In drukke tijden is het vaak moeilijk om rust te creëren en je niet te laten meeslepen met alle emoties en stress van jezelf en om je heen. Als iedereen rent, ga jij ook rennen. Stresssituaties werken niet alleen aanstekelijk naar collega’s, maar klanten voelen ook de stress.   

Rogier (35 jaar, manager bij een technisch bedrijf) “Ik ren van de ene afspraak naar de andere. Heb geen tijd voor medewerkers. Ik stel prioriteiten en bepaal de urgentie van taken. Maar de neventaken worden op een gegeven moment ook urgent. Ik loop steeds meer achter de feiten aan. Mijn stressniveau stijgt en mijn energie zakt. Thuis hang ik op de bank, te moe om nog iets te doen. Ik heb last van slapeloosheid. Ik word boos als medewerkers iets van me vragen. Ik zit me de hele dag goed te houden. Dit ben ik niet, zo ken ik mezelf niet én zo wil ik niet zijn! Dit is niet goed.”

Als gevolg van de situatie is Rogier in een neerwaartse stressspiraal terecht gekomen, waar hij alleen niet meer uitkomt. Als je gestrest bent, krijg je steeds minder ruimte waardoor je openheid voor anderen, je flexibiliteit en creativiteit,  afneemt. Langzaam kom je in een stressspiraal terecht, die je steeds meer naar beneden trekt. 

Rogier klopt aan bij mij. En terecht, want zijn gezondheid en zijn leven lopen gevaarJa, je kunt zelfs dood gaan aan stress.  Langdurige stress geeft psychosomatisch klachten en kan blijvende schade veroorzaken. Daarnaast verlies je langzaam je levenslust en word je steeds somberder.    

Het is belangrijk om te onderkennen dat je gestrest bent en dat er iets moet gebeuren. Erkennen van wat er speelt is de eerste stap naar verandering. Het is niet altijd makkelijk om toe te geven aan wat er speelt. Schaamte of faalangst spelen hierbij een grote rol.

De situatie aanpakken betekent dat je op kort termijn tijd en energie moet vrij maken. Het kost tijd om je te beraden, onderzoek te doen en te kijken hoe je de situatie aan  wilt pakken en veranderen. En extra investering dus bovenop je drukke leven.   

En dan is het een valkuil, om meteen te gaan roepen dat je geen tijd hebt om te investeren. “Dan gaat echt alles in de soep lopen”. Dus ga je maar door, veranderd er helemaal niets aan de situatie en steven je regelrecht op een burn-out af.

Dus doe net als Rogier: draag zorg voor jezelf en grijp in!

  • Kijk in de spiegel; ga de confrontatie met jezelf aan als je hollend door het leven gaat.
    Neem de tijd en stel jezelf de volgende vragen: Hoeveel stress ervaar jij? Heb jij stressklachten? Hoe ga je er mee om? Zorg jij goed voor je lichaam en geest? Ben je gezond bezig?
  • Zo nee? Neem verantwoordelijkheid voor de situatie die er speelt. 
    Durf de beslissing te nemen om voor jezelf te kiezen. Zeg ja tegen een gezonder en kwalitatief goed leven en kom in actie.
  • Leer je leven in eigen hand te nemen  in plaats van dat je je laat leven door de waan van de dag. Kom uit vaste patronen en automatismen, die je gedrag aansturen, zodat je bewuste keuzes kunt maken en mogelijkheden vergroot worden. Leer hoe je je leven en werk kunt beïnvloeden, kunt sturen en tegelijkertijd toch jezelf kunt zijn.

Kortom: Leidt en manage je eigen leven en agenda, zodat je gezond en gelukkig blijft in je leven. Zorg dat je niet in een negatieve spiraal naar beneden wordt getrokken en jarenlang moet herstellen van langdurige stressschade.    

En Rogier na de begeleidingstraject? 
Testimonial: “Nell, hartstikke bedankt. Mijn leven is enorm positief veranderd.
Ik heb inzicht en de juiste tools gekregen en ik leef bewuster dan ooit.  Ik ben heb de touwtjes nu zelf in handen en stuur en beheer mijn werktaken zelf. Ik laat me niet meer gek maken door drukte.
Geweldig, dat ik dit nu kan!”  

Leuk als je een reactie geeft op mijn blog. 

© www.ligtpunt.nl | Nell van de Ligt. Alle rechten voorbehouden. Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of op een website. Dat kan zolang je de copyright en een werkende link naar mijn site opneemt.