Angst klopt op de deur,
Vertrouwen doet open,
…Niets te zien.
– auteur onbekend-

Je hebt  last van stress- en burn-outklachten. Burn-out- of stressklachten zijn duidelijke signalen dat er iets niet goed gaat. Er moet dus nodig iets veranderen in je leven, maar je hebt geen idee waar te beginnen. 

Het is tijd om je leven eens onder de loep te nemen. Alle zekerheden staan ineens op losse schroeven als je last krijgt van stress- en burn-outklachten. Daarom is het belangrijk om alles eens kritisch te gaan bekijken. Wat geeft mij energie; Wat kost mij energie; Wat maakt mij gelukkig? Etcetera.

Je gaat naarstig op zoek naar de oorzaak van de klachten. Gedurende deze zoektocht naar de oorzaak komen de ergste doemscenario’s bij je naar boven. Stel je voor dat je iets los moet laten wat je erg dierbaar is…

En vaak slaat op zo’n moment de angst toe. Je veilige, bekende wereldje staat immers druk. Alle zekerheden vallen weg. Je dacht dat je goed bezig was, of je dacht dat je die moeizame situatie nog wel aan kon, maar blijkbaar is niets minder waar.

Ik zal enkele voorbeelden uit mijn praktijk geven, die deze angst verduidelijken:

 • Jeroen is bang dat hij zijn beroep als arts niet meer kan uitoefenen en dat zijn lange (en moeilijke!) studietijd voor niets is geweest.
 • Petra is bang dat ze nooit meer helemaal beter zal worden en dat ze voor de rest van haar werkleven werk moet verrichten onder haar niveau.
 • Jasmijn vertelde dat ze bang is om haar vriend te moeten verlaten, want wellicht is hij toch niet de juiste partner voor haar.

Bij stress- en burnoutklachten word je gedwongen om uit je comfortzone te komen. Hierdoor word je gevoel van veiligheid en zekerheid in hoge mate aangetast. Dit verklaart logischerwijze een zeker gevoel van angst. Angst is immers een signaal van de psyche dat er gevaar dreigt; zoals pijn dat voor het lichaam is.

Maar de oplossing is geruststellend, want je kunt er uiteindelijk alleen maar op vooruit gaan. Vergeet niet dat het oplossen van de situatie alleen maar goede dingen kan opleveren. Zo verdwijnen de klachten bij een goede aanpak, en word je weer gelukkig.

Het is een valkuil om uit angst de aanpak van de stress- en burn-outklachten uit te stellen. Het is een bekend psychologisch fenomeen dat mensen hopen dat de klachten vanzelf over gaan. Het is een oerinstinct van de mensheid om te vluchten en de angst te ontlopen, om zo deze nare gevoelens te vermijden.

Maar stress- en burn-outklachten laten zich echter niet wegstoppen. Als je ontkent levert dat alleen maar meer spanningen op. Je hebt namelijk weinig zeggenschap over wat er gebeurt. De klachten zullen alleen maar toenemen, tot het moment waarop je besluit om in te grijpen. Bovendien krijgen de klachten een steeds dwingender karakter naarmate ze genegeerd worden.

Er is echt maar één manier om weer gezond en gelukkig te worden. Pak de situatie met twee handen aan en stap uit je comfortzone.

Dus ter verduidelijking:

 • Wat is een comfortzone eigenlijk?
  Je comfortzone is de veilige basis waar je je in bevindt; je vaste, stabiele situatie, je gewoonten en zekerheden. Je  weet wat je hebt. Dat geeft je controle over je leven en dat voelt goed. De comfortzone geeft een zekere mate van veiligheid en zekerheid; beide items zijn erg belangrijk.
 • Waar komt de angst vandaan bij stress- en burn-outklachten?
  Je hebt je leven niet meer in de hand en je verliest de grip in de situatie. Vervolgens word je gedwongen om je  zekerheden los te laten. En volgens je psyche loop je hierbij allerlei risico’s, omdat je van te voren niet weet wat je kunt verwachten. Je psyche vertelt je dat je in gevaar bent en er ontstaat angst. Het is een oeroud mechanisme van de mens om zich te beschermen tegen gevaarlijke situatie. Maar vergeet niet dat deze reactie je ook kan belemmeren in je persoonlijke groei.
 • Waarom is het belangrijk om je uit de comfortzone te komen?
  Als je blijft vasthouden aan oude patronen, kun je niet veranderen en dus niet groeien. Er vindt geen beweging plaats, dus kan er ook geen vooruitgang zijn. Je zult dus je zekerheden moeten loslaten en risico’s moeten nemen om iets te veranderen in je leven. Alleen op deze manier kun je persoonlijk groeien en nieuwe dingen aanleren. En trouwens, zo vergroot je ook je comfortzone waardoor je strker wordt.  

Kortom, angst is onlosmakelijk verbonden met stress- en burn-outklachten. Het belangrijkste wat je hierbij moet onthouden is dat angst niet altijd een negatief signaal is, maar vaak juist aangeeft dat je kunt groeien. Maak van je angstmoment een groeimoment en pak stress- en burn-outklachten met twee handen aan! Vraag hulp als angst te groot voor je is.

Leuk als je een reactie geeft op mijn blog. 

© www.ligtpunt.nl | Nell van de Ligt. Alle rechten voorbehouden. Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of op een website. Dat kan zolang je de copyright en een werkende link naar mijn site opneemt.