“Druk, druk, ik heb nu geen tijd.” Je blijft maar doorgaan en door rennen. Er ligt echter een gevaar op de loer: je neemt onvoldoende tijd voor jezelf. Het druk zijn en steeds maar doorgaan is een bekend fenomeen op de Nederlandse (en ik denk ook de Belgische) werkvloer. Vaak weet je maar al te goed dat je onder teveel stress staat en dat dit niet gezond is. De oorzaak is vaak dat je steeds maar doorgaat en niet of onvoldoende naar jezelf luistert.

Komt dit je misschien bekend voor? De druk om alles in je leven in balans te houden geeft je erg veel stress: je werk, je gezinsleven, je vrienden en familie. Op het werk zijn er veel eisen die aan je gesteld worden. Thuis moet alles op rolletjes lopen, anders loopt het in honderd: de kinderen, de was, het huishouden. En moeten de sinterklaascadeau’s nog gekocht worden in deze tijd van het jaar, en hiervoor wil je nog tijd in je agenda plannen om te winkelen. Bovendien wil je nog sporten deze week en eigenlijk ook die nieuwe film met die steengoede recensies in de bioscoop gaan zien. Maar dit moet allemaal eigenlijk teveel tussendoor en levert frustraties op. Hoe krijg je dit allemaal voor elkaar?

En de gevolgen: je voelt je de laatste tijd erg moe, je hebt steeds vaker hoofdpijn en ook je maag begint op te spelen. Eigenlijk zou je meer rust moeten nemen, maar wanneer dan?! Als de hoofdpijn terug komt neem je liever een paracetamol, dat lost het probleem snel op. Je voelt je snel weer beter en je kunt er weer tegenaan. Je moet ook wel weer, want als het werk niet gedaan wordt zit jij met frustraties en een schuldgevoel. Je omgeving verwacht immers iets van jou.

Je gaat dus maar door. Je went aan de stress en het drukke leven wordt normaal. Er gaat voordat je het weet een week, een maand of zelfs een jaar voorbij en er is niets veranderd aan de hele situatie.

Totdat het te laat is: je wordt ziek! In het ergste geval leidt dit tot een flinke burn-out met zware depressiviteit en mogelijk zelfs een hartaanval. Ja, stress kan zelfs leiden tot de dood omdat het een uitputtingsslag is voor je lichaam. Stress kost veel van je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Achteraf komt er natuurlijk frustratie en spijt omdat je niet eerder naar jezelf hebt geluisterd, terwijl je het eigenlijk zo goed wist!

Het is een bekend menselijk fenomeen dat je de situatie pas aanpakt als je er te erg onder lijdt. Pas als de situatie uit de hand begint te lopen en je veel last en ongemakken hebt van de stress, ben je geneigd hiernaar te handelen. In eerste instantie probeer je je lijden op allerlei manieren te verzachten en te negeren. Je ervaart het immers niet als een probleem als je er maar mondjesmaat aan lijdt. Maar als het te laat is, dan word je gedwongen om te handelen.

Wil je echt beter en gezonder leven? Wacht dan niet tot je noodgedwongen moet handelen. Al voel je nu niet de noodzaak om de situatie te verbeteren en wil je liever doorgaan in oude patronen. Wacht niet totdat het te laat is.

Een veel gehoord excuus is om het aanpakken van de situatie uit te stellen omdat je er op dit moment geen tijd of onvoldoende energie voor hebt. Dit uitstellen van verandering is erg logisch, want uit je vaste patronen komen geeft immers een ongemakkelijk gevoel en stuit op innerlijke weerstand. Het probleem negeren scheelt een hoop ongemak en tijd, want veranderen kost inderdaad energie en inzet.

Smoesjes om tijd- en energiegebrek zeggen al voldoende:  je lijdt er nog niet voldoende onder! Je ziet de noodzaak nog onvoldoende en vindt het probleem niet belangrijk genoeg. Als je nog even door blijft lopen met deze problemen, dan komt de noodzaak vanzelf.

Grijp in, voorkom dat de schade te groot wordt:

  • Zet jezelf op de eerste plaats in je leven. Je bent namelijk de hoofdpersoon in je eigen leven. Als je ziek wordt, kun je er minder voor een ander zijn. Als je goed zorgt voor jezelf, kun je ook goed zorgen voor een ander.
  • Ben proactief in plaats van reactief. Steek je energie niet in het overleven. Zet je energie in voor jezelf, voor een betere kwaliteit van je leven. Zaken die je belangrijk vindt. Voor een beter leven met je dierbaren en voor de zaken die er echt toe doen in het leven.
  • Voorkomen is toch echt aangenamer, sneller, makkelijker en goedkoper dan genezen! Hoe langer je wacht met de aanpak van de situatie, hoe moeilijker de stap wordt en hoe langer het herstelproces duurt.

Kortom, neem NU echt de tijd voor jezelf en je gezondheid. Ren niet weg voor problemen, maar pak deze vanaf het begin aan. Leer de gevaren van drukte en stress kennen op je werk en in je privéleven, en neem ook de lichte klachten serieus. Op deze manier voorkom je erger en onnodig lijden.

Als je hulp nodig hebt om de probleemsituatie te veranderen, informeer dan (tijdig) naar de coachingsmogelijkheden.

Leuk als je een reactie geeft onder dit artikel.

© www.ligtpunt.nl | Nell van de Ligt. Alle rechten voorbehouden. Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of op een website. Dat kan zolang je de copyright en een werkende link naar mijn site opneemt.