Langdurige stress maakt oud

Geplaatst op 5 augustus 2019

Langdurige stress maakt oud en dat weten we eigenlijk allemaal wel. Het is een volkswijsheid die in de laatste 40 jaar ook wetenschappelijk bewezen is.

Symptomen: grijze haren, haaruitval, je huid wordt dof en grauw. Allemaal gevolgen van stress doordat er in je lichaam minder doorbloeding en toevoer is van zuurstof en voedingsstoffen. Daarbij worden afvalstoffen minder goed afgevoerd.  


Je immuunsysteem vermindert en je lichamelijke weerstand neemt af.  Door een teveel aan bijnierhormonen verzwakt het immuunsysteem vroegtijdig. Het verouderingsproces wordt hierdoor versneld en je wordt vatbaarder voor allerlei ziektes en huidaandoeningen. 

Chronische stress maakt dus niet alleen dat je er ouder uitziet, het leidt ook tot vroegtijdige aftakeling. Verzwakte vitaliteit, verminderde weerstand, verhoogde kans op ouderdomskwalen zoals hoge bloeddruk, hartaanval en ook een verhoogde sterftekans.

Leef je onder veel en langdurige stress,  werk je te hard en leid je een druk leven, dan betaal je een hoge prijs, want je kunt wel tot 17 jaar ouder lijken, volgens Elizabeth Blackburn en Richard Cawthon, twee vooraanstaande wetenschappers in een verouderingsonderzoek bij stress. 

Maar het goede nieuws is dat als je leert met stress om te gaan, de veroudering kan worden teruggedraaid.Mits uiteraard de stress niet jarenlang zijn druk heeft uitgeoefend en blijvende schade heeft aangericht.

Valkuil  is om nu te denken dat het dus wel allemaal meevalt. Maar weet dat je niet altijd de schade kunt beperken of terugdraaien.

Houd er rekening mee dat er wel blijvende schade kan zijn, schade die je nooit meer kan herstellen. Maagzweren, hernia’s, overgewicht, verslaving, hartinfarcten. Ze kunnen blijvende schade aanrichten.

Dus voorkom langdurige stress en neem regelmatig tijd om te ontstressen.

Enkele tips:

En last but not least:

Kortom: Word je bewust van stress en leer met stress om te gaan, want dat houdt je jong, gezond en vergroot je weerbaarheid. Blijf je gezond, dan heb je ook meer geestelijke en lichamelijke weerbaarheid.  

 

© www.ligtpunt.nl | Nell van de Ligt. Alle rechten voorbehouden. Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of op een website. Dat kan zolang je de copyright en een werkende link naar mijn site opneemt.


Reacties

Reactie toevoegen


Ter voorkoming van spam, klik op het vakje hieronder