De vakantie is voorbij en het dagelijks leven met al haar verplichtingen begint weer. Het zorgeloos luieren was natuurlijk broodnodig om energie op te bouwen voor de komende tijd. Maar nu is het weer tijd om iets te presteren en te creëren op je werk. Ontspanning is vaak het leukst na inspanning Een gezond mens wil ook iets bijdragen aan de samenleving met werk, is mijn mening. Werk geeft je als het goed is dan ook zingeving, voldoening en energie.

En nu is het de kunst om de rust en de ontspanning vast te houden en zo min mogelijk stress op te bouwen. Het is belangrijk om de goede balans te vinden, zodat je lichamelijke en mentaal gezond blijft.

En dat is niet gemakkelijk in deze tijd. Werkdruk, problemen op het werk of gebeurtenissen in je privéleven kunnen je stressniveau verhogen. Het kan ook zijn dat je te hoge eisen aan jezelf stelt, waardoor de druk oploopt.

Wat als je allerlei klachten krijgt, waarvan je niet weet of ze door stress veroorzaakt worden? In het geval van stress wil je klachten tijdig herkennen, zodat je meteen kunt ingrijpen en verdere schadelijke gevolgen kunt voorkomen.

In mijn praktijk krijg ik best vaak de vraag wat stressklachten precies zijn en hoe je ze kunt herkennen. Stress uit zich lichamelijk, fysiek of mentaal. Maar hoe herken je de klacht als stresssignaal? Wanneer zijn klachten stressgerelateerd?

Pieter (ondernemer, 43 jaar), had een vraag over zijn slaapproblemen. Hij had problemen met inslapen, terwijl hij wél moe was. Hij herkende deze klachten toentertijd niet als een gevolg van stress. Pieter sliep slecht, raakte oververmoeid en kon zich daardoor niet meer voldoende inzetten op het werk en in zijn privéleven. Hij begreep niet waarom hij niet kon slapen; en waar zijn klachten vandaan kwamen. Zo beweert hij: “Mijn leven, inclusief mijn bedrijf, draait goed. Dus waar kan het dan aan liggen?”

Joris (docent, 35 jaar), kwam met een soortgelijk probleem. Hij heeft de laatste maanden geen behoefte gehad aan knuffelen, nabijheid en intimiteit. Hij had niet door waar het vandaan kwam, want hij is ontzettend gelukkig met zijn vriendin. Joris zegt de laatste paar maanden gewoon geen verlangen te voelen, terwijl hij ontzettend veel van zijn vriendin houdt. Het gevolg is natuurlijk wel dat hierdoor zijn relatie dreigt te ontsporen.

Stressklachten zijn niet gestandaardiseerd, maar persoonlijk. Daardoor zijn ze soms moeilijk te herkennen. Ieder individu reageert op een geheel eigen manier op een drukke of spannende periode op het werk of in privésferen. Bovendien kunnen stressklachten vage klachten zijn die variëren in aard en intensiteit.

En een groot valkuil is dat je went aan een bepaald stressniveau. Je bent je niet altijd bewust van het feit dat je spanning hebt, waardoor je zelf niet in de gaten hebt dat je in een gevarenzone zit. Gewenning aan een hoog stressniveau zorgt ervoor je blind wordt voor realiteit.

Je persoonlijke stressklachten leren kennen is dus belangrijk, want zij geven het stresssignaal aan. En ernstig is dat je je vaak niet bewust bent van de stress. Gelukkig maken klachten je bewust.
Het is dus van belang om ze te leren herkennen als signalen met betrekking tot je eigen gezondheid!

De 5 meest voorkomende stressklachten:

 • Hartkloppingen
  Als je in de overlevingsstand staat versnelt je hartslag. Bij langdurige stress wordt je hart overbelast. Dit kan je een verhoogde bloeddruk, onregelmatige hartslag of hartkloppingen geven.
 • Slapeloosheid
  Stress veroorzaakt piekeren, slapeloosheid, waardoor je weer oververmoeidheid kunt raken. Je lichaam krijgt onvoldoende rust. Je staat moe op, bent prikkelbaar en kunt steeds minder presteren.
 • Hoofdpijn
  Door een verhoogde spierspanning ontstaan er hoofdpijn. Sommige mensen noemen het dan ook spanningshoofdpijn.
 • Nek-en rugproblemen
  Ook deze klachten ontstaan voordat je spierspanning is toegenomen.
 • Maag en darmklachten
  In stresssituaties wordt je overlevingsmechanisme in werking gezet. Je bloed gaat met name naar je spieren en je bloedsuikerspiegel verhoogd. Daardoor kunnen er maagproblemen ontstaan. Of je hebt geen honger, voelt je misselijk. Of je krijgt eetaanvallen en wilt zoetigheid.

Alle stressklachten kunnen op de lange duur uitmonden tot allerlei levensbedreigende ziektes. Hartfalen, diabetes, depressie, kanker, allergieën. Al deze ziektes kunnen veroorzaakt worden door stress.

Dus grijp tijdig in en neem klachten serieus. Leer je stressklachten kennen en goed voor jezelf te zorgen!

Leuk als je een reactie geeft op mijn blog. 

© www.ligtpunt.nl | Nell van de Ligt. Alle rechten voorbehouden. Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of op een website. Dat kan zolang je de copyright en een werkende link naar mijn site opneemt.