Hoe sta jij tegenover problemen?

Geplaatst op 23 februari 2017

Al is het niet altijd makkelijk, problemen horen bij het leven. We leven met z'n allen op deze aardbol en we zullen er samen iets van moeten maken. En omdat we allemaal verschillende ervaringen, meningen en ideeën hebben is dat niet altijd makkelijk en kan dat problemen geven. 

Een probleem is een vraagstuk waar je niet meteen een oplossing voor hebt. Je vindt het dus moeilijk. 

Een vraagstuk wordt dus pas een probleem als je niet weet hoe je met een bepaalde situatie om moet gaan. Een probleem is een gebeurtenis die zich afspeelt tussen minstens twee objecten in relatie met elkaar. Het staat nooit op zichzelf, maar ontstaat altijd in relatie met iemand of iets in je omgeving. 

En dat veroorzaakt weer stress. Als je een situatie niet op kunt lossen, beheers je het gebeuren niet en ontstaat er stress. 


Voorbeeld; Caroline (35 jaar, manager ICT) heeft een probleem met werkdruk. Ze kan slecht omgaan met een teveel aan taken. Ze raakt dan het overzicht kwijt en kan vervolgens moeilijk prioriteiten stellen. Ze raakt meteen in de stress.  

Voorbeeld van Claas (45 jaar, mediaspecialist): Claas heeft een probleem met de plotselinge zorgvraag van zijn vader. Als zijn alleenstaande vader een arm breekt, heeft hij extra zorg en aandacht nodig. Dit komt voor Claas bovenop zijn drukke baan en zijn gezin. Claas raakt in paniek; hoe moet hij met deze situatie omgaan?

Problemen kunnen je veel energie en tijd kosten. Als je probleem moeilijk op te lossen is, kan dat tot allerlei klachten leiden zoals piekeren, slapeloze nachten, schuldgevoelens of conflicten in de familie.

Hoe groot het probleem is, is persoonlijk.  Want wat voor de ene persoon een enorm probleem is, kan voor de ander een makkie zijn. René vindt bijvoorbeeld zijn volle mailbox een klein probleem, hij beantwoordt zijn mails gewoon niet. Joris wilt alle mails goed doornemen en een doordacht antwoord geven, waardoor hij in tijdsnood komt. Joris ervaart zijn volle mailbox als een groot probleem.

Als je goed problemen kan oplossen, sta je sterk en weerbaar in het leven. Je voorkomt stress en houdt je dus gezond.

Lees hier hoe je een probleem kunt aanpakken! Klik hier om verder te lezen. 

Kortom: Als je weet hoe je problemen kunt aanpakken en oplossen, zijn je geen problemen meer en verminder je dus stress. Problemen hoeven geen obstakels te zijn. Je kunt de tools leren als je ze niet hebt. Zorg voor jezelf: verminder stress en verhoog je weerbaarheid. 

 

Leuk als je een reactie geeft onder dit artikel.

 

© www.ligtpunt.nl | Nell van de Ligt. Alle rechten voorbehouden. Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of op een website? Dat kan zolang je de copyright en met een werkende link naar mijn site opneemt.


Reacties

Reactie toevoegen


Ter voorkoming van spam, klik op het vakje hieronder