Is stress een zwaktebod?

Ook veel mannen hebben last van stress. Vooral bij mannen tussen de 26 tot en met 35 jaar is in 2011 een stijging te zien in het aantal burn-outgevallen, blijkt uit een onderzoek van Arbo-organisatie 365. Toch worden vrouwen vaker getroffen door een burn-out dan mannen.

Veel mannen zien stress als een zwaktebod. Als er een stresssituatie ontstaat, betekent dat dat je de situatie niet meer in de hand hebt. En dat is zwak. Een echte man moet nog altijd sterk zijn en de situatie kunnen beheersen.

Hierbij speelt status een belangrijke rol.  Een stoer imago geeft glans en aanzien aan je persoonlijkheid als man.Uit een onderzoek van Blumenthal (1972, in Doyle en Paludi, 1995) blijkt dat agressiviteit, het van zich af kunnen bijten en het ‘niet op de kop laten zitten’ een rol speelt in een mannelijk imago. (Universiteit Utrecht Masterthesis 2008 Saskia van wijk) https://igitur-archive.library.uu.nl/student-theses/2008-1009-200348/Masterthesis%20Wijck,%20van.pdf

Uit onderzoek blijkt ook dat mannen in stresssituaties vaak sociaal ontwijkend gedrag vertonen. ‘Het hormoon cortisol onderdrukt het gedrag om toenadering te zoeken. Gevolg bij mannen is dat ze zichzelf terugtrekken en een negatieve houding tegenover anderen krijgen.’ Dit concludeerde Mattie Top (promotieonderzoek aan het rijksuniversiteit Groningen 2004) https://www.managersonline.nl/nieuws/2129/mannen-en-vrouwen-reageren-verschillend-op-stress.html

Een ander onderzoek geeft aan dat stress mannen socialer maakt. (onderzoek Dr. Bernadette von Dawan 2012 universiteit Freiburg) ‘We wisten al dat positief sociaal contact met iemand die je vertrouwt voorafgaand aan een stressvolle situatie de stressreactie vermindert. Blijkbaar zit de strategie zo in mensen verankerd dat ze hun stressreactie ook met behulp van positief sociaal gedrag veranderen tijdens het ervaren van stress,’ Aldus Markus Heinrichs. https://www.nu.nl/gezondheid/2816294/stress-maakt-mannen-socialer.html

Maar stress eist ook bij mannen zijn tol: emotioneel, fysiek en mentaal.  Woede-uitbarstingen, hoge bloeddruk, oververmoeidheid, depressie, vermindering van testosteron en verminderde libido zijn veel voorkomende stressklachten bij mannen.

Mannen reageren anders op stress dan vrouwen. Dus er is ook behoefte aan verschillende omgang met stress. Vrouwen bouwen een sociaal netwerk op, mannen reageren door te vechten of te vluchten.

Mannen hebben vaak een voorkeur voor probleemgerichte en rationele aanpak van stress.  Vrouwen gebruiken een meer emotioneel gerichte aanpak. Maar natuurlijk zijn er ook uitzonderingen en verschillen in persoonlijkheden, of het nu mannen of vrouwen zijn.

De hoofdzaak is dus dat mannen het moeilijker vinden dan vrouwen om toe te geven dat ze in een stresssituatie verkeren. Dus steun en hulp vragen aan anderen? Mannen willen liever hun eigen leven blijven controleren.

Maar ondanks de verschillende reacties op stress hebben zowel mannen als vrouwen behoefte aan sociale steun en begrip.

Tips bij stress voor mannen:

  • Loop niet weg voor gevoelens, erken ze;
  • Spaar je gevoelens, ongenoegen en frustraties niet op totdat er woede-uitbarstingen   ontstaan;
  • Bouw relaties op en onderhoud ze;
  • Zoek gezelschap van andere mannen en kijk samen naar een voetbalwedstrijd;
  • Sport veel en het liefst buiten;
  • Neem tijd voor jezelf;
  • Lach, dat ontspant enorm en haal druk van de ketel.

Leuk als je een reactie geeft op mijn blog. 

© www.ligtpunt.nl | Nell van de Ligt. Alle rechten voorbehouden. Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of op een website. Dat kan zolang je de copyright en een werkende link naar mijn site opneemt.