Koud water baden is een oeroude techniek. De Griekse medicus Hippocrates (400 voor Christus) sprak al over de helende kracht van kou en koud water. Bij een mindere gezondheid schreef hij allerlei soorten warm en koud water hydro-therapieën voor. Ook weinig gekleed buiten in de koude lopen was een therapievorm. Hippocrates legde als eerste de nadruk op hygiëne, een gezonde evenwichtig eet- en drinkpatroon en het belang van frisse lucht voor een goede gezondheid. Hij zette doelbewust water in als therapie vanwege de tonische werking.

In Rusland, Oekraïne, Siberië dompelen mensen zich al eeuwenlang regelmatig in ijsbaden. Vanuit een traditie of religie. Een koud bad werkt niet alleen voor de lichamelijke gezondheid, het zuivert ook je geest. Zie  hier een videofilmpje van de NOS

Er zijn genezingen door koud water in combinatie met ademhaling en voeding. Vincent Priessnitz (Duitse boer) kreeg in 1800 bekendheid door vele ziekten te genezen met koud water kompressen in combinatie met ademtechnieken en voeding. Sebastian Kneipp, waarschijnlijk geïnspireerd door Priessnitz, genas zichzelf in 1894 van tuberculose door ijsbaden en schreef daarna over de werking van warme en koude baden. Zo is de firma Kneipp ontstaan.

Er is niet alleen een Nederlandse ijsmeester, ook in Rusland was er een Iceman; P.Ivanov. Beide mannen hebben records op zijn naam en stelde dezelfde leefregels op, waaronder ijsbaden, met blote voeten op de aarde, regelmatig vasten en iets beteken voor anderen. Zie het filmpje van winterzwemmen.nl

Regelmatig jezelf in ijs dompelen is dus gezond voor je lichaam en geest, maar dan wel onder deskundige begeleiding. Ook al is het eeuwenoud en klinkt het makkelijk, het vraagt wel kennis en een gedegen voorbereiding voordat je start. Zo is het nodig dat je lichaam goed warm is, evenals een juiste beheersing van de ademhalingstechniek. Je moet controle over jezelf kunnen houden, weten wat er met je gebeurd en de kou goed kunnen opvangen.
Bij mensen met stress is het hele lichaam ontregelt. De hormoonstelsels, het immuunsysteem, de bloeddruk enzovoorts. Dan geldt dat je eerst bekijkt of je een ijsbad überhaupt wel aan kan. Het kan te zwaar zijn in die situatie. Dan kun je beter samen met een deskundige voor een ander concept kiezen.    

Nu ligt de koude methode onder vuur, doordat er 3 doden zijn gevallen zijn er twijfels gerezen. Lees hier het parool.
En ik ben ook geschrokken over wat er gebeurd is en betreur ik het ten zeerste. Dit mag en kan niet gebeuren. Alle risico’s en gevaren van de verschillende technieken moeten dan ook bekend gemaakt worden. Want dit is niet een leuk avontuur wat je even doet. Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn.

Mijn mening is dan ook, dat je deze methodiek niet via een online-cursus kan doen. Je kunt beter niet alleen aan de slag gaan! Alleen de ademoefeningen uitvogelen, of ongetraind of onvoorzichtig zonder deskundige begeleiding in ijswater gaan is onverantwoord. Daarbij is de methodiek niet voor iedereen geschikt. Er zijn een paar contra-indicaties waarbij je niet mag koud baden. Ook moet je het gevaar van onderkoeling kennen.

En het allerbelangrijkste!! Het is geen wedstrijd, het gaat totaal niet over prestatie! Veel mensen vragen aan mij. Hoe lang kun je in een ijsbad zitten? Of hoe lang kun jij je adem inhouden? Dit is totaal niet waar het om gaat. Het gaat niet over hoe lang, het gaat over het effect van de kou. En dat effect heb je al na 30 seconde of maximaal 1 minuut. Dus even het ijswater in en er weer op tijd uit. En dan is het de kunst om de kou op te vangen met je lijf en met je ademhaling, want de kou komt pas als je uit het bad komt. 

De ademtechniek is samen met je focus een ondersteuning om de kou aan te kunnen. Niet om langer onder water te zijn. Niet meer en niet minder. Je gaat sowieso niet de eerste keren en zonder begeleiding met je hoofd onder water.
De ademtechniek, de focus en de kou geven samen het effect.

Het doel en het effect van de koud water baden is het wakker schudden van je systemen in je lijf en het versterken van je lichaam. Waarom? In onze samenleving zijn we niet meer gewend aan koude. Alles is verwarmd. Vanuit een warm bed  ga je naar een verwarmde badkamer en neem je een warme douche. Je stapt uit een warm huis met een dikke jas in een verwarmde auto rijdt naar een warme werkplek. Je komt nauwelijks kou tegen, ons lichaam is verwend. Daardoor is ons immuunsysteem lui geworden en verkeert in een slaaptoestand. Door de koudwaterbaden wordt je lichaam aan het werk gezet en optimaliseert. Daarbij worden alle organen goed doorbloedt; gevoed en versterkt.

Dat is het effect wat je wilt hebben van de koudwaterbaden. Puur voor jezelf en je gezondheid. Zonder prestatiedrang of competitie. Anders schiet het zijn doel voorbij.

Leuk als je een reactie geeft op mijn blog. 

© www.ligtpunt.nl | Nell van de Ligt. Alle rechten voorbehouden. Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of op een website. Dat kan zolang je de copyright en een werkende link naar mijn site opneemt.