Weten geneest niet, want kennis maakt niet dat er iets veranderd.  Na kennis en inzicht begint het daadwerkelijke veranderproces en dat vraagt andere dingen van jouw als persoon.

Kennis geeft inzicht. Dat maakt dat we kunnen kaderen, waardoor we kunnen snappen waarom we burn-out zijn geraakt. We snappen het causale verband, dat geeft greep op de situatie, controle over onszelf en dat geeft rust.   

Kennis maakt dat we begrijpen, dat je het gebeuren een plaats kunt geven en vandaaruit kun je een plan van aanpak opzetten. Dat is de 1e stap in het genezingsproces.   

Vaak denken we dat als we de oorzaak kennen en begrijpen, dat we dan met ons cognitief vermogen onszelf kunnen veranderen. Je kunt het simpelweg vergelijken met afvallen. Je weet dat je geen patat moet eten, je weet dat het erg slecht is voor je gezondheid en toch grijp je steeds opnieuw naar die lekkernijen en verval je in oude gewoontes en gedrag. Of je houd het met veel discipline een tijdje vol, maar meestal blijf je jojoën met je gewicht. 

Het kost je veel discipline en energie als je via je verstand je leven wilt regelen, controle wilt uitoefenen en je gedrag wilt aan passen. Als het met discipline moet, is dat vaak een gevecht met jezelf. Als het dan niet lukt, kan dat leiden tot faalervaringen. Die faalervaringen zorgen weer voor afbreuk van je zelfvertrouwen.

Deze discipline, dit “moeten” van jezelf,  kan leiden tot extra stress en nog meer oververmoeidheid. Een averechtse uitwerking dus.  Je stelt opnieuw hoge eisen aan jezelf, je wil discipline en verantwoordelijkheid enz. Je blijft proberen je leven te beheersen. Dat kost enorm veel extra energie, geeft extra spanning en dat draagt niet bij aan je genezingsproces.

Dus ook al ken je de oorzaken en achtergronden van je burn-outsituatie en weet je welke persoonskenmerken en  gedrag je moet veranderen,  met alleen discipline en je verstand kom niet uit je burn-outsituatie. Je blijft tegen beter weten in de situatie beheersen, maar loslaten en ontspanning is de weg die je moet volgen.  

De essentie van het probleem is dat je met je verstand,  je gedrag dat je aan de buitenkant vertoont, aanpakt en niet de onderliggende aansturing die je persoonskenmerken en je gedrag maken (de binnenkant van jezelf). Je werkt aan de oppervlakte en legt jezelf nieuw gedrag op, maar kijkt niet wat maakt dat je dit gedrag vertoont. Als je je gedrag verandert, ben jij als persoon nog niet verandert. 

Wil je daadwerkelijk je burn-outsituatie aanpakken, dan moet je verder kijken dan gedrag en verstand. Onderzoeken wat de achterliggende onbewuste aansturing is, die maken dat je de burn-outpersoonlijkheidskenmerken hebt en het daarbij behorende gedrag vertoond. Pas dan kun je daadwerkelijk veranderen, pas dan pak je de problematiek echt aan.      

We zijn gewend snel oplossingen te zoeken en de dieperliggende drijfveren die het gedrag veroorzaken te vergeten, maar dat is wel de kern van het probleem. Pak je dit niet aan, dan ligt herhaling van een burn-out of terugval op de loer en dat wil je toch niet. 

Wil je daadwerkelijk genezen van een burn-out, dan moet je de volgende stappen zetten: 

  1. Erkennen dat weten niet geneest. Niet denken dat je er bent als je weet wat je moet veranderen in jezelf, want dan begint de “behandeling” pas. 
  2. Kennis geeft inzicht en dat is de eerste stap, want dan kun je een plan van aanpak maken. Doelen stellen, bekijken wat je kunt en wilt veranderen. 
     
  3. Vervolgens ga je op zoek naar de achterliggende onbewuste drijfveren die maken dat je de persoonskenmerken en dit gedrag vertoont. Je pakt de  onderliggende aansturing aan. 
  4. Schakel hierbij gespecialiseerde professionele hulp in. Deze fases doorlopen kun je niet zelf als je in een burn-outsituatie zit. Ieder mens heeft “blinde vlekken” waar een ander je op moet wijzen. Zoek goed, want niet elke therapeut of psycholoog is gespecialiseerd in de burn-outproblematiek.

Alleen door deze stappen te nemen kom je blijvend uit je situatie, los van gedrag, oude patronen en mechanismen en kun je volledig genezen. Pas dan wordt herhaling van de burn-out of terugval voorkomen. 

Leuk als je een reactie geeft op mijn blog. 

© www.ligtpunt.nl | Nell van de Ligt. Alle rechten voorbehouden. Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of op een website. Dat kan zolang je de copyright en een werkende link naar mijn site opneemt.