6 tips om van deze drukke periode te genieten en uitgerust 2017 in te gaan

Geplaatst op 15 december 2016

December is een stressvolle maand. Sinterklaascadeaus en gedichten verzorgen, de uitgebreide kerstmaaltijd met de familie regelen, voor oudejaarsavond en nieuwjaarsdag iets gezelligs verzinnen en regelen. En op het werk de eindejaarafsluiting, de vele vakanties en feestdagen regelen en opvangen, misschien extra werken om taken vooruit te regelen enzovoorts. De weken  in december  zorgen vaak voor extra drukte thuis op het werk.


Interessant? Ontvang de gratis Ligtkrant in je mailbox


Ken je dit?

Je hebt net als velen de kerstvakantie vrij genomen. Dus je werkt nu  een paar avond en nog wat uurtjes om je werk goed achter te laten, maar je komt in de knel met het kopen van de cadeaus. Je verzint snel wat en raffelt het gedicht af. Op de avond zelf zie je dat je familieleden zoveel moeite gedaan hebben en voelt je schuldig, omdat je er zo weinig van gemaakt hebt..

Of je werkt wel tijdens de kerstvakantie, maar jij bent wel stand-by dienst voor het werk van collega’s die vrij zijn. De werkdruk is zo hoog, dat je uitgeput thuis komt en het huilen je nader staat dan het lachen. Je kan niet genieten van het heerlijke eten, je weet niets te vertellen tijdens de maaltijd en zou het liefste naar bed gaan. Je zit als een zombie met je familieleden aan de gezellige kerstmaaltijd.

En dan de Kerstdagen:
Wat een gezellig samenzijn moet zijn, is voor jou een kwelling.
Deze stress kost je je het plezier en de gezelligheid met je gezin. Je zit doodmoe aan je kerstontbijt, hebt ruzie met je partner “omdat je een kort lontje blijkt te hebben en je niet gezellig doet”. De kinderen jengelen om je aandacht en jij wilt alleen maar rust. 

Deze drukke weken hebben zoveel van je gevraagd, dat je oververmoeid en met hoofdpijn de feestdagen ingaat.  En als je niet uitkijkt zijn er door de spanningen relatieproblemen met je partner ontstaan.

Begin januari ga je weer aan het werk:

Je hervat je werk in het nieuwe jaar met een oververmoeid gevoel, terwijl je dacht bij te tanken tijdens de vakantie. Dat is natuurlijk nooit de bedoeling van de feestdagen.

Valkuil is om mee te gaan met de eisen die anderen aan je stellen of die je denkt dat de anderen stellen.  We denken vaak dat er van alles van ons verwacht wordt, maar is dat wel zo. In hoeverre wordt dat werkelijk van je gevraagd?

Maar weet dat “de verwachtingen van de ander” vaak eisen zijn die we aan onszelf stellen. Allemaal vooronderstellingen, overtuigingen, normen en waarden die ergens in onszelf leven. In hoeverre wil je dit eigenlijk zelf allemaal kunnen?

Dus wil je genieten van de vakantietijd zorg dan dat je stressmeter niet te hoog oploopt. Laat dit je niet overkomen. Vooral tijdens deze maand is voor jezelf zorgen belangrijk. Alleen zo kun je genieten van de feestdagen. 

 

6 Tips: 

Kortom: Zorg in deze stressvolle periode juist bewust en goed voor jezelf, zodat je  kunt genieten van het gezellige samenzijn met je familie. Laat je niet meeslepen door de decemberdrukte.

 

Leuk als je een reactie geeft op mij blog

 

© www.ligtpunt.nl | Nell van de Ligt. Alle rechten voorbehouden. Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of op een website? Dat kan zolang je de copyright en met een werkende link naar mijn site opneemt.