Dr Geri Puleo hield een interessante lezing over burn-out, een TEDx opname. Ze vergelijkt en burn-out met een PTTS. (Posttraumatische stressstoornis)

In dit e-zine wil ik haar verhaal graag met je delen, omdat ik denk dat een burn-out zeker een PTTS kan worden.  Dus hier een korte samenvatting (vrije vertaling) van haar lezing. Om het filmpje op youtube te bekijken: klik hier.

Even ter zijde:
Een definitie van een PTTS (uit gezondheidsplein.nl): 
Een PTTS is een verzamelnaam voor een groep klachten die kunnen ontstaan na het meemaken van een schokkende traumatische gebeurtenis. Traumatisch wil zeggen dat je gewond bent geraakt, lichamelijk of geestelijk. Een PTTS is een psychische verwonding die niet goed geneest. Dat wil zeggen: het lukt je niet om het trauma te verwerken.

Geri Puleo:
3 vragen:

 • wat veroorzaakt een burn-out?
 • wat zorgt ervoor dat een burn-out blijft?
 • hoe kunnen we een burn-out voorkomen en hoe kom je eruit?

Het B-DOC model (Burnout during organizational change model) is ontwikkeld om meer te leren over burn-outs. Het blijkt dat de meeste mensen die te maken krijgen met een burn-out, de werknemers zijn die zich voor 110 procent inzetten in hun werk. De mensen die steeds meer en meer werk aannemen om te laten zien dat ze kunnen presteren. 
Maar wanneer er dingen veranderen in de situatie en ze raken controle kwijt, dan gaat het mis. Het kan zijn dat de werkgever misbruik maakt van de werknemer of  je beschikt niet over de tools, om het project dat je hebt gekregen, uit te voeren. 
Je raakt gefrustreerd. Daarna gaat deze frustratie gaat in boosheid en vervolgens in 
apathie/cynisme. Het kan je allemaal niks meer schelen.

Wanneer er niks verandert en je dezelfde koers blijft varen raak je burn-out. Bij een burn-out stapelt de stress zich steeds verder op. Er komt geen eind aan. Je krijgt last van zowel fysieke klachten als emotionele klachten. 
Reactie: Wanneer je burn-out raakt trek je je zich vaak terug, zowel fysiek als emotioneel. Je ben misschien fysiek nog wel aanwezig op het werk, maar mentaal ben je totaal ergens anders. Het ontstaan van een burn-out is een proces dat heel erg snel verloopt. Maar eruit komen duurt veel langer. 
Wanneer je burn-out raakt zijn er vier stadia die je doorloopt: hoop, frustratie, boosheid en apathie. Bij de deelnemers aan het onderzoek duurde het gemiddeld slechts 6 maanden om deze 4 stadia te doorlopen vanaf het moment dat er iets veranderde in hun situatie waar ze zelf geen controle over hadden. Het herstellen daarentegen gemiddeld 2 jaar.

Er zijn mensen die nemen daadwerkelijk ontslag in deze situatie. De mensen die ontslag nemen als gevolg van een burn-out vertrekken vaak niet alleen bij het bedrijf, maar uit de hele sector. Maar dat is niet persé de weg naar herstel. Om te herstellen moet je accepteren en begrijpen wat er aan de hand is.

Wanneer je burn-out raakt wordt er vaak gezegd dat het je eigen schuld is. Dat het niet de schuld is van het bedrijf. Maar is blijkt echter dat er 10 organisatorische factoren zijn die een burn-out kunnen creëren.
De meeste mensen denken dat veel werken een van de grootste oorzaak is van het krijgen van een burn-out. Maar wanneer je doet wat je leuk vind is veel werken geen enkel probleem. Te veel werken staat slechts op nummer 7.
Op nummer 1 staat slecht leiderschap en op nummer 3 een tekort aan organisatorische 
zorg. De mensen die burn-out raken voelen zich vaak een robot, omdat er steeds meer op hun bordje wordt geschept en er erg weinig dankbaarheid wordt getoond.

De reden dat mensen burn-out raken heeft vaak te maken met de persoonlijkheid van de 
persoon. 
Over het algemeen zijn dit de harde werkers. Het harde werken leidt op den duur tot fysieke klachten, je kunt je minder concentreren, waardoor alles wat je doet langer duurt. 
Dit levert nog meer stress op, je krijgt last van slaapproblemen en dit stapelt zich op. 
Daarnaast kan het zijn dat de organisatie situaties creëert die een vergiftigende omgeving laat ontstaan. Dit lijdt tot een neerwaartse spiraal die de situatie erger en erger maakt en lijdt tot een lange termijn effect.

Wanneer je gaat kijken naar de overeenkomsten tussen burn-out en PTTS, blijkt het ze ergveel op elkaar lijken.

Enkele karakteristieke symptomen van PTTS:

 • Blootstelling aan een traumatische gebeurtenis of een extreme stressfactor.
  • Bij burn-out is dit ook het geval. Je blijft maar doorgaan en doorgaan en de stress hoopt zich op.
 • Reageren met angst, hopeloosheid of afgrijzen.
  • Wanneer je burn-out raken heb je geen gevoel meer, je bent net een robot. Je bent bang om gevoelens te hebben en je voelt je slechts leeg en hopeloos.
 • Slaapproblemen en nachtmerries.
  • Een van de grootste problemen bij een burn-out.
 • Depressie en terugtrekking.
  • Een burn-out en depressie liggen erg dicht bij elkaar en gaan vaak in elkaar over.
 • Last van stemmingswisselingen.
  • Een typisch symptoom van een burn-out.
 • Situaties ontwijken die herinneringen oproepen aan de traumatische gebeurtenis.
  • Wanneer je burn-out raakt  wil je vaak niet meer terug naar  je werk.  Je wilt weg uit de situatie die zoveel stress oplevert.

Wat zou er gebeuren als burn-out wordt behandeld als PTTS? 
Wat zou er gebeuren wanneer dit op het werk ook als dusdanig wordt behandeld?


(Dr. Geri Puleo, SPHR, is the President/CEO of Change Management Solutions, Inc., a boutique B2B consulting firm helping clients who are planning, implementing, orstruggling with change)

Leuk als je een reactie geeft op mijn blog. 

© www.ligtpunt.nl | Nell van de Ligt. Alle rechten voorbehouden. Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of op een website. Dat kan zolang je de copyright en een werkende link naar mijn site opneemt.