Je hebt allerlei vage klachten en je zit de laatste tijd niet lekker in je vel. Zijn dit stressklachten of is het najaarmoeheid? Moet je die klachten wel serieus nemen? Dit vraag ook jij je vast weleens af. Stressklachten kunnen vage klachten zijn. Ze kunnen wisselen van aard. Wat moet je er mee?

Pieter, ondernemer 43 jaar. “Ik lig ’s nachts te woelen en slaap erg slecht. Maar er is niets aan de hand waarover ik wakker zou moeten liggen”, zegt hij. Hij snapt niet waar dat ‘niet -slapen’ vandaan komt. Doordat hij al langere tijd slecht slaapt, is hij erg moe. Pieter merkt dat zijn energie afneemt en dat hij zich steeds minder kan inzetten in zijn bedrijf.

En Joran, docent 35 jaar. Hij heeft de laatste twee maanden weinig behoefte aan gezelschap. Zelfs zijn partner’s aanwezigheid stoort hem steeds vaker. Hij is het liefst alleen. “Gewoon geen zin in mensen” zo zegt hij. Joran stoort zich steeds meer aan iedereen om hem heen. Hij snapt niet waarom. En hij begrijpt ook niet waarom hij zijn partner op deze manier ervaart, want de relatie is goed en hij wil zijn partner absoluut niet kwijt. Maar het gevolg is wel dat door zijn gedrag de relatie dreigt te ontsporen.

Nu is de vraag: wat betekenen deze stressklachten? Joris en Pieter vragen zich dit beide af. Ze ervaren geen stress in hun leven en kunnen de klachten niet plaatsen. Is dit gewoon een mindere periode die vanzelf weer over gaat? Moeten zij er iets mee?

Klachten verstoren je leven. Ze belemmert jou in je dagelijkse functioneren. Klachten, of ze nu geestelijk, lichamelijk of emotioneel zijn, kunnen niet voorziene gevolgen hebben waar we vaak niet bij stil staan. En stressklachten vormen een gevaar voor je levensgeluk en voor je welzijn, want op lange termijn kan je er behoorlijk ziek van worden.

Zo dreigt Pieter zijn bedrijf te verliezen en Joris zijn relatie. De klachten negeren, ontkennen of doen alsof er niets aan de hand is, is onmogelijk. Op een gegeven moment zijn de gevolgen van de klachten te groot en kun je er niet meer onderuit. Vaak worden klachten ook heviger als je ze lange tijd negeert.

Maar verstoring in je dagelijks functioneren is juist de functie van een stressklacht. Een stressklacht is een wake-up call. Klachten geven een teken: er gaat iets niet goed. Je bent niet gezond bezig.

Een klacht schud je wakker om op die manier te dwingen iets onder ogen te zien. Ook al weet je niet wat eraan de hand is, je moet op onderzoek uit. De klachten moet verholpen worden om weer goed te functioneren.

En de klacht heeft altijd gelijk, alleen weet jij het nog niet (bewust genoeg). Of je wilt het niet weten en doet er weinig aan. In ieder geval ga je ergens over je grenzen. Je zorgt niet goed voor jezelf. Je doet te veel, of je doet dingen die je niet wilt of die je te veel energie moeite kosten. Je kijkt onvoldoende n aar jezelf.

Maar het probleem is dat je de stressklachten niet altijd goed begrijpt. Zo ook bij Joran en Pieter. Beide voelen geen stress en worden overvallen door de klacht. De klacht is een signaal van je lijf en uit je onderbewuste, maar de oorzaak moet nog in je bewustzijn komen.

Dus je moet op ontdekkingreis. En dat is niet altijd simpel. Want 95% van wat we doen, doen we onbewust. En maar 5% is bewust in ons leven. Dus we moeten gaan ontdekken wat er speelt.

Een ontdekkingsreis liefst samen met iemand anders, want we hebben allemaal blinde de vlekken. Verwijt jezelf niet als je de oorzaak niet ziet. Het is een zogenaamde blinde vlek, die ieder mens heeft. Maar het is daarom wel verstandig om samen met een ander de oorzaak te zoeken, zodat je je blinde vlek ontdekt.

Wat zijn de meest voorkomende stressklachten:
Alhoewel ieder mens op zijn eigen manier reageert, zijn er toch algemene klachten waar veel mensen aan lijden en waar je stress aan kunt herkennen. De meest voorkomende klachten:

 • Lichamelijk
  Spierspanning, rug- of hoofdpijn, verhoogde bloeddruk, verminderde weerstand
 • Geestelijk
  Piekeren, slaapproblemen, onzekerheid over jezelf, gejaagdheid
 • Emotioneel
  Stemmingswisselingen, woede-uitbarstingen, cynisme, lusteloosheid.
 • Gedrag
  Veel klagen, onttrekken aan mensen en/of aan sociale gebeurtenissen, drinken of medicijngebruik.

Een stressklacht is een wake-up call. Een signaal vanuit je onbewuste, vanuit je lijf die je iets willen zeggen. Neem ze daarom serieus en onderzoek wat er speelt. Maak tijd. Vaak staan we onvoldoende stil bij onszelf en hollen we maar door, waardoor de klachten alleen maar toenemen. Voorkom erger en pak direct het meteen signaal op. Zorg goed voor jezelf.

Leuk als je een reactie geeft op mijn blog. 

© www.ligtpunt.nl | Nell van de Ligt. Alle rechten voorbehouden. Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of op een website. Dat kan zolang je de copyright en een werkende link naar mijn site opneemt.