De vraag van Eva:

“Mijn baan past niet (meer) bij mij. Er is een clash tussen mijn eigen principes en wat ik elke dag vanuit mijn functie moet verkondigen en uitdragen. Ik voel me ook niet neerslachtig of depressief, alleen psychologisch gevangen.”

“Ik voel dat ik al enige tijd ‘op het randje van’ sta: mijn hele lichaam schreeuwt het zowat uit, niks wil mee. Enkele maanden geleden wilde de huisarts me antidepressiva voorschrijven, maar dat heb ik radicaal geweigerd. Dat is geen oplossing, hoogstens een gevaarlijk lapmiddel.”

“Daarom heb ik enige tijd geleden de beslissing genomen om op zoek te gaan naar een nieuwe job. Dit loopt nu volop, maar lost uiteraard de dagelijkse problemen van nu niet op.”

“De vraag waar ik mee zit is: hoe kan ik ervoor zorgen dat de situatie niet verergert en intussen starten met een wederopbouw? Want zo voelt het echt: geleidelijk aan voel ik mijn krachten verminderen, heb ik meer moeite met het ordenen van mijn gedachten, met het opnemen van nieuwe informatie of kennis…”

Bedankt voor je vraag, Eva. Ik ben blij dat je deze vraag stelt en met mijn Ligtkrantlezers wilt delen, want dit is een situatie die ik regelmatig tegen kom.  Er zullen dus lezers zijn die deze situatie herkennen.

Ik begrijp heel goed dat je je in een moeilijk situatie bevindt. Want wat gebeurd er precies in deze situatie? Als je binnen je werk taken moet verrichten of zaken moet uitvoeren die indruisen tegen je normen en waarden, moet je dus iets doen tegen je geweten in.

Je  moet dan: ik noem dat, je eigenheid moet verkopen. Waardevolle ethische normen en waarden, overtuigingen die je richting geven in je leven en waar je trots op bent moet je negeren. Dat maakt je ongelukkig. Je komt dan in een situatie zoals verschillende  sagen en legenden beschrijven. Je ziel verkopen aan de duivel. Tegen je eigen principes in dingen doen, om je baan te behouden.

Dat gaat wringen, want je kunt jezelf niet meer recht in de ogen kijken.  En dat heeft grote invloed en gevolgen voor je gezondheid en welzijn. Je gaat er over piekeren, slaapt slecht. Kortom: je geweten knaagt. Blijf je langdurig in deze situatie zitten, kan dat leiden tot een burn-out.

Wat kan je doen:

1.    Past de baan niet meer bij je doordat het bedrijf je iets vraagt wat tegen je principes indruist, of kom je dit probleem ook tegen in andere gelijke functies? Dus ligt de oorzaak van je probleem bij het bedrijf of aan de functie die je vervult.

2.    Zorg dat je snel uit deze slopende situatie komt.  Je vertelt dat je energie en krachten verminderen, dat je concentratieverlies toeneemt. Als je al zoveel klachten hebt van de situatie, moet je snel actie ondernemen want met een burn-out ben je verder van huis.

3.    Wil en kan je je probleem aanhangig maken binnen je bedrijf? Wat zijn de consequenties, de voordelen en nadelen hiervan? Zou je dat kunnen en willen doen?
Sluit deze mogelijkheid niet bij voorbaat uit, maar maak wel een overwogen keuze hierin.

4.    Als je het aanhangig maakt, weet dat het bedrijf ook een belang heeft en er overleg kan zijn. Als het fout gaat, kost dat je bedrijf veel geld. Verzuim is altijd duurder. Misschien is een andere (tijdelijke) baan binnen je bedrijf. Of misschien kun je de taken die je energie ontnemen (tijdelijk) afstoten of delegeren.

5.    Maar stap nooit zomaar zelf op. Je kunt natuurlijk in deze situatie niet meteen je baan opzeggen en opstappenDan zet je je inkomen op het spel, want uitkeringsinstanties betalen niet als je je baan om deze reden opzegt.

Eva, je bent aan het solliciteren. Maar een andere baan  laat op zich wachten en je blijft in de situatie zitten. Mijn belangrijkste tip: Laat je ondersteunen. Er niet ‘alleen’ voorstaan betekent steun en is heel belangrijk in deze situatie. Ik kan je tips geven om vol te houden, maar deze tips werken echt maar tijdelijk. Het is namelijk niet de oplossing.
Ik geef twee tips. 

·        Zorg voor veel afleiding en ontlading naast het werk. Energieopbouwende activiteiten.

·        Neem afstand van je werk, zodat je er emotioneel minder bij betrokken voelt.
         Bezie je moeilijke werktaken vanuit een helikopterview.

Maar beloof me: duurt de situatie te lang. Zoek hulp en ondersteuning.

Oké, succes Eva

Leuk als je een reactie geeft op mijn blog. 

© www.ligtpunt.nl | Nell van de Ligt. Alle rechten voorbehouden. Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of op een website. Dat kan zolang je de copyright en een werkende link naar mijn site opneemt.