Wat zijn stressklachten en hoe kun je ze leren herkennen? In mijn praktijk krijg ik regelmatig vragen over wat stressklachten inhouden en hoe je ze kunt herkennen. Deze klachten kunnen namelijk vaker voorkomen en zijn niet altijd stress-gerelateerd. In het geval van stress wil je klachten tijdig herkennen, zodat je meteen kunt ingrijpen en verdere schadelijke gevolgen kunt voorkomen.

Pieter (Ondernemer, 43 jaar), had een vraag over zijn slaapproblemen. Hij had problemen met inslapen, terwijl hij wél moe was. Hij herkende deze klachten toentertijd niet als een gevolg van stress. Pieter sliep slecht, raakte oververmoeid en kon zich daardoor niet meer voldoende inzetten op het werk en in zijn privéleven. Hij begreep niet waarom hij niet kon slapen; en waar zijn klachten vandaan kwamen. Zo beweert hij: “Mijn leven, inclusief mijn bedrijf, draait goed. Dus waar kan het dan aan liggen?”

Joris (Docent, 35 jaar), kwam met een soortgelijk probleem. Hij heeft de laatste maanden geen behoefte gehad aan knuffelen, nabijheid en intimiteit. Hij had niet door waar het vandaan kwam, want hij is ontzettend gelukkig met zijn vriendin. Joris zegt de laatste paar maanden gewoon geen verlangen te voelen, terwijl hij ontzettend veel van zijn vriendin houdt. Het gevolg is natuurlijk wel dat hierdoor zijn relatie dreigt te ontsporen.

Elke klacht brengt grote of kleine beperkingen met zich mee, resulterend in pijn of tegenslagen in je leven. Zo dreigt Pieter zijn eigen bedrijf te verliezen en Joris’ relatie staat op de tocht. Alle soorten van klachten kunnen een gevaar vormen voor uw levensgeluk en uw welzijn. Klachten kunnen dus niet voorziene gevolgen hebben waar je vaak niet bij stil staat.

Stressklachten zijn persoonlijk en allesbehalve gestandaardiseerd, het is soms moeilijk te herkennen. Iedere individu reageert op een geheel eigen manier op een drukke of spannende periode op het werk of in privésferen. Bovendien kunnen stressklachten vage klachten zijn die variëren in aard en intensiteit.

Een bekende valkuil is dat je went aan een bepaald stressniveau. Door geruime tijd onder stress te staan, kan het zijn dat je de lichamelijke of geestelijke klachten niet meer ervaart als gevolgen van stress. Hierdoor ga je in de verkeerde hoek naar oplossingen zoeken. Je bent je niet altijd bewust van het feit dat je stress hebt, waardoor je zelf niet in de gaten hebt dat je in een gevarenzone zit. Gewenning zorgt ervoor dat je een blinde vlek krijgt en niet langer ziet wat er werkelijk speelt. Hierdoor herken je de werkelijke situatie niet als spanning of een reactie op stress.

Stressklachten zijn duidelijke signalen dat er iets aan de hand is. Het is dus van belang om ze te leren herkennen als signalen met betrekking tot je eigen gezondheid! Zoals ik al zei, is ieder mens verschillend in weerbaarheid en draagkracht. Zelfkennis over je eigen sterke en zwakke punten en je draagkracht is van dusdanig belang om goed voor jezelf te kunnen zorgen.

Toch bestaan er ook ‘standaardsignalen’ voor stress. Hoewel iedere persoon op zijn eigen manier reageert, zijn er toch signalen die iedereen kan herkennen. Stress uit zich vaak in een combinatie van klachten.

Vaak voorkomende stressklachten:

 • Lichamelijk
  Spierspanning, hoofdpijn, verhoogde bloeddruk, verminderde weerstand;
 • Geestelijk
  Piekeren, besluiteloosheid, onzekerheid over jezelf, depressie, gejaagdheid;
 • Emotioneel
  Stemmingswisselingen, woede-uitbarstingen, slapeloosheid, verminderde seksuele verlangens, cynisme;
 • Gedrag
  Verhoogde alcoholinname of medicijngebruik, onttrekken aan sociale gebeurtenissen, veel klagen over alles in je leven.

Leer goed voor jezelf te zorgen! Het is immers van belang om je eigen stressklachten te herkennen als stresssignalen, zodat je tijdig kunt handelen en erger kunt voorkomen.

Leuk als je een reactie geeft op mijn blog. 

© www.ligtpunt.nl | Nell van de Ligt. Alle rechten voorbehouden. Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of op een website. Dat kan zolang je de copyright en een werkende link naar mijn site opneemt.