Sta jij wel eens stil waarom en wanneer er bij jou stress ontstaat en wat de gevolgen daarvan zijn? Het geeft je inzicht als je nu even de tijd neemt om te analyseren wat er eigenlijk gebeurt bij stress.  

Caroline (35 jaar, manager ICT) ervaart stress bij een hoge werkdruk; ze wordt chaotisch en raakt verward. Door de stress voelt ze zich onzeker in haar werk. Caroline raakt het overzicht kwijt door de hoeveelheid werk en het tijdsgebrek. Ze kan daardoor moeilijk keuzes maken en ze raakt nog verder van huis. In deze situatie ervaart ze enorm veel stress.

Bij Claas (45 jaar, mediaspecialist) ontstaat er onrust en boosheid als zijn alleenstaande vader zijn arm breekt en een beroep op hem doet. Deze plotselinge zorgvraag bezorgt Claas stress en paniek, omdat het bovenop zijn drukke baan en gezin komt. Hij wil graag zijn vader helpen, maar vraagt zich af hoe hij het voor elkaar kan krijgen.

Negatieve stress is een aanslag op je gezondheid. Wanneer deze situatie te lang duurt, dan loop je de kans om burn-out te geraken. Problemen als slapeloze nachten, maagklachten, gespannen spieren, hoge bloeddruk, enzovoorts; het zijn allemaal het gevolg van stress. Je kunt zelfs doodgaan aan stress.

Wil je stress voorkomen? Dan is het belangrijk om inzicht te krijgen in wat er gebeurt met jou. Hierdoor kun je leren ingrijpen en weet je wat te doen bij stress. Zelfinzicht geeft keuzemogelijkheid en handelingsvrijheid; waardoor de stress verminderd. Je kunt dus groeien in een situatie.

Let op, de grote valkuil is om mee te gaan in de stress-situatie. Door een overlevingsstrategie te zoeken in de stress-situatie heb je soms geen goed overzicht meer. Je probeert je hoofd boven water te houden in deze situatie.

Overleven is echter geen oplossing en het heeft zelfs een tegenovergesteld en negatief effect. Hoe langer de stress-situatie duurt, hoe meer stress er onstaat omdat er niets wordt opgelost.

Laten we stress nader onderzoeken en kijken wat gebeurd als er bij jou stress ontstaat.

 • Wanneer ontstaat er stress?
  Bij stress is er een probleem waar je je onmachtig over voelt. Stress ontstaat als je niet weet hoe je met een bepaalde situatie om moet gaan. Je kunt en/of wilt niet voldoen aan hetgene wat er van je gevraagd wordt. Of iets druist in tegen je waarden- en normenpatroon, je kunt het niet over je hart verkrijgen.
 • Wat is het gevolg?
  Het probleem en de stress slaan naar binnen.
   Er ontstaat angst, somberheid of verdriet en je trekt je terug. Je kunt zelfs depressief worden. Hierdoor kunnen er sociale problemen ontstaan, zoals eenzaamheid.
  Het probleem en de stress zoeken hun weg naar buiten. Je wordt agressief, boos en onrustig; je gedrag kan voor problemen zorgen in je omgeving.

Je kunt ook bij jezelf onderzoeken of jij teveel stress hebt.

 • In welke situaties ontstaat er bij jou stress?
  Met wie of met wat voel jij een probleem?
  Waar voel jij onmacht?
 • Welke gevolgen heeft deze stress op jou?
  Zijn de gevolgen sociaal, mentaal of fysiek; en hoe uit zich dat bij jou?
  Slaat het probleem bij jou naar binnen of uit je de stress naar de buitenwereld? Of misschien allebei?
  Wat zijn de gevolgen van jou reactie op de stress? Voor jezelf, maar ook voor je omgeving?

Leer jezelf kennen, dat zorgt echt voor minder stress. Ontdek welke situaties bij jou stress veroorzaken en hoe jij hierop reageert. Door zelfinzicht krijg je een overzicht en krijg je grip op de situatie.

Leuk als je een reactie geeft op mijn blog. 

© www.ligtpunt.nl | Nell van de Ligt. Alle rechten voorbehouden. Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of op een website. Dat kan zolang je de copyright en een werkende link naar mijn site opneemt.