Studies hebben al langer aangetoond dat eens stevig lachen niks dan voordelen heeft voor je gezondheid. Maar wist je ook dat je stress op het werk kan verjagen met een slappe lach? Start de lachkuur nu en wel om deze 4 redenen…

Lachen houd je gezond
Onderzoek van de Universiteit van Maryland (VS) toont aan dat een stevige lachbui goed is voor de werking van het hart, de bloedvaten en de ademhaling én zorgt voor een betere zuurstofopname in spieren en organen. Omdat er een kettingreactie ontstaat van spieren die samentrekken, een versnelde hartslag plus ademhaling én bloeddruktoename, heeft lachen bovendien een gunstige invloed op het immuunsysteem.

Lachen versterkt de teamspirit
Een lachbui heeft ook op sociaal vlak heel wat voordelen: samen af en toe schaterlachen zorgt voor een fijne werksfeer, versterkt de banden onder collega’s en zorgt voor een positieve houding onder de werknemers. Managers hebben er dan ook alle belang bij om humor toe te laten op de werkvloer.

Lachen maakt gelukkig
Door elke dag enkele minuten te lachen, wek je hetzelfde gevoel van welzijn op als na een rondje joggen. Tijdens een lachbui komen namelijk endorfines vrij: bij sportievelingen ook bekend als de hormonen die voor een gelukzalig gevoel zorgen na een inspanning. Je wordt meteen alerter én bent beter beschermd tegen allerlei soorten pijn, waardoor ook (werk)stress minder invloed op je heeft.

Een lachkuur kan altijd en overal
Samengevat: lachen doet spanningen smelten als sneeuw voor de zon. Maar wat als de sfeer op het werk er niet naar is om dagelijks te gieren van het lachen met je collega’s? Geen probleem, want je bereikt hetzelfde positieve effect als je ’s avonds thuis in je eentje de slappe lach krijgt. Of je hem nu geforceerd opwekt door luidop te zitten schateren of grappige filmpjes opzoekt op het internet… na enkele weken ‘lachtraining’ zal je vast en zeker het verschil 

Artikel geplaatst met toestemming Jobat. Met dank aan Jobat.be 

==========================================================

Mijn aanvulling als analytisch psycholoog en stress-en burnoutexpert:


Lachen als wapen tegen stress


Iedereen vind lachen heerlijk, want lachen geeft je een positief gevoel.  Hoe meer je lacht, hoe positiever mensen op je reageren. Lachen bindt mensen.  

Als je lacht, ontlaad je emotionele en lichamelijke spanning. Lachen heeft een genezend effect.Je leeft gevoelens uit. Er valt letterlijk en figuurlijk, lichamelijke en geestelijke spanning van je af. Je wordt innerlijk gerustgesteld. Je kunt zaken anders bekijken. Gevolg: Angstgevoelens worden gereduceerd. Negatieve gedachten worden omgezet naar positief denken. Je kunt beter relativeren. 

Lachen is een wapen tegen stress. Gevoelens uitleven en ontladen is ontstressen. Na een uitbundige lachbui ontstaat er geestelijke en lichamelijke ontspanning en rust.

En hoe zit het met jou? Lach jij nog veel?
Lachen, je gevoel voor humor verminderd naar mate je stressniveau stijgt.
Mensen die burnout zijn, lachen niet meer.     

Leuk als je een reactie geeft op mijn blog. 

© www.ligtpunt.nl | Nell van de Ligt. Alle rechten voorbehouden. Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of op een website. Dat kan zolang je de copyright en een werkende link naar mijn site opneemt.