Heb jij last van die tekortschietende vis in jou?

Geplaatst op 9 februari 2017

Afgelopen zaterdag las ik een ontzettend leuk artikel in de Volkskrant, wat ik graag met je wil delen. Het artikel ging over het onlangs uitgegeven boek: “Van big bang tot burn-out” van psychiater Hoogendijk en journalist Wilma de Rek. Zoals de titel al zegt, gaat het over de evolutie van ons stresssysteem.

“We worden massaal ziek van werkdruk, prikkels en slecht nieuws. Ons stresssysteem schiet tekort in deze tijd, omdat ons stresssysteem evolutionair niet goed aangepast is aan de eisen van onze moderne levensstijl. Vandaar de toename van burn-out, depressies en stressgerelateerde ziekten”, zo schrijven zij.


Interessant? Ontvang de gratis Ligtkrant in je mailbox


Ik geef je een korte samenvatting van het artikel.
Volgens de schrijvers is er tijdens de evolutieleer van de mens na de vis-periode (het ontstaan van ons reptielenbrein oftewel de hersenstam), zo’n 500 miljoen jaar geleden, niet veel meer toegevoegd aan het stresssysteem. Na de vis is ons zoogdierbrein gekomen (de ontwikkeling van het limbisch systeem in onze hersenen), waardoor de emoties meer bij het stressrespons konden worden betrokken. Vanaf de primaten ontwikkelde we meer hersenschors en ontstond er dus een groeiend bewustzijn.
“Maar” zo zeggen de Rek en Hoogendijk, ”in grote lijnen was het stresssysteem een half miljard jaar geleden wel zo’n beetje aangelegd. Domweg gezegd, het heeft nog geen tijd gehad.”
Met anderen woorden; “wij mensen gaan onze moderne stressoren te lijf met het instrumentarium van de vis. Een prima stressrespons die je kon helpen te overleven, maar in de 21e eeuw heb je weinig aan dat soort reacties.”.
Zij concluderen:

Als we dat concluderen kunnen we milder naar onszelf en anderen gaan kijken.
Uiteindelijk zitten we allemaal in hetzelfde schuitje.


En leuk om er eens van die kant naar te kijken. Het is een grappig artikel om te lezen. Ik kan je het boek zeker aanraden.

Het is een onomstotelijk feit dat we massaal (te)veel van onszelf eisen en dat de druk stijgt. We lijden nu massaal aan de huidige druk. 1 op de7 medewerkers heeft burn-outklachten. 40% van de mensen in Nederland krijgt in zijn of haar leven te maken met psychische klachten. En dat 75% van deze problemen beginnen voor het 24e levensjaar? De nummer 1 doodsoorzaak bij jongeren onder de 25 jaar is zelfdoding.

Door er zo op deze manier naar te kijken is er een legaal excuus voor de toename van stressgerelateerde ziekten en hoop ik dat er minder gaat rusten op stress en burn-out. Er is een verklaring gekomen voor de toename en we kunnen er “niets “aan doen. We zijn nog niet zover.

Maar ons zogenaamd achtergebleven vis-stresssysteem is geen excuses om alle druk te aanvaarden en werkloos toe te zien. Wachten op verandering en verdere evolutie is geen optie. Toch? Je kunt wel zeker zelf iets doen! Je kunt jezelf tools aanleren om beter met stress om te gaan en goed voor jezelf te zorgen.

Geen paniek dus. Je kunt we degelijk iets doen aan de situatie, ook al is ons stresssysteem nog niet genoeg geëvolueerd. Dat dat mogelijk is bewijst mijn werk dagelijks al jarenlang en ervaar ik na mijn burn-out elke dag. Maar dit is wel iets wat je jezelf moet aanleren. Het is niet automatisch ingebouwd dus.

 

Leuk als je een reactie geeft onder dit artikel.

 

© www.ligtpunt.nl | Nell van de Ligt. Alle rechten voorbehouden. Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of op een website? Dat kan zolang je de copyright en met een werkende link naar mijn site opneemt.