Een tijd geleden werd ik aangesproken door mijn kapster Eva. Zij vroeg mij of ik, als deskundige, haar kon vertellen of ze burn-out aan het worden was. Ze had op internet gezocht naar burn-outsignalen, maar ze kwam er niet helemaal uit. Ze had een zelftest ingevuld, maar de uitslag was te algemeen volgens haar. 

‘Welke klachten heb je dan?’ vroeg ik. 
‘Ik heb vaak hartkloppingen, niet heftig maar wel storend. Soms heb ik kleine paniekaanvallen of word ik ineens onzeker. Ik wil liever alleen zijn, geen mensen zien en me opsluiten; rust. Ik heb een kort lontje, want ik erger me snel aan iedereen. En ik ben zo moe en moet me dwingen naar het werk te gaan.
Maar het is niet zo erg hoor, want ik werk nog steeds en kan het nog aan’, eindigde Eva haar verhaal.

‘Dus waar wacht je op, als het je tot nu toe allemaal wel meevalt. Op het moment dat je er bij neervalt?’ vroeg ik haar.

Langdurige stress haalt je lichaam overhoop en dat geeft allerlei lichamelijke en geestelijke klachten. Vooral het hormoonstelsel en het immuunsysteem raakt verstoord. Je bent sneller vatbaar voor ziekten en je lichaam herstelt minder snel.

Deze klachten moet je serieus nemen in plaats van negeren. Klachten zijn signalen. Het lijf geeft aan dat er iets niet goed gaat, dus je moet op onderzoek uit gaan wat er allemaal aan de hand is. 

Want natuurlijk is er iets met Eva aan de hand. De signalen zijn overduidelijk dat het niet goed met haar gaat. Ze heeft behoorlijk wat klachten en haar lichaam geeft dat duidelijk aan. 

Kern van het probleem is niet de situatie van Eva, maar: hoe ga je er mee om? De vraag is: Hoe lang gaat Eva nog door om de klachten te negeren en ze niet serieus te nemen. Te bekennen dat er wel iets aan de hand is. 


Hieronder staat een kort testje waarmee jij kunt zien of je op weg bent naar een burn-out:

  • Ik ben vaak ziek en heb snel last van allerlei kwaaltjes                       Ja / Nee
  • Ik heb vaak last van rugpijn of verkramping van mijn spieren              Ja / Nee
  • Ik heb een gevoel van tegenzin, het is al snel teveel                          Ja / Nee
  • Ik kijk negatief tegen mezelf en mijn werk aan                                    Ja / Nee
  • Ik voel mij vaak hulpeloos en/of de situatie lijkt uitzichtloos                Ja / Nee
  • Ik vermijd mensen en heb liever geen contact                                     Ja / Nee
  • Ik ben (chronisch) moe en heb weinig energie                                     Ja / Nee

Heb jij 3 of meer keer ja beantwoord op deze vragen? Dan moet er een alarmbel gaan rinkelen en is het tijd om stappen te ondernemen. Het voorkomen van uitval is beter dan genezen.


Terug naar het verhaal van Eva:
Ik heb haar geadviseerd om meteen stappen te ondernemen, om uitval te voorkomen.
 Eva heeft het burn-outcoachingstraject bij mij doorlopen en werkt weer met veel energie. Ze is nog steeds mijn kapster en werkt met veel plezier.

Leuk als je een reactie geeft onder dit artikel.

© www.ligtpunt.nl | Nell van de Ligt. Alle rechten voorbehouden. Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of op een website. Dat kan zolang je de copyright en een werkende link naar mijn site opneemt.