Ontladen en ontstressen is onder andere je emoties en gevoelens delen. Waarom is het delen van emoties en gevoelens met anderen zo belangrijk en waarom vinden wij dat zo moeilijk? Het is voor veel mensen niet gemakkelijk om hun binnenwereld te delen, want dan stel je je kwetsbaar op en dat is eng. Een ander zou je kunnen veroordelen of afwijzen en dat doet pijn. Daarbij is het ook intiem.

Robert kan bijvoorbeeld zijn gevoelens moeilijk onder woorden brengen en hij vindt het moeilijk om zich te laten zien. Hij voelt zich vaak alleen. Robert heeft vanuit zijn opvoeding niet geleerd om zich te uiten. Hij doet liever en praat liever niet over zijn problemen en gevoelens. Hij denkt dat praten de situatie alleen maar moeilijker maakt, maar daarmee staat hij wel alleen in zijn gevoelswereld.

Mariëlle is onzeker over zichzelf en verstopt zich achter een vrolijk masker, om leuk gevonden te worden. Mariëlle is bang dat ze mensen afstoot en niet leuk wordt gevonden als ze over haar problemen en minder leuke gevoelens praat. Ze is bang om veroordeeld of afgewezen te worden. Dus zet ze een masker op, dat is veilig. Maar ze voelt zich erg geïsoleerd en is niet gelukkig. 

Als je je emoties en gevoelens niet deelt, ontstaat er een innerlijke spanning en ontstaan er op de lange duur stressklachten, want ergens zoekt de spanning toch een uitweg. Je bent een binnenvetter geworden en de spanning heeft geen uitweg. Er ontstaan stressklachten zoals irritatie, depressiviteit, verbitterdheid, hartklachten, hoge bloeddruk, angst-en paniekaanvallen. En ja, zelfs de dood.

En daarbij… als je niet deelt wat in je leeft, laat je jezelf niet zien! Gevoelens en emoties zijn persoonlijk, maken je uniek en geven weer wie je bent. Als je je gevoelens en emoties niet laat zien, laat jij jezelf niet zien en ben je er niet volledig.

Het delen van gevoelens is dus niet alleen goed voor je algehele gezondheid, maar ook om vol  in het leven te staan. Zorgen voor jezelf is dus ontladen en delen met de ander.  

Geef uiting aan wat er in je leeft, maar alleen bij mensen waarbij jij je veilig voelt. Er moet vertrouwdheid met de ander zijn, voordat je iets verteld. Echte vrienden kunnen we op een hand tellen, want vertrouwen kun je niet met heel veel mensen opbouwen.

En natuurlijk deel je je gevoelens en emoties niet met iedereen. Je eigen binnenwereld is een intiem en waardevol plekje. Persoonlijke details, gedachten en emoties moeten veilig zijn bij de ander. Kies dus bewust wie voor jou veilig is en met wie je je kwetsbare en intieme binnenwereld deelt.


5 goede redenen om je gevoelens en emoties te uiten:

  1. Emoties ontstaan door gebeurtenissen; ze hebben dus altijd een reden en maken je bewust. Emoties zijn een reactie, een signaal dat er iets gebeurt wat je raakt. Emoties triggeren je gevoelswereld, waardoor je bewust wordt van een situatie. Ze hebben je dus iets te vertellen.
  2. Emoties en gevoelens zeggen onverholen wie je bent en wat je raakt.  Emoties en gevoelens zijn persoonlijke intieme uitingen; die je sturen en je neerzetten. Je kunt ze wegdrukken, maar ze laten zich niet ontkennen.
  3. De verwerking van de gebeurtenis kan beginnen, als je je ontlaadt. Zonder ontladen verwerk je niet. De spanning moet uit je lijf en dat kan alleen maar door middel van het uiten van je emoties en gevoelens. Door middel van praten, schreeuwen, huilen, lachen, rillen, enzovoorts ontlaad je spanning. 
  4. Door je gevoelens en emoties te uiten, komt er ruimte. Dat geeft een gevoel van opluchting. Binnenvetten maakt vermoeid, verbitterd en kost heel veel energie. Je bent bezig met een innerlijke strijd en het kan er niet uit.
  5. Samen huilen, samen schreeuwen, samen lachen; geeft steun en verbindt mensen. Gedeelde smart is halve smart en dat klopt. Delen van je leed geeft troost. Je bent niet alleen. Al het gevoel, elke emotie mag er zijn, dus jij mag er zijn. De ander herkent zich in je, herkent je pijn, onmacht, boosheid of blijheid. Samen zijn we één.


Kortom: Ontladen van gevoelens en emoties is ontstressen en is delen.
Dus zorg voor jezelf. Deel met anderen en ben er!

Leuk als je een reactie geeft onder dit artikel.

© www.ligtpunt.nl | Nell van de Ligt. Alle rechten voorbehouden. Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of op een website. Dat kan zolang je de copyright en een werkende link naar mijn site opneemt.