Ligtkrant


Heb jij last van die tekortschietende vis in jou?

Afgelopen zaterdag las ik een ontzettend leuk artikel in de Volkskrant, wat ik graag met je wil delen. Het artikel ging over het onlangs uitgegeven boek: “Van big bang tot burn-out” van psychiater Hoogendijk en journalist Wilma de Rek. Zoals de titel al zegt, gaat het over de evolutie van ons stresssysteem.

“We worden massaal ziek van werkdruk, prikkels en slecht nieuws. Ons stresssysteem schiet tekort in deze tijd, omdat ons stresssysteem evolutionair niet goed aangepast is aan de eisen van onze moderne levensstijl. Vandaar de toename van burn-out, depressies en stressgerelateerde ziekten”, zo schrijven zij.

Geplaatst op 9 februari 2017 | Lees meer »

Het verhaal van Janneke

Janneke wil het taboe op stressklachten doorbreken en haar verhaal met je delen, om zodoende mensen die in dezelfde situatie verkeren te ondersteunen.
Ze vertelt aan mij tijdens het intakegesprek:

Ik was moe toen we naar Oostenrijk vertrokken. Terugkijkend op het afgelopen half jaar, besefte ik dat het is een druk jaar geweest is op het werk. De veranderde werkwijze in de zorg en de krapte van het budget maken dat we nog steeds moeten inkrimpen en met minder mensen het werk moeten doen. Daarnaast hebben mijn man en ik dit voorjaar de tuin aangelegd in ons nieuwe huis. We hebben gesjouwd met stenen en planten. Het is mooi geworden, maar het was wel een zware klus. In deze drukte vroegen onze kinderen (terecht) ook de nodige aandacht. Dus ik was blij toen we in de auto zaten op weg naar onze vakantiebestemming. Even helemaal weg en geen beslommeringen."

Geplaatst op 26 januari 2017 | Lees meer »

Ligtpunt werkt breder dan je denkt

Ligtpunt bestond vorig jaar 10 jaar. Ik werk dus al die tijd als stress en burn-out expert. Met veel liefde en grote zorgvuldigheid begeleid ik mensen om weerbaar, stressbestendig en sterk in het leven te staan. Dat doe ik zowel particulier als via bedrijven.

Onlangs vroeg een klant of ik haar kon helpen met het zoeken naar  haar passie. Ze dacht niet dat ik haar verder kon helpen als stress- en burn-outexpert.  De klant wist niet welke richting ze uit wilde met haar werk en wat haar passie was.

En in diezelfde week kwam er nog een andere vraag van Petra. Zij vroeg mij waar ze goed terecht kon als ze aan haar zelfvertrouwen wilde vergroten.  Petra dacht dat ze daarvoor naar een andere coach moest.

Geplaatst op 12 januari 2017 | Lees meer »

6 tips om van deze drukke periode te genieten en uitgerust 2017 in te gaan

December is een stressvolle maand. Sinterklaascadeaus en gedichten verzorgen, de uitgebreide kerstmaaltijd met de familie regelen, voor oudejaarsavond en nieuwjaarsdag iets gezelligs verzinnen en regelen. En op het werk de eindejaarafsluiting, de vele vakanties en feestdagen regelen en opvangen, misschien extra werken om taken vooruit te regelen enzovoorts. De weken  in december  zorgen vaak voor extra drukte thuis op het werk.

Geplaatst op 15 december 2016 | Lees meer »

Als de ander je stress geeft.

Als we tegen problemen aanlopen, wijzen we voor de oplossing vaak naar de ander. Maar klopt dat wel? Problemen ontstaan alleen als er twee of meerdere partijen zijn. De ander zegt of doet iets waar jij je niet in kunt vinden en dit geeft een probleem.

Voorbeelden uit de praktijk, die je vast herkent:

 

Geplaatst op 1 december 2016 | Lees meer »

5 oorzaken waarom je geen of onvoldoende grenzen stelt en in een burn-out kunt belanden 

Gisteren kreeg ik een telefoontje: “Ik ben ziek, ik ben helemaal opgebrand. Volgens mijn huisarts ben ik burn-out. Hoe kan dat nu zo ineens?” Het rare is dat deze vraag klopt bij de diagnose. Waarom? Je voelt een burn-out meestal niet aankomen, omdat het een sluipend proces is. Je went steeds opnieuw aan de stressverhogende situatie, waardoor je het niet zelf in de gaten hebt. Het stressniveau wordt steeds opnieuw een normaal gevoel. En dan word je opeens “overvallen” door de reactie van je lichaam en geest.

Geplaatst op 17 november 2016 | Lees meer »

Voel jij dat je leeft?

Momenteel ben ik in Zambia.  Heerlijk. Ik vertoef bij mijn lieve vriendin. Zij woont en werkt samen met haar man al jaren in Afrika. Omdat ik me heb voorgenomen te genieten van het leven en de dag te plukken bedacht ik me een aantal weken geleden dat ik net zo goed bij haar (op de veranda) kan schrijven aan mijn boek. Ik had 2 weken gepland dus dat is de moeite waard om te reizen.  En ik heb het mezelf cadeau gegeven :-) 

 

 

Geplaatst op 20 oktober 2016 | Lees meer »

Nic Balthazar maakte een film over stress en burn-out

Nic vertelde mij: In mijn film probeert een stand-up comedian, redelijk meesterlijk vertolkt door Peter van den Begin, om niet de afgrond van depressie en burn-out in te tuimelen. Integendeel, hij gaat met zijn eigen kritische stem in dialoog, om hopelijk terug aansluiting te vinden bij een soort authenticiteit en ja zelfs, geluk. 
 

Net zoals bij mijn eerdere films BEN X en TOT ALTIJD, hoop ik ook dat de relevantie van het onderwerp kan bijdragen tot een debat dat echt leeft in onze maatschappij, en wie weet zelfs een soort inzicht zou kunnen geven in een aantal psychologische processen die ons vandaag meer dan ooit de das om doen. Met burn-outs, depressies en een algehele maatschappelijke malaise tot gevolg. 

Geplaatst op 6 oktober 2016 | Lees meer »

Hoe ik het tij keerde bij drukte en stress.

Deze week worden de laatste loodjes gelegd aan onze nieuwe keuken. Gelukkig, want mijn vriend en ik hebben wekenlang gekampeerd in onze tuin. We boften ontzettend met het mooie weer. En het resultaat mag er zijn, we zijn meer dan tevreden.

De keuken werd geplaatst door een bedrijf maar alle voorwerk deden we zelf. Dus moesten er leidingen verlegd, geschilderd en geschuurd. Veel zelf doen scheelt dan misschien wel veel geld, maar het is een flinke taak naast het werk. En het is altijd meer inspanning dan je denkt want je komt van alles tegen in een oud huis.

Tijdens deze verbouwweken kwam ik mezelf af en toe goed tegen. Dan liep ik te stressen. De dagelijkse routine klussen zoals tafel dekken, koken of afwassen kostte meer tijd. En al die klussen na het werk terwijl het warm weer was, vroeg wel zo nu en dan enige discipline en doorzettingsvermogen.

Geplaatst op 22 september 2016 | Lees meer »

Waarom het zo belangrijk is de vakantie-ontspanning vast te houden.

De vakantie is voorbij en het dagelijks leven met al haar verplichtingen begint weer. Het zorgeloos luieren was natuurlijk broodnodig om energie op te bouwen voor de komende tijd. Maar nu is het weer tijd om iets te presteren en te creëren op je werk. Ontspanning is vaak het leukst na inspanning Een gezond mens wil ook iets bijdragen aan de samenleving met werk, is mijn mening. Werk geeft je als het goed is dan ook zingeving, voldoening en energie.

En nu is het de kunst om de rust en de ontspanning vast te houden en zo min mogelijk stress op te bouwen. Het is belangrijk om de goede balans te vinden, zodat je lichamelijke en mentaal gezond blijft.

Geplaatst op 8 september 2016 | Lees meer »

Ik-moet-weer-werken-dip? 10 motivatietips!

Net als jij waarschijnlijk, ben ik net terug van vakantie. Ik was er even helemaal uit, zonder zorgen, zonder moeten. Tijd voor mezelf, mijn geliefde en alleen maar doen waar ik zin in had. Nou, ik had het werk helemaal los gelaten. Wat heb ik genoten van de vrije dagen, de vrijheid en de natuur. Werk stond ver van me af. En er was zelfs geen internet op de camping. (Ik wist niet dat dat nog kon).


 

Geplaatst op 25 augustus 2016 | Lees meer »

Waarom vrouwen meer stress hebben dan mannen.


Het is een feit dat er meer vrouwen dan mannen in de ziektewet geraken door stress en burn-outklachten. Hoe komt dit nou? 
Er zijn 2x zoveel vrouwen als mannen, die lijden aan een depressie of aan een angststoornis. Aan deze klachten gaat langdurige stress vooraf. Zijn we als vrouw emotioneler of zwakker dan een man?

 

 

Geplaatst op 14 juli 2016 | Lees meer »

De 5 belangrijkste oorzaken van stress.

GFK deed onderzoek onder 27000 consumenten in 22 landen De vraag was wat de grootste stressfactor was in hun leven. Maart 2016 gepubliceerd door Express Bussines.

Op plaats:

5:    23%  Werkdruk. De hoeveelheid tijd die men heeft om werktaken te volbrengen 
4:    22% Geen tijd voor de dingen die je wilt doen.
3:    23% Onvoldoende slaap
2:    27% De druk die men zichzelf op legt
1:    29% De hoeveelheid geld die ze hebben om rond te komen

 

Iedereen heeft weleens last van stress. De oorzaak van je verhoogde stressniveau is persoonlijk. Heb jij last van stress?

Geplaatst op 30 juni 2016 | Lees meer »

Koud water baden herstelt en versterkt lichaam en geest

Koud water baden is een oeroude techniek. De Griekse medicus Hippocrates (400 voor Christus) sprak al over de helende kracht van kou en koud water. Bij een mindere gezondheid schreef hij allerlei soorten warm en koud water hydro-therapieën voor. Ook weinig gekleed buiten in de koude lopen was een therapievorm. Hippocrates legde als eerste de nadruk op hygiëne, een gezonde evenwichtig eet- en drinkpatroon en het belang van frisse lucht voor een goede gezondheid. Hij zette doelbewust water in als therapie vanwege de tonische werking.

 

Geplaatst op 16 juni 2016 | Lees meer »

5 tips om je grenzen te stellen 

Grenzen aangeven en stellen is belangrijk, want ze geven je kaders in je leven en werk.  Grenzen geven aan wat je zelf wel en/of niet (meer) wilt of aankunt. Je blijft binnen je mogelijkheden. Dat geeft je controle en greep, en dat geeft weer veiligheid.

Ook op het werk zijn grenzen van groot belang. Grenzen geven de spelregels en speelruimte weer. Ze geven aan wat er wel en/of niet van je verwacht wordt. Iedereen weet hoever hij kan gaan en waar hij zich aan moet houden. Dat schept duidelijkheid en tegelijkertijd ook weer veiligheid.

 

Geplaatst op 2 juni 2016 | Lees meer »