4 Tips om volledig uitgerust terug te keren naar je werk

Geplaatst op 13 april 2020

Je kijkt uit naar de vakantie. Heerlijk ontspannen en samenzijn met het hele gezin. Maar de eerste week lig je totaal uitgeblust op bed en moet je afkicken van je werk. Het is logisch dat vermoeidheid en stress niet meteen verdwijnt als je vakantie hebt. Je hebt als mens tijd nodig om te ontladen. Ben je te moe, dan heb je misschien wel de hele week nodig om van de stress af te komen. 

René (45 jaar ICT specialist) vertelt: "Op het vakantieadres kon ik de eerste 5 dagen alleen maar slapen. Dat werd me door mijn partner en kinderen ook nog kwalijk genomen. Genieten van de vakantie lukte me pas na een week. Ik was zo moe en had zo hard gewerkt." 

Jeroen (32 Jaar, manager) wilde alles goed achter laten op het werk. Daardoor werkte hij in de laatste week vóór de vakantie zo veel, dat hij duizelig werd en met hartkloppingen in het vliegtuig stapte: “Ik was zó ontzettend moe. Het zweet brak me uit toen ik met al deze stressklachten, en zo onstabiel, op reis ging. Ik was oprecht bang dat ik in het vliegtuig een hartaanval zou krijgen… Pas na enkele dagen op mijn vakantiebestemming verdween deze angst en kon ik weer normaal ademen.”


Interessant? Ontvang de gratis Ligtkrant in je mailbox


 

 

Oververmoeid de vakantie beginnen kost je niet alleen kostbare tijd met je gezin en waardevolle vakantiedagen, maar je mist ook belangrijk rusttijd om op te laden. Na de vakantie moet je  meteen weer aan de bak. Er wordt verwacht dat je uitgerust en weer op je oude niveau kunt starten. Je kunt echter pas weer energie opladen als je volledig verlost bent van stress. Hoe hoger de spanningsboog, hoe meer tijd je nodig hebt, voordat je weer kunt opladen. 

Dus wil je fris en met nieuwe energie terugkeren op je werkplek, zorg dan dat je niet oververmoeid op vakantie gaat. Zorg dat de spanningsboog niet te strak gespannen staat.

Het is een bekende valkuil om in de laatste twee dagen alles nog te regelen. Op deze manier hoop je alles goed achter te kunnen laten op het werk, omdat je je collega’s niet wilt opschepen met te veel werk. Je voelt je mede verantwoordelijk voor hun werkzaamheden en probeert dus alles perfect achter te laten.

Bedenk je goed: het is niet mogelijk alles vooruit te regelen. Net zo min als alles perfect achter te laten. Vooruit werken kost extra tijd. Als je deze extra tijd (en energie!) niet hebt, omdat je te druk bent met je huidige werkzaamheden, dan is het logischerwijze niet mogelijk om alles vooruit te regelen. 

Wat kun je wel doen?

 1. Zorg dat je werk tijdig wordt afgerond.
  Rem bewust enkele dagen voor je vakantie af en maak 2 dagen voor je vakantie geen afspraken meer. 
  Bepaal wat de prioriteiten zijn tijdens je vakantie.
  Schrijf een overdracht en draag werk tijdig over aan collega’s, zodat 
  ze zich kunnen instellen op je verwachtingen en vragen kunnen stellen.  

   
 2. Zorg dat je stress vooraf verminderd.
  Neem ook in deze tijd voldoende rust en pauzes.
  Vertrek niet meteen op je laatste werkdag, maar neem voldoende tijd om rustig je vakantiespullen in te pakken en de route uit te stippelen.

   
 3. Zeg dat je niet bereikbaar bent. 
  Het is een trend om steeds bereik te blijven ook in de vakantie. Door de mobiele bereikbaarheid is de verleiding groot. Maar doe dat niet! Laat je zakelijke telefoon thuis en kijk niet in je zakelijke mail tijdens je vakantie. Kom los van het werk en maak je hoofd leeg.

   
 4. Geef werk ook daadwerkelijk uit handen. 
  Onderzoek heeft aangetoond dat veel medewerkers moeite hebben om werkzaamheden uit handen te geven. Men is van mening dat er minder kwaliteit geleverd wordt tijdens hun afwezigheid. Dus bedenk je goed dat het werk door moet gaan. Vertrouw op je collega's. Stel niet te hoge eisen, want ook je collega is bezig met extra taken.   

Kortom, wil je fris en vol energie terugkeren op je werk, zorg ervoor dat je niet oververmoeid op vakantie gaat. Benut je vakantiedagen, waar ze voor bedoeld zijn. Namelijk, loskomen van energievretende activiteiten en maak tijd voor energie gevende activiteiten. Maak tijd voor uw dierbaren en maak tijd voor uzelf!

 

 

© www.ligtpunt.nl | Nell van de Ligt. Alle rechten voorbehouden. Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of op een website. Dat kan zolang je de copyright en een werkende link naar mijn site opneemt.