Zeven goede redenen voor managers, om langdurige hoge werkdruk op de afdeling te voorkomen

Geplaatst op 9 december 2019
Als er hoge werkdruk is op je afdeling, dan is stress een logisch gevolg. Maar moet je altijd meteen ingrijpen als manager? Soms krijgen medewerkers meer werk en worden ze hoger  belast. Door deze extra druk kan er spanning en stress ontstaan.  En stress kan schadelijke gevolgen hebben. Tenminste als stress te lang aanhoudt. 

Is de hoge werkdruk van korte duur, dan heeft dat weinig gevolgen. De medewerker heeft het een tijdje druk, maar dat hoeft niet vervelend te zijn. Iedereen weet dat het een tijdelijk situatie is. De eindstreep staat vast en na de drukte is er weer ruimte.  En weet je, sommige medewerkers floreren zelfs bij drukte. 


 

Maar blijft hoge werkdruk lang aanhouden, dan moet je je zorgen gaan maken. Als een medewerker de hogere werkdruk goed kan managen, hoeft dat niet een probleem te zijn. Ervaart de medewerker een te hoge belasting en ontstaat er stress, dan is ingrijpen wel belangrijk.   

Want langdurige hoge werkdruk kan tot psychisch en fysieke klachten leiden. Het verzuimrisico neemt dus toe. En bij meer verzuim ben je verder van huis. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. 

Dus als er een hoge werkdruk is op de afdeling, bekijk dan of het een kortdurend of langdurig situatie is. Schat de situatie goed in als manager en overleg met je medewerkers over de verwachtingen van de tijdsduur.  

Een valkuil is, zeker in deze crisistijd, om bij verzuim op de afdeling voor een minder dure oplossing te kiezen en de werkdruk te verhogen. Dus tijdelijk meer workload voor iedere medewerker op de afdeling en geen invalkrachten. Een begrijpelijke oplossing als de financiën onder druk staan, maar er schuilt wel een gevaar in. Naast de tijdelijke afwezigheid van die ene ervaren kracht, vallen er bij langdurig verzuim dan vaak nog meer medewerkers uit. Dan krijg je het zogenaamde domino-effect. 

Houd er dus rekening mee dat een kortdurende situatie, langdurig kan worden. En op die manier wordt kortdurende verhoging van werkdruk, langdurig. Met allerlei risico's Bijvoorbeeld een zwangerschap of bevalling die veel complicaties geeft, waardoor een medewerker langer afwezig is. Of een medewerker die tijdens het re-integratieproces terugvalt en opnieuw geruime tijd afwezig is. Dat schat je van te voren niet in. 

Want wat zijn de risico's van langdurige hogere werkdruk: 

 1. Hoge verzuimkosten: Langdurig stress en een te hoge werkdruk kan leiden tot overspannenheid en burn-out en dat kan weer leiden tot (langdurig) ziekteverzuim.  
   
 2. Minder inzet en motivatie van medewerkers: Hoge werkdruk en stress ontneemt de medewerker het werkplezier. Het gevolg is vaak dat de medewerker minder gemotiveerd is en zich minder inzet voor het bedrijf. 
   
 3. De prestaties van de medewerker neemt af. Hoge werkdruk geeft stress en stress maakt dat je het werk minder goed overziet en  je werk niet meer in de hand houdt. De medewerker is minder geordend, misschien zelfs slordig, waardoor efficiënt werken moeilijker gaat.
   
 4. Het werkklimaat op de afdeling verandert: De werksfeer wordt slechter. Medewerkers hebben minder ruimte en de onderlinge samenwerking verloopt moeizamer. 
   
 5. De kwaliteit van het product komt onder drukte staan. Een gevolg kan zijn dat de deadline van de levering niet gehaald wordt of dat de dienst niet zorgvuldig wordt uitgevoerd. 
   
 6. Verlies van klanten: Klanten verwachten betere kwaliteit of een klantvriendelijker behandeling  Ze gaan mopperen of lopen weg.
   
 7. Draagvlak van de medewerker wat betreft mentale weerbaarheid versmalt. Werkdruk en overbelasting kunnen ook gevolgen hebben voor de thuissituatie. Bijvoorbeeld een mopperde oververmoeide partner die zijn spanningen afgereageerd, thuis op de bank hangt of tot niets meer komt. Deze spanningen komen boven op de werkdruk en stress van het werk. Het gaat stapelen. Hierdoor wordt de basis smaller en de medewerker kwetsbaarder voor verzuim.

Kortom: Hoge werkdruk is niet altijd perse een probleem, maar voorkom dat de tijdelijke hoge werkdruk een langdurige situatie wordt. Want dan loop je extra risico op verzuim en wordt de goedkope tijdelijke oplossing een langdurige dure oplossing. 

 

© www.ligtpunt.nl | Nell van de Ligt. Alle rechten voorbehouden. Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of op een website. Dat kan zolang je de copyright en een werkende link naar mijn site opneemt.