Schaam je je voor je burn-out?! Vaak is het niet slim – het is zelfs nadelig – als je vertelt dat je een burn-out hebt gehad. Er is immers nog steeds een groot taboe op het onderwerp. De samenleving heeft vaak nog steeds een negatief oordeel over het feit dat je een periode niet hebt gewerkt, maar thuis zat door de gevolgen van een burn-out.

Voorbeelden:
Marco
 (Flexwerker, 32 jaar) wil van baan wisselen en vraagt mij hoe hij op een nette manier zijn ziekteperiode kan wegmoffelen op zijn Curriculum Vitae. Marco is negen maanden uit de roulatie geweest door een burn-out. Hij vraagt zich af hoe hij deze periode uit zijn werkleven het beste kan verantwoorden. Hij is weliswaar volledig hersteld, maar hij is bang dat hij hierop veroordeeld wordt en wordt gezien als een zwak persoon. Marco is bang dat hij hierdoor zijn eigen glazen in zal gooien…

Voorbeelden:
Marco
 (Flexwerker, 32 jaar) wil van baan wisselen en vraagt mij hoe hij op een nette manier zijn ziekteperiode kan wegmoffelen op zijn Curriculum Vitae. Marco is negen maanden uit de roulatie geweest door een burn-out. Hij vraagt zich af hoe hij deze periode uit zijn werkleven het beste kan verantwoorden. Hij is weliswaar volledig hersteld, maar hij is bang dat hij hierop veroordeeld wordt en wordt gezien als een zwak persoon. Marco is bang dat hij hierdoor zijn eigen glazen in zal gooien…

Koen (manager  ICT, 47 jaar) schaamt zich diep over zijn burn-out en heeft zijn vrienden en ouders niets verteld over zijn situatie. Hij verzwijgt de burn-out – en haar gevolgen – voor de buitenwereld, omdat hij zichzelf zwak vindt. Hij had nooit gedacht dat dit hem zou overkomen. Door te zwijgen kan hij zich laten zien aan de buitenwereld, vindt hij. Zijn ouders en vrienden weten van niets…

Het taboe op dit onderwerp geeft een extra probleem. Je bent bang voor een negatief etiket en de gevolgen daarvan. Dit etiket wil je te allen tijde voorkomen;  je wilt niet bekend staan als een zwak persoon, niet stressbestendig en over-emotioneel.

Het grote taboe en de angst voor veroordeling bemoeilijkt het genezingsproces en re-integratie. Marco is bang om niet aangenomen te worden op zijn nieuwe werkplek. Terwijl Koen voornamelijk worstelt met zijn eigen problemen en toneel speelt voor zijn omgeving. Beide heren zijn hierdoor veel energie kwijt en dat is natuurlijk niet bevorderlijk voor het genezingsproces.

Haal het taboe er af, zodat de veroordeling verdwijnt! Dit geldt voor iedereen met én zonder een burn-outgeschiedenis. Iedereen kan immers een burn-out krijgen, dus laten we stoppen met veroordelen. Laten we beginnen om er voor uit te komen dat stress en burn-out iedereen kan overkomen, en dat het vooral geen teken van zwakte is.

En daarbij…alleen hardwerkende, enthousiaste mensen krijgen een burn-out. Dit overkomt niet de mensen die lui zijn of de kantjes eraf lopen. Mensen die goed willen doen, teveel dingen leuk vinden, enthousiast zijn en moeilijk ‘nee’ kunnen zeggen; raken in een burn-out. Mensen die veel naar de ander kijken en te weinig naar zichzelf; eigenschappen die in eerste instantie goed zijn.

Dus durf er voor uit te komen dat je burn-out bent, of bent geweest, want de persoonlijkheidskenmerken van burn-outgevoelige mensen pleiten ook voor jou. En wie is nu perfect?!

  • Je bent iemand die zich inzet en niet lui is;
  • Je probeert goed te doen;
  • Je bent perfectionistisch;
  • Je let op anderen en helpt anderen.

Misschien doe je TE VEEL van dit alles, en het is een kwestie van het vinden van de juiste balans.

Een burn-out is een berisping; een wijze les van je lichaam. Een burn-out moet je dus zien als een enorm groeiproces. Als je een burn-out doorleeft en je leert van de les, word je sterker, zelfverzekerder en bewuster dan ooit.

Wees trots op de les die je geleerd hebt van een burn-out! Wees trots op het feit dat je enorm gegroeid bent als een persoon! Een burn-outproces is geen gemakkelijke weg, maar het brengt wel veel inzicht in je leven en geeft levenswijsheid.

Leuk als je een reactie geeft op mijn blog. 

© www.ligtpunt.nl | Nell van de Ligt. Alle rechten voorbehouden. Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of op een website. Dat kan zolang je de copyright en een werkende link naar mijn site opneemt.