De gedachten blijven maar komen. Het maalt in je hoofd. Dit hoor ik dagelijks in mijn praktijk. Piekeren is één van de meest voorkomende klacht bij stress. Op Wikipedia wordt het mooi omschreven: ‘Er ontstaat een constante (niet beheersbare) gedachtestroom die het normale denken zo beïnvloedt, dat je moeite hebt om tot een oplossing te komen.’
Je gedachten gaan in cirkeltjes ronddraaien. Het is niet meer stil in je hoofd. Je krijgt het niet voor elkaar om de gedachtecirkel te doorbreken en lig te draaien in je bed…Wat als… Had ik maar… Zou ik gedaan moeten hebben…Heel lastig als je nachtrust er aan gaat en je moeheid toe neemt.
Door dit malen krijg je weinig voor elkaar, want je bent niet meer in het hier en nu maar ergens daar. Je kunt je niet concentreren.Bezig met die ene mogelijke situatie. Wat moet ik doen… Durf ik dit aan… Welke consequenties heeft dat… Stel je voor dat… Dit is wat er zou kunnen gebeuren. Je kunt je niet meer concentreren. Heel lastig als je nog wat werk wilt verzetten en je target moet halen.
Alsmaar denken kan je somber maken. Het kost veel energie en je kunt er ook letterlijk ziek van worden. Het ontneemt je op de lange duur de ruimte, het gaat je beheersen als je niets doet.
Wat is er dan positief aan piekeren? Wat is piekeren precies?
Bij piekeren blijf je nadenken over iets! Een eerdere gebeurtenis, teleurstelling. Je voelt je er ontevredenheid over of je ziet mogelijke toekomstige negatieve gebeurtenissen.
Iets is er niet goed! Je krijgt er stress van.
In je lijf gebeurt van alles wat meestal niet erg gemakkelijk voelt, waardoor je gedachten alle kanten opgaan.
Er zijn vele gevoelens bij datgene waar je over piekert.Angst, boosheid, verdriet, pijn, onmacht, onduidelijkheid…
En die gevoelens ervaar je liever niet. Iets is heel moeilijk voor je, en daarom lopen we vaak liever weg voor die vervelende gevoelens. Maar alles wat je wegdrukt komt weer terug.
En dan ga je in je hoofd leven en dus piekeren. Alle energie gaat naar de hersenen, want ergens moeten die emoties toch naar toe.
Je probeert met je verstand greep te krijgen op de situatie en je gevoelens. Je bedenkt van alles om uit de situatie te komen. Zeker als je niet weet wat er precies speelt. Dan moet je gaan ontdekken.
Piekeren is een signaal dat je iets moeilijk vindt om te voelen of te doen.
Piekeren zegt dus dat je aan de slag moet met iets wat niet lekker zit.
En dat is positief
De uitkomst is misschien wel moeilijk, omdat er van je gevraagd wordt iets te veranderen wat je waarschijnlijk moeilijk vindt.
Piekeren ontstaat doordat je:
- Angst hebt voor het onbekende of spijt hebt van een bepaald verloop van een situatie.
- Onzeker bent over wat er gaat gebeuren of wat er is gebeurd. Het gaat dus ook over zelfvertrouwen.
- Vreest voor de gevolgen van een situatie of voor toekomstige tegenslagen.
- Geen controle meer hebt over de situatie of controleverlies vreest over de toekomstige gebeurtenis. Dit heeft ook te maken met je perfectionisme.
- Gevoelens en emoties in de hand wilt houden. Je wilt de angst niet voelen en probeert afstand te houden van je gevoelens. Dit is trouwens een veelvoorkomend overlevingsmechanisme van de mens in onze cultuur.
Dus last van piekeren? Ga op onderzoeken uit.
Kijk naar onderliggende gevoelens. En dat betekent je angst en gevoelens aangaan en dat is niet altijd makkelijk. Je drukt ze niet voor niets weg.
Pak de onderliggende oorzaak van je gepieker aan. Vind je het moeilijk om de oorzaak aan te pakken? Neem dan contact met me op, zodat je weer rust krijgt en je je gelukkig voelt.
Leuk als je een reactie geeft op mijn blog.
© www.ligtpunt.nl | Nell van de Ligt. Alle rechten voorbehouden. Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of op een website. Dat kan zolang je de copyright en een werkende link naar mijn site opneemt.