Je rent maar door en neemt onvoldoende tijd voor jezelf én voor je gezondheid. Dit is een bekend fenomeen op de Nederlandse werkvloer, maar waarom zorgen wij dan niet goed voor onszelf?! Je weet vaak goed dat je onder te veel stress staat en dat je gezonder moet leven. Het probleem ligt juist bij het gegeven dat je toch gewoon door gaat.

Komt dit je misschien bekend voor?
“De druk om alle zaken in je leven in balans te houden geeft je erg veel stress: je werk, je gezinsleven, je vrienden en familie. Op het werk zijn er genoeg eisen die aan je gesteld worden. Thuis moet alles op rolletjes lopen, want anders loopt het in het honderd; kinderen die naar school moeten, rekeningen die betaald moeten worden en er moet ook nog een cadeau gekocht worden voor een jarige moeder. Bovendien wil je nog lekker sporten tussendoor en die nieuwe film met die steengoede recensies moet je nog in de bioscoop gaan zien. Maar daar heb je allemaal geen tijd voor, want je staat nog steeds in de wachtrij van de apotheek…Ergernis alom, want je lijkt nergens tijd voor te hebben!

Je voelt je de laatste tijd erg moe. Je hebt  wel wat hoofdpijn en ook je maag begint op te spelen. Je zou eigenlijk meer rust moeten nemen, maar…wanneer dan?! En als de hoofdpijn terug komt, neem je wel weer een paracetamol, dat lost het probleem snel op.  Je voelt je weer wat beter en je  kunt er weer tegenaan. Je moet ook wel, want als het werk niet gedaan wordt zijn frustratie en een schuldgevoel het resultaat. Er wordt immers iets van je verwacht. Dus je gaat maar door en je went aan de stress. Voordat je het weet is er weer een week, maand of zelfs jaar voorbij en er is aan de gehele situatie nog niets veranderd.”

…en dan is het te laat: je wordt ziek! In het ergste geval leidt dit tot een flinke burn-out met zware depressiviteit, mogelijk zelfs een hartaanval, etc. Ja, stress kan zelfs leiden tot de dood, het is immers een uitputtingsslag van je lichaam. Stress kost veel van je geestelijke en lichamelijke gezondheid. Naderhand komt er natuurlijk de frustratie en spijt omdat je niet eerder naar jezelf hebt geluisterd, terwijl je het eigenlijk zo goed wist!

Het is een bekend fenomeen: Je pakt de situatie pas aan, als je  er flink onder te lijden hebt. Ondervindt je veel last en ongemak als gevolg van stress? Pas als de situatie uit de hand begint te lopen, ben je geneigd hiernaar te handelen. In eerste instantie probeer je je lijden op allerlei manieren te verzachten en te negeren. Je kunt steeds meer aan. Je ervaart het immers niet als een probleem als je er maar mondjesmaat onder lijdt… En als het eenmaal te laat is, dan word je pas gedwongen om te handelen.

Wil je echt een beter en gezonder leven, wacht dan niet totdat je noodgedwongen moet handelen. Ook al voel je niet de noodzaak om de situatie te verbeteren en wil je liever voorthobbelen in oude patronen, wacht niet totdat het te laat is. Een veel gehoord excuus is om de aanpak van de situatie nog even uit te stellen, omdat je op dit moment er geen tijd of onvoldoende energie voor hebt. Dit uitstel tot verandering is erg logisch, want uit je vaste patronen komen geeft immers een ongemakkelijk gevoel en stuit op innerlijke weerstand. Het probleem negeren scheelt een hoop ongemak en tijd, want veranderen kost inderdaad energie en inzet. (zie het vorige e-zine)

Maar smoesjes om tijd- en energiegebrek zeggen al voldoende:  je lijdt er nog niet voldoende aan! Je ziet de noodzaak nog onvoldoende en vindt het probleem niet belangrijk genoeg. Als je nog even door blijft lopen met deze problemen, dan komt de noodzaak vanzelf. 

Grijp in, voorkom dat de schade te groot wordt:

  • Voorkomen is toch echt aangenamer, sneller, makkelijker en goedkoper dan genezen! Hoe langer je wacht met de aanpak van de situatie, hoe moeilijker de stap wordt.
  • Steek uw energie niet in het overleven. Zet je energie in voor jezelf, voor een betere kwaliteit van je leven. Een beter leven met je dierbaren en de zaken die er echt toe doen in het leven. Zaken die je belangrijk vindt.
  • Zet jezelf op de eerste plaats. Je bent namelijk de hoofdpersoon in je eigen leven, niet een ander. Als je ziek wordt, kun je er minder voor een ander zijn. Als je goed zorgt voor jezelf, kunt je ook goed zorgen voor een ander.

Kortom, neemt NU echt de tijd voor jezelf en uw gezondheid. Gebruik je gezond verstand, zodat erger en onnodig lijden voorkomen wordt. Ren niet weg voor de probleemsituatie, maar pak deze vanaf het begin aan. Ken de gevaren van drukte en stress op het werk en in je privéleven en neem ook de lichte klachten serieus. 

Leuk als je een reactie geeft op mijn blog. 

© www.ligtpunt.nl | Nell van de Ligt. Alle rechten voorbehouden. Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of op een website. Dat kan zolang je de copyright en een werkende link naar mijn site opneemt.