Dag Nell,

Waar ik vooral mee worstel, is dat ik gedurende een werkdag vrij snel overspoeld wordt door negatieve emoties. Die worden veroorzaakt door:

 • teveel drukte tegelijk
 • verwarring over wat mij te doen staat
 • woede/ongeduld dat de organisatie zoveel op mij afwentelt.

En als ik eenmaal van het padje af ben… is het lastig om weer positief en rustig te worden. Hier wil ik aan werken. Hoe houd ik mijn energie ‘laag’ en hoe kan ik goed bij mijzelf blijven om te voorkomen dat ik overspannen reageer.

Laten we kijken wat er precies gebeurd?

Carla, belangrijk is het om vooraf te onderzoeken wat de oorzaak van het probleem is.

Dat kunnen twee oorzaken zijn:

 1. Enerzijds kan het een persoonlijk deel zijn. Misschien kun je moeilijk tegen drukte, is je draagkracht minder dan de vraag vanuit de organisatie. Of misschien heb je moeite met prioriteiten of grenzen stellen.
 2. Anderzijds kan de oorzaak ook bij de organisatie liggen. Men geeft je te veel werk. Het kan ook zijn dat taken en rollen binnen het bedrijf onduidelijk zijn,  waardoor je niet weet wat er precies van je verwacht wordt. Een onduidelijke structuur veroorzaakt ook onduidelijkheid en verwarring bij medewerkers.  

Je vertelt dat je greep verliest en dat er verwarring ontstaat. Je dobbert in plaats van dat je het stuur in handen hebt. Je bent overgeleverd aan. En greep verliezen geeft stress.

Dat alles maakt je ongeduldig en geeft woede. Dat is niet prettig, maar wel een begrijpelijke reactie. Maar weet dat onder woede en ongeduld onmacht ligt.

Tip:

 1. Zoek de onderliggende oorzaak.
  Is dit een persoonlijk deel of een organisatie deel.
  Als het persoonlijk is, dus als je moeilijk prioriteiten of grenzen kunt stellen, zoek een coach die je daarbij kan helpen. Overleg met je leidinggevende of je ondersteuning, coaching kunt krijgen op dat vlak.  
  Is het een organisatie deel, dus zijn taken en rollen onduidelijk, is er te veel werk? Overleg met je leidinggevende wat er precies van je verwacht wordt. Waar jouw verantwoordelijkheid begint en eindigt.
 2. Woede en ongeduld zijn uitingen van onmacht. Het kost je veel energie en lost niets op. Beter is je onmacht en je wens naar verbetering te bespreken met je leidinggevende en samen naar een oplossing te zoeken.

Belangrijk is uit de onmacht te komen, zodat je energie positief kan inzetten en niet verloren gaat aan het negatieve. Zo voorkom je meer stress en een burn-out. 

Leuk als je een reactie geeft op mijn blog. 

© www.ligtpunt.nl | Nell van de Ligt. Alle rechten voorbehouden. Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of op een website. Dat kan zolang je de copyright en een werkende link naar mijn site opneemt.