Deze pagina is voor ambitieuze leergierige leidinggevenden die willen voorkomen dat medewerkers uitvallen door stress en burn-out. 
Een tweedaagse training voor leidinggevenden zodat verzuim op de afdeling daadwerkelijk vermindert. 

Verzuim door stress uit het arbeidsproces

Hoe je greep houdt op ziekteverzuim, omdat je als leidinggevende weet hoe en wanneer je kunt ingrijpen.

Ben jij een leidinggevende die:

wakker ligt, omdat er een té hoog ziekteverzuim is binnen je afdeling en je acties om dat te voorkomen geen effect lijken te hebben?
ziet dat een medewerker het werk niet meer aankan, maar je weet niet wat je kunt doen om uitval te voorkomen?
ziet hoe een gestreste medewerker het hele team beïnvloedt maar je twijfelt over de juiste interventie? Je wilt immers niet te veel schade berokkenen dan er nu al dreigt te ontstaan.
ziet dat resultaten negatief beïnvloed worden door een medewerker met problemen thuis. Maar wat zeg je over zo'n niet-werkgerelateerde situatie? Waar liggen de grenzen?
twijfelt of je contact moet houden met de medewerker nu hij/zij burn-out thuis zit.

Echt, ik ken het probleem!

En ik kan je daar bij helpen
Ik ben jarenlang manager geweest. Daar heb ik aan den lijve ondervonden hoe het is om in een spanningsveld te zitten van aan de ene kant je eigen werk en aan de andere kant het continu bezig zijn met problemen van medewerkers. Daarbij was ik als manager niet geschoold in het omgaan met stress- en burn-outsituaties. 

Nadat ik zelf burn-out geraakte, ben ik op onderzoek uitgegaan naar wat stress- en burn-out nu precies inhouden. Het is een sluipend proces dat je zelf vaak niet in de gaten hebt. Je gunt het niemand en kost onze maatschappij handen vol geld.

Ik heb de studie Analytische Psychologie gedaan en me gespecialiseerd in ziekteverzuim en de burn-outproblematiek. Nu ken ik de oorzaken, achtergronden en symptomen en nog belangrijker: nu weet ik hoe je stress en burn-out kunt voorkomen. En ik weet hoe je zelf en als manager/organisatie vat krijgt op ziekteverzuim.

Nu combineer ik mijn managerservaring met mijn kennis over psychologie en burn-out. Mijn managementervaring maakt dat ik bekend ben met het bedrijfsleven en werkgerelateerde problemen.  Door mijn kennis als analytisch psycholoog kan ik goed inschatten welke beperkingen,  maar ook welke mogelijkheden psychische klachten geven.  En doordat ik zelf ook een burn-out gehad heb, weet ik wat er nodig is, waar ik over praat en wat ik doe. Door deze brede kennis van de drie terreinen werk ik snel en effectief  aan preventie, behandeling en re-integratie bij mentaal verzuim en geef ik altijd een terugkoppeling en adviezen aan werkgevers.

Ik startte in  2006 mijn bedrijf Ligtpunt.nl met als doel:

  1. medewerkers te begeleiden die burn-out dreigen te geraken of geraakt zijn.
  2. managerstrainen die willen voorkomen dat medewerkers uitvallen door stress en burn-out.
  3. mentale weerbaarheidstrainingen aan medewerkers en teams, zodat verzuim voorkomen wordt.

Ik ontwikkelde een overzichtelijk stappenplan om managers te leren ziekteverzuim door stress en burn-out te voorkomen.Managers leren hiermee vroegtijdig oorzaken en symptomen van stress en burn-out te herkennen en adequaat te handelen, zodat de medewerker niet uitvalt of sneller herstelt. Het stappenplan blijkt een succes te zijn en is eenvoudig te leren.


Leer de stappen waarmee je greep houdt op ziekteverzuim, tijdens deze workshop. Met deelname aan deze workshop bereik je dat:

Je hebt kennis van oorzaken en achtergronden van mentaal verzuim, waardoor je tijdig kunt ingrijpen. Je hebt kennis van het persoonlijke aandeel van de medewerker en van de organisatiefactoren, die bijdragen aan stress- en burn-outsituaties. Hierdoor kun je signaleren, toetsen en preventief handelen. Je weet wanneer risico’s ontstaan en hoe en wanneer je kunt ingrijpen.  
Je weet hoe je verzuim op de afdeling verlaagt door tijdig ingrijpen. Je weet waar je invloed op hebt en hoever die gaat binnen je werk. Je weet waar je verantwoordelijkheid begint en ophoudt.
Je hebt kennis van goede communicatietechnieken en vaardigheden. Je weet hoe je een goed en open gesprek voert, hoe je de juiste interventies doet en hoe je de onderlinge communicatie versterkt.
Je weet hoe en wanneer je adequaat interventies doet, waardoor je uitval van medewerkers kunt voorkomen. Je begeleidt medewerkers en voelt je daar zeker in. Je weet hoe en wanneer je ingrijpt.Je kent de do's en de don’ts.
je weet hoe je een zieke medewerker begeleidt op het werk of bij uitval, ongeacht privé- of werkgerelateerde problematiek.  Je weet wanneer je doorverwijst of wanneer je moet ingrijpen. Je weet hoe en welke stappen je kunt ondernemen.
Je weet hoe je preventief beleid inbed op de afdeling. Wil je preventief werken dan is het belangrijk om beleid in te voeren rondom preventie. Je krijgt tips en handvatten, waarmee je de volgende dag al aan de slag kan gaan.     

Tijdens deze workshopkrijg je achtergrondinformatie, een handige checklist en een concreet stappenplan, waarmee je de volgende dag al direct mee aan de slag kunt.Wat levert deze dag je concreet op:  


Zo kan je de organisatie wel 72.000 euro op jaarbasis besparen. Een zieke medewerker kost het bedrijf 1,5 a 2 x het bruto-maandsalaris. Modaal bruto inkomen van 2016 bedraagt 36.000 euro. Houd je die ene medewerker aan het werk, dan scheelt dat enorm veel geld. 
Minder verzuim en daardoor ontstaat er meer rust in het team. Je weet hoe je meer greep krijgt op de hectiek binnen de afdeling, waardoor er meer rust is in het team. Je team functioneert beter, de resultaten zijn beter en de werksfeer is prettiger.
Je komt weer toe aan je eigen taken. Er ontstaat meer ruimte voor ‘eigen’ taken, doordat het stappenplan meer greep geeft op mentaal verzuim. Je besteedt minder tijd en energie aan gevolgen van verzuim.
Waarschijnlijk slaap je weer beter.

Er kunnen maximaal 12 mensen deelnemen aan de workshop, minimaal 4. Er is dus veel ruimte voor persoonlijke aandacht en individuele vragen. Je gaat dan ook met duidelijke en concrete handvatten voor jezelf naar huis.  Dus schrijf je tijdig in!


Ja ik heb interesse en wil me inschrijven voor de workshop!


P.s. Voor deelnemers uit Nederland geldt dat je (afhankelijk van je gekozen zorgpremie en zorgverzekeraar) gedeeltelijk een vergoeding ontvangt via je ziektekostenverzekering.