Medewerkers met burn-outklachten vallen vaak herhaaldelijk uit. In veel gevallen gaat er veel energie zitten in het volhouden en blijven staan in het werk. De ene keer lukt je dat beter dan de andere keer, maar het is vermoeiend en geeft energiedips.  

Vaak zie je dat na enkele weken rust de burn-outklachten verdwijnen. Je pakt je oude werkleven weer op, maar na enkele maanden of zelfs na enkele jaren neemt de overbelasting weer toe. De burn-outklachten komen terug. De rust zal je aanvankelijk ruimte geven, maar dat is niet voldoende want er niets is opgelost.   

Bij herhaaldelijke uitval neemt bovendien de ernst van de klachten steeds meer toe. De klachten verergeren. De balans tussen draaglast en draagkracht is verstoord. Telkens zullen je lichaam en geest meer klachten geven om je deze disbalans duidelijk te maken.

Misschien zie je je eigen aandeel wel  en ben je de hele dag bezig om die “leerpunten” te corrigeren. Dan ben je de hele dag aan het sturen en controleren. Dat geeft zelfs een extra stressfactor. Waarschijnlijk lig je dan ’s avonds helemaal uitgeput op de bank. 

Herhaaldelijke uitval is een teken van ongezond werkgedrag. Je bent niet gezond bezig, je bent jezelf aan het uitputten. Je loopt op je tenen.

Ongezond werkgedrag is vaak zo “gewoon”, het zijn ingesleten patronen in je dagelijks leven waardoor je niet meer ziet wat je doet. Dit gedrag wordt vaak veroorzaakt door automatismen en gewoonten, die je hebt opgebouwd in je leven. 

Klachten zijn symptomen. Je doet aan symptoombestrijding als je alleen de klachten oplost,maar niet de onderliggende oorzaak van de klachten aanpakt. Vaak zie je dan terugval. 

Dus wil je weer helemaal gezond worden, dan moet op een dieper niveau worden onderzocht wat het ongezond gedrag veroorzaakt. En daar heb je deskundige hulp bij nodig, aangezien de oorzaak vaak “blinde vlekken” voor jezelf zijn. 

Wat kan je doen als je  merkt dat herhaaldelijk burn-outklachten hebt? 

  1. Kijk voor jezelf terug naar hoe het afgelopen jaar is gegaan? Hoe vaak ben je ziek geweest? Wat waren de klachten? Is er herhaling van klachten? Hoe vatbaar ben je en hoe weerbaar?
  2. Schrijf je klachten op en kijk naar patronen. Zijn er verschillende klachten? Zijn ze toegenomen in heftigheid of niet? Zie je patronen van jezelf? Is er een bepaalde frequentie?  
  3. Heb je steeds terugkerende klachten of ben je regelmatig ziek? Erken en kijk wat je gaat doen. Stel met een medisch deskundige vast of het stress-of burnoutklachten gaat. Zoek deskundige hulp gespecialiseerd is in stress – en burnoutproblematiek.

Kortom: Wil je de burn-outklachten geheel uit je leven verbannen, dat zul met gespecialiseerde hulp de oorzaak van je gedrag moeten aanpakken, zodat je werkgedrag verandert. Alleen dan is er geen terugvalrisico. 

Leuk als je een reactie geeft op mijn blog. 

© www.ligtpunt.nl | Nell van de Ligt. Alle rechten voorbehouden. Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of op een website. Dat kan zolang je de copyright en een werkende link naar mijn site opneemt.