Tegenwoordig hoor je bijna niet meer anders. ‘Volg je passie, dan komt alles goed’. Maar er schuilt ook gevaar in werken met passie.  ‘Weet wat je wilt’ en  ‘zoek je passie’ zijn kreten die je veel leest en hoort als je vast loopt en niet precies weet wat je met je leven en werk wilt.

Joris, docent 35 jaar, deed zijn werk met veel passie. Hij genoot, was onuitputtelijk en voor zijn gevoel onaantastbaar. Hij werkte jarenlang met veel plezier, ging op in zijn werk. Zijn inzet werd gewaardeerd en gerespecteerd. Hij was van grote waarde voor de school.
Totdat langzamerhand de betrokkenheid naar zijn leerlingen afnam en hij zich naar het werk sleepte. Hij was oververmoeid en raakte burn-out. Zijn passie werd zijn neergang.  

Passie is werken met hart en ziel oftewel bevlogenheid. Passie is waar je warm van wordt, waar je hart door geraakt wordt en welke aansluiten bij je talenten. Dat wat je zin en lol geeft in je leven en werk. Passie zorgt voor inspiratie en motivatie.

Passie geeft je vleugels. Je zit vol energie, kunt bergen werk verzetten en je stressbestendigheid neemt toe. Bovendien ben je minder ziek. Je bent gelukkiger, je hebt meer voldoening in het leven. Dat alles geeft je leven meer inhoud en betekenis.

Dus werken met passie is gezond en geeft een belangrijke positieve dimensie aan je leven en werk. Gepassioneerde mensen  geven zelfs een positieve bijdrage aan anderen, want het werkt aanstekelijk. Veel bedrijven zoeken gepassioneerde medewerkers, want die zorgen voor een goed bedrijfsimago en een hoge klanttevredenheid.  

Maar passie heeft ook een andere kant, want de meeste burn-outs ontstaan bij mensen die werken met passie. Een van de persoonlijkheidskenmerken van medewerkers met een verhoogd risico tot een burnout is dat ze werken met hart en ziel. 

Want de valkuil bij passie is dat je steeds maar doorgaat en jezelf niet voldoende begrenst. Je gaat zo op in je passie, dat je andere behoeftes onbelangrijk maakt. Of je delegeert onvoldoende taken omdat je het liever zelf doet en het niet uit handen wilt geven, waardoor je meer taken op je neemt.

En dan trap je in de valkuil van passie. Dan wordt je passie je neergang, een weg naar een burn-out. Je werkt te hard en gaat over je grenzen. Tenslotte verlies je jezelf. Je wordt oververmoeid, welke kan leiden tot een  burnout. 

Vijf tips:

  1. Volg je passie, dat is gezond en maakt je gelukkig. Je bent vitaal, geïnspireerd en gemotiveerd. Een geweldige basis voor je werkleven.
  2. Maak bewust tijd voor rust en ontspanning. Neem voldoende pauzes. Ook al denk je dat je ontspannen met je passie bezig bent en dat je niet moe te krijgen bent. Je lichaam en geest willen op tijd rust, ontspanning en afleiding. Die regelmatige afstand houd je trouwens ook scherper. 
  3. Houd je bij je eigen werk en geef taken uit handen als dat nodig is. Delegeer. Vertrouw op anderen, ook al werken zij niet op jouw manier. 
  4. Stop tijdig je werkdag. Maak er geen gewoonte van overuren te draaien omdat je lekker bezig bent.
  5. Maak tijd voor relaties. Vergeet niet je dierbaren omdat jij je passie volgt. Je hebt ook je relaties nodig om gelukkig te zijn. 

Kortom: Behoud je passie, maar laat je passie niet je neergang zijn. Voorkom oververmoeidheid of een burn-out. Want ook passie vraagt om zelfreflectie, sturing en balans.

Leuk als je een reactie geeft op mijn blog. 

© www.ligtpunt.nl | Nell van de Ligt. Alle rechten voorbehouden. Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of op een website. Dat kan zolang je de copyright en een werkende link naar mijn site opneemt.