteindelijk uitvalt.

In beide gevallen is er dus een burn-out ontstaan, maar de aanleiding tot de burn-out  is verschillend. In de eerste situatie is het werk de aanleiding, in het tweede voorbeeld is dat de privéomstandigheid.

Een  burn-out hoeft dus niet werkgerelateerd hoeft te zijn. Vandaar dat in de nieuwere  definities gesproken wordt van omgevingsfactoren in plaats van werkfactoren. Op deze manier is de definitie verbreed.

Toch zijn de werkomstandigheden in de meeste gevallen wel de aanleiding en hebben werksituaties de meeste burn-outgevallen op zijn geweten. Bijna 20% van de belangrijkste verzuimoorzaken ontstaan door werkdruk en werkstress.

Valkuil is om alleen naar de aanleiding, de werkomstandigheid of privétoestanden, te kijken en daar de oorzaak oftewel de schuld te zoeken. Maar meestal is de aanleiding niet de oorzaak. Het is heel belangrijk om die twee te scheiden.  En als je bij de schuldvraag een dader aanwijst en gelijk wilt halen, los je niets op.  

Maar realiseer je dat een burn-out op het werk ontstaat door onbalans tussen de vraag of eisen van het werk en de draagkracht van de medewerker. Er is iets veranderd (privé of op het werk) waardoor en waarmee de medewerker in de knel komt.

Werkomstandigheden en privéomstandigheden zijn nooit statisch, dus het gaat steeds opnieuw over het samenspel tussen die twee. Je hebt als werkgever met mensen te maken. En zoals Covey zegt; “De mens blijft dezelfde persoon thuis en op het werk.”  Daarnaast heb je als medewerker ook altijd te maken met conjuncturele factoren die het bedrijf en je werktaken beïnvloeden.  

Waar kan je op letten?

 1. Kijk bij onbalans naar het verschil tussen de aanleiding van de overbelasting en onderliggende oorzaken. De oorzaak aanpakken lost het probleem daadwerkelijk op en maakt dat herhaling voorkomen wordt.
  ???????
 2. Zie dat er geen schuldvraag is, maar ‘werken’ een samenspel is en dat beide partijen verantwoordelijkheid hebben in deze. Er ligt altijd een persoonlijk aandeel. Je mentale weerbaarheid: persoonskenmerken, manier van problemen oplossen, genetische aanleg. En de omgevingsfactoren, zoals werkomstandigheden, kunnen een burn-out veroorzaken. Je ziet in de praktijk dat in sommige organisaties of beroepsgroepen meer burn-outs voorkomen.
   
 3. Zorg (steeds opnieuw) voor een goede afstemming tussen de medewerker en de eisen van de organisatie. Neem verantwoordelijkheid voor je eigen deel, ga in gesprek en kijk hoe je hier samen zo goed mogelijk uit kunt komen.

Dus werkgerelateerd of niet, kijk in eigen boezem en praat met elkaar Steek je energie als medewerker en werkgever in het oplossen van de onbalans. Alleen zo kan verzuim voorkomen worden en kan re-integratie soepel en snel verlopen.

 

Leuk als je een reactie geeft onder dit artikel.

 

© www.ligtpunt.nl | Nell van de Ligt. Alle rechten voorbehouden. Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of op een website? Dat kan zolang je de copyright en met een werkende link naar mijn site opneemt.

Geplaatst op 6 april 2017 | Lees meer »

Hoe hoog is jouw stresslevel?

Een tijd geleden werd ik aangesproken door mijn kapster Eva. Zij vroeg mij of ik, als deskundige, haar kon vertellen of ze burn-out aan het worden was. Ze had op internet gezocht naar burn-outsignalen, maar ze kwam er niet helemaal uit. Ze had een zelftest ingevuld, maar de uitslag was te algemeen volgens haar. 

'Welke klachten heb je dan?' vroeg ik. 
'Ik heb vaak hartkloppingen, niet heftig maar wel storend. Soms heb ik kleine paniekaanvallen of word ik ineens onzeker. Ik wil liever alleen zijn, geen mensen zien en me opsluiten; rust. Ik heb een kort lontje, want ik erger me snel aan iedereen. En eerlijk gezegd, ik ben zo moe en moet me dwingen naar het werk te gaan.
Maar het is niet zo erg hoor, want ik werk nog steeds en kan het nog aan', eindigde Eva haar verhaal.

Geplaatst op 23 maart 2017 | Lees meer »

Hoe sta jij tegenover problemen?

Al is het niet altijd makkelijk, problemen horen bij het leven. We leven met z'n allen op deze aardbol en we zullen er samen iets van moeten maken. En omdat we allemaal verschillende ervaringen, meningen en ideeën hebben is dat niet altijd makkelijk en kan dat problemen geven. 

Een probleem is een vraagstuk waar je niet meteen een oplossing voor hebt. Je vindt het dus moeilijk. 

Een vraagstuk wordt dus pas een probleem als je niet weet hoe je met een bepaalde situatie om moet gaan. Een probleem is een gebeurtenis die zich afspeelt tussen minstens twee objecten in relatie met elkaar. Het staat nooit op zichzelf, maar ontstaat altijd in relatie met iemand of iets in je omgeving. 

En dat veroorzaakt weer stress. Als je een situatie niet op kunt lossen, beheers je het gebeuren niet en ontstaat er stress. 

Geplaatst op 23 februari 2017 | Lees meer »

Heb jij last van die tekortschietende vis in jou?

Afgelopen zaterdag las ik een ontzettend leuk artikel in de Volkskrant, wat ik graag met je wil delen. Het artikel ging over het onlangs uitgegeven boek: “Van big bang tot burn-out” van psychiater Hoogendijk en journalist Wilma de Rek. Zoals de titel al zegt, gaat het over de evolutie van ons stresssysteem.

“We worden massaal ziek van werkdruk, prikkels en slecht nieuws. Ons stresssysteem schiet tekort in deze tijd, omdat ons stresssysteem evolutionair niet goed aangepast is aan de eisen van onze moderne levensstijl. Vandaar de toename van burn-out, depressies en stressgerelateerde ziekten”, zo schrijven zij.

Geplaatst op 9 februari 2017 | Lees meer »

Emoties op het werk! Wat moet je ermee?

Je ziet dat je collega Marieke huilend op de werkvloer staat. Dit is al de tweede keer deze maand. Marieke loopt op haar tenen. Ze is erg emotioneel. Bij een klein akkefietje op de afdeling barst ze in huilen uit. Je vraagt je af wat je met deze situatie aan moet. Je krijgt medelijden. 

En stafmedewerker Bart is boos. Hij gaat in het nieuwe project met Klaas samenwerken, maar Bart en Klaas kunnen niet zo goed samen door een deur. Bart heeft al verschillende keren bij je geklaagd. "Jullie hoeven geen vrienden te worden. Jullie zijn collega's." Je probeert je buiten de toestand te houden, maar Bart blijft drammen.       

Emoties op het werk. Wat moet je er mee? Al die verschillende emoties bij  medewerkers zijn niet altijd makkelijk. Op emoties heb je weinig vat, maar ze hebben wel veel invloed.

Geplaatst op 9 februari 2017 | Lees meer »

Het verhaal van Janneke

Janneke wil het taboe op stressklachten doorbreken en haar verhaal met je delen, om zodoende mensen die in dezelfde situatie verkeren te ondersteunen.
Ze vertelt aan mij tijdens het intakegesprek:

Ik was moe toen we naar Oostenrijk vertrokken. Terugkijkend op het afgelopen half jaar, besefte ik dat het is een druk jaar geweest is op het werk. De veranderde werkwijze in de zorg en de krapte van het budget maken dat we nog steeds moeten inkrimpen en met minder mensen het werk moeten doen. Daarnaast hebben mijn man en ik dit voorjaar de tuin aangelegd in ons nieuwe huis. We hebben gesjouwd met stenen en planten. Het is mooi geworden, maar het was wel een zware klus. In deze drukte vroegen onze kinderen (terecht) ook de nodige aandacht. Dus ik was blij toen we in de auto zaten op weg naar onze vakantiebestemming. Even helemaal weg en geen beslommeringen."

Geplaatst op 26 januari 2017 | Lees meer »

Ligtpunt werkt breder dan je denkt

Ligtpunt bestond vorig jaar 10 jaar. Ik werk dus al die tijd als stress en burn-out expert. Met veel liefde en grote zorgvuldigheid begeleid ik mensen om weerbaar, stressbestendig en sterk in het leven te staan. Dat doe ik zowel particulier als via bedrijven.

Onlangs vroeg een klant of ik haar kon helpen met het zoeken naar  haar passie. Ze dacht niet dat ik haar verder kon helpen als stress- en burn-outexpert.  De klant wist niet welke richting ze uit wilde met haar werk en wat haar passie was.

En in diezelfde week kwam er nog een andere vraag van Petra. Zij vroeg mij waar ze goed terecht kon als ze aan haar zelfvertrouwen wilde vergroten.  Petra dacht dat ze daarvoor naar een andere coach moest.

Geplaatst op 12 januari 2017 | Lees meer »

6 tips om van deze drukke periode te genieten en uitgerust 2017 in te gaan

December is een stressvolle maand. Sinterklaascadeaus en gedichten verzorgen, de uitgebreide kerstmaaltijd met de familie regelen, voor oudejaarsavond en nieuwjaarsdag iets gezelligs verzinnen en regelen. En op het werk de eindejaarafsluiting, de vele vakanties en feestdagen regelen en opvangen, misschien extra werken om taken vooruit te regelen enzovoorts. De weken  in december  zorgen vaak voor extra drukte thuis op het werk.

Geplaatst op 15 december 2016 | Lees meer »

Als de ander je stress geeft.

Als we tegen problemen aanlopen, wijzen we voor de oplossing vaak naar de ander. Maar klopt dat wel? Problemen ontstaan alleen als er twee of meerdere partijen zijn. De ander zegt of doet iets waar jij je niet in kunt vinden en dit geeft een probleem.

Voorbeelden uit de praktijk, die je vast herkent:

 

Geplaatst op 1 december 2016 | Lees meer »