Als we tegen problemen aanlopen, wijzen we voor de oplossing vaak naar de ander. Maar klopt dat wel? Problemen ontstaan alleen als er twee of meerdere partijen zijn. De ander zegt of doet iets waar jij je niet in kunt vinden en dit geeft een probleem.

Voorbeelden uit de praktijk, die je vast herkent:

  • “Mijn collega doet haar werk niet goed, waardoor er veel extra werk bij mij terecht komt. Door dit extra werk wordt mijn werkdruk behoorlijk verhoogd en loop ik op mijn tenen. Zij moet echt veranderen.”
  • “Mijn manager is nooit op de afdeling, zij is altijd onderweg. Daardoor loopt het niet lekker in het team en is er geen eenheid of saamhorigheid. Iedereen doet maar wat.”
  • “Als het systeem minder zou haperen, zou er minder stress zijn bij iedereen en zouden we beter presteren.”

Zoals de voorbeelden laten zien is het gedrag van de ander of een bepaald werkobject (het systeem) de aanleiding van het probleem! Dus de ander is de schuldige. Het probleem wordt zichtbaar en voelbaar, en hierdoor wijzen we vaak naar de ander. Dus de ander moet iets veranderen om het probleem ongedaan te maken.

En het gevolg is stress! Want de hele situatie geeft je gevoelens van frustratie en onmacht. Je kunt niet meer goed (samen)werken, je raakt overbelast of presteert minder. De ontstane situatie maakt je hulpeloos. 

En waarschijnlijk wordt je werkvreugde ook nog ontnomen. Het werk is niet meer leuk. Je moppert op de ander, bent niet blij met de situatie en vindt dat er een andere oplossing moet komen of dat de situatie terug moet naar het oude.

Als deze situatie lang voortduurt en de frustratie en stress lang aanhouden, kun je zelfs burn-out geraken. Langdurige stress, onopgeloste problemen, en gevoelens van hulpeloosheid kunnen aanleiding zijn voor een burn-out.

Maar door de schuld bij de ander neer te leggen, zet je jezelf buitenspel en ontloop jij je verantwoordelijkheid. Een probleem ontstaat altijd als er minstens twee partijen in het spel zijn. Dus de vraag is, wat is het effect van de ontstane situatie op jou? Wat is jouw aandeel?

Ervaar jij de situatie als een probleem? Je kunt niet van een ander verwachten dat hij/zij jouw probleem oplost. Een probleem is persoonlijk, het is jouw probleem. De ander heeft waarschijnlijk geen probleem of een geheel ander probleem. Vanuit een andere positie kan jouw probleem niet eens aan de orde zijn.

En ook al ontstaat het probleem door de ander, je kunt de ander niet dwingen te veranderen of de situatie te veranderen. Jij kunt de ander niet dwingen hetzelfde over zaken te denken, je kunt de ander niet controleren. Het is een misvatting om te denken dat jouw visie of werkwijze de juiste is. Want dat denkt waarschijnlijk iedereen 😉

Problemen horen bij het leven. Ze kunnen ontstaan als er meerdere partijen in het spel zijn en er verschillende verwachtingen en meningen bij elkaar komen. We zijn allemaal unieke wezens met een eigen identiteit. Waar mensen samenwerken en samenleven ontstaan er problemen.

Dus als je een probleem ervaart, is dat jouw probleem. Neem je verantwoordelijkheid en los het probleem op!

De volgende stappen kunnen je helpen het probleem op te lossen:

  1. Steek je energie in het oplossen van je probleem en niet in negatief gedrag. Schuldafschuivers hebben minder succes. Succesvolle mensen pakken hun problemen op.
  2. Accepteer dat er een probleemsituatie is. Aanvaard dat verschillen en problemen bij het leven horen, ook al word je er niet altijd blij van. 
  3. Onderzoek hoe je het probleem kan aanpakken en hoe je er samen met de andere partij het beste uitkomt. Een probleem heeft meerdere partijen, dus er spelen meerdere belangen. 
  4. Draag zorg voor een goede oplossing aan beide kanten, zodat frustratie, stress en de onmacht verdwijnen. Het probleem is niet opgelost als een van de partijen zich niet kan vinden in de oplossing. Dus neem pas genoegen met de oplossing als iedereen zich er in kan vinden.
  5. Behandel de ander, zoals je zelf behandeld wilt worden. Luister goed naar wat de ander je te vertellen heeft, sta open en neem de ander serieus. Alleen door open en eerlijke communicatie worden problemen echt opgelost.

Kortom, ervaar je een probleem? Voorkom stress en een burn-out. Ga in gesprek en los samen het probleem op. Neem verantwoordelijkheid voor jouw beleving van een situatie. Zorg voor jezelf.

Leuk als je een reactie geeft op mijn blog. 

© www.ligtpunt.nl | Nell van de Ligt. Alle rechten voorbehouden. Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of op een website. Dat kan zolang je de copyright en een werkende link naar mijn site opneemt.