Ligtkrant


Sta even stil! Hoe is het nu met jou?

Sta jij nu even stil bij jezelf? Maak je door deze Ligtkrant even tijd voor bezinning? Veel mensen vertellen dat ze met de komst van de Ligtkrant even stilstaan en zich de vraag stellen: hoe gaat het met me? Alize, een trouwe lezeres van mij, schreef me dit: Als ik je ligtkrant lees dan word ik meteen getriggerd om weer alert te zijn op mijn valkuilen. Te weten: doorrennen met mijn team zonder rust in te bouwen, het gevoel te hebben dat ze  echt niet zonder mij kunnen en dat ik alles moet oplossen… 

Geplaatst op 5 oktober 2017 | Lees meer »

Als je je TE verantwoordelijk voelt..

Als je je verantwoordelijk voelt voor je werktaken is dat een heel goede eigenschap. Maar  'te'  veel verantwoordelijkheidsgevoel kan je ziek maken. Het is heel  goed als je verantwoordelijkheid draagt voor taken die van je verwacht worden, zodat het werk goed doorloopt.  Maar hoe ver gaat verantwoordelijkheid?

Bijvoorbeeld: Omdat je meer taken hebt gekregen, moet je langer doorwerken om het werk tijdig af te leveren. Je bent moe en komt niet meer aan jezelf toe,  maar je vindt je  werk belangrijker dan je rust. Het werk gaat steeds meer tijd vragen en jij gaat daar in mee, want je snapt ook wel dat er anders een groot probleem op het werk ontstaat. Je vindt dit een prima oplossing. 

Geplaatst op 7 september 2017 | Lees meer »

9 stappen om ongezond gedrag te  veranderen. 

Vandaag ga ik je iets vertellen over Anna (32 jr. verpleegkundige). Anne is gestart met coaching omdat ze in een burn-out terecht gekomen is. Via haar werk komt ze bij mij voor begeleiding en re-integratie.

Anne is lang over grenzen gegaan en is doodmoe. Een heel jaar lang heeft ze samen met twee collega’s in het verpleeghuis een afdeling met 12 bedden gerund. Bezuinigingen en een hoog verzuim op de afdeling maakte dat ze veel overuren draaide. Ze heeft alles gegeven om iedere patiënt toch de hulp te bieden die ze nodig hadden. “Ik rende van hot naar her en voelde me superverantwoordelijk voor de patiënten op de afdeling”.
Anne is moeder van 2 kinderen. Ze vindt dat ze haar gezin de laatste maanden verwaarloosd heeft, omdat ze niet genoeg ruimte en tijd had. En daar voelt ze zich nu enorm schuldig over.

Geplaatst op 3 augustus 2017 | Lees meer »

Janneke vertelt over haar burn-outsituatie. Haar schaamte en gevoel van falen.

Janneke vertelt over haar burn-outsituatie. Haar schaamte en gevoel van falen. 

"Ik was zo ontzettend moe, ik kon niet meer denken. Op een gegeven moment kreeg ik zelfs paniekaanvallen. Ontzettend eng. Na de vakantie heb ik de hulp van Nell ingeroepen.  LINK In overleg met Nell, de manager en de bedrijfsarts besloot ik een paar weken te stoppen met werken. Rust en slapen was het enige wat ik wilde. Mijn man zag de noodzaak van ontspanning  wel in, ook al snapte hij niet echt wat er gaande was. Hij bood aan om zich “in mijn zogenaamde vrije” weken extra in te zetten en af en toe uren op te nemen, zodat ik thuis ook wat ontlast werd. Lief hé!
In eerste instantie was het een enorme opluchting dat ik even “bevrijd” was van verplichtingen en het moeten. Maar tegelijkertijd voelde ik me ontzettend opgelaten in deze situatie.  Er knaagde een naar schuldgevoel aan me.  Het was mijn fout dat iedereen extra belast werd en harder moest werken. Ik voelde me gefaald tegenover collega’s, mijn man, mijn kinderen. Waarom kon ik niet meer zijn wie ik altijd was?  Een sterke hardwerkende vrouw die met hart en ziel werkte . De leuke moeder.  Ik had altijd alles aan gekund en nu moest ik op anderen leunen.  Ik faalde en ik schaamde me enorm voor voor mijn onkunde"

Geplaatst op 13 juli 2017 | Lees meer »

Piekeren heeft ook een positieve kant!

De gedachten blijven maar komen. Het maalt in je hoofd. Dit hoor ik dagelijks in mijn praktijk. Piekeren is één van de meest voorkomende klacht bij stress. Op Wikipedia wordt het mooi omschreven: 'Er ontstaat een constante (niet beheersbare) gedachtestroom die het normale denken zo beïnvloedt, dat je moeite hebt om tot een oplossing te komen.'

Je gedachten gaan in cirkeltjes ronddraaien. Het is niet meer stil in je hoofd. Je krijgt het niet voor elkaar om de gedachtecirkel te doorbreken en lig te draaien in je bed…Wat als... Had ik maar... Zou ik gedaan moeten hebben...Heel lastig als je nachtrust er aan gaat en je moeheid toe neemt.

Geplaatst op 8 juni 2017 | Lees meer »

13 tips voor een goede planning om de nieuwe werkweek goed te beginnen.

Je bent lekker uitgerust tijdens de vakantie, dus je neemt je voor om die rust zo lang mogelijk vast te houden. Ken je dat voornemen? Ik hoor het vaak van mensen, maar vaak is het zo dat je na 2 dagen de vakantie al vergeten bent. Het lijkt alsof je niet bent weggeweest.

Maar je ziet dat je de komende week een volle agenda hebt. De meivakantie is voorbij en je moet weer aan de slag. Je moet weer even aan het werkritme wennen, na 2 weken vakantie.

Geplaatst op 4 mei 2017 | Lees meer »

Burn-out wel of niet werkgerelateerd

Is burn-out nu wel of niet werkgerelateerd?  De term en definitie van burn-out werd in 1974 beschreven door psychiater Freuderberger. Naar aanleiding van wetenschappelijk onderzoek en nieuwe inzichten is in de loop der jaren de definitie verfijnd,  herschreven en bijgesteld.  Maar de definitie van burn-out  is nog steeds niet eenduidig.

Voorbeeld van werkgerelateerde overbelasting:Jose werkt 3 dagen in de week en heeft een gezin met 2 kinderen. Ze heeft in de loop der jaren een goede balans gevonden tussen werk en privé, totdat er fusies en reorganisaties plaatsvinden op het werk.  De werkdruk loopt op, onzekerheid en veranderingen geven haar langdurig spanningen, waardoor ze uitvalt.

Geplaatst op 6 april 2017 | Lees meer »

Hoe hoog is jouw stresslevel?

Een tijd geleden werd ik aangesproken door mijn kapster Eva. Zij vroeg mij of ik, als deskundige, haar kon vertellen of ze burn-out aan het worden was. Ze had op internet gezocht naar burn-outsignalen, maar ze kwam er niet helemaal uit. Ze had een zelftest ingevuld, maar de uitslag was te algemeen volgens haar. 

'Welke klachten heb je dan?' vroeg ik. 
'Ik heb vaak hartkloppingen, niet heftig maar wel storend. Soms heb ik kleine paniekaanvallen of word ik ineens onzeker. Ik wil liever alleen zijn, geen mensen zien en me opsluiten; rust. Ik heb een kort lontje, want ik erger me snel aan iedereen. En eerlijk gezegd, ik ben zo moe en moet me dwingen naar het werk te gaan.
Maar het is niet zo erg hoor, want ik werk nog steeds en kan het nog aan', eindigde Eva haar verhaal.

Geplaatst op 23 maart 2017 | Lees meer »

Hoe sta jij tegenover problemen?

Al is het niet altijd makkelijk, problemen horen bij het leven. We leven met z'n allen op deze aardbol en we zullen er samen iets van moeten maken. En omdat we allemaal verschillende ervaringen, meningen en ideeën hebben is dat niet altijd makkelijk en kan dat problemen geven. 

Een probleem is een vraagstuk waar je niet meteen een oplossing voor hebt. Je vindt het dus moeilijk. 

Een vraagstuk wordt dus pas een probleem als je niet weet hoe je met een bepaalde situatie om moet gaan. Een probleem is een gebeurtenis die zich afspeelt tussen minstens twee objecten in relatie met elkaar. Het staat nooit op zichzelf, maar ontstaat altijd in relatie met iemand of iets in je omgeving. 

En dat veroorzaakt weer stress. Als je een situatie niet op kunt lossen, beheers je het gebeuren niet en ontstaat er stress. 

Geplaatst op 23 februari 2017 | Lees meer »

Heb jij last van die tekortschietende vis in jou?

Afgelopen zaterdag las ik een ontzettend leuk artikel in de Volkskrant, wat ik graag met je wil delen. Het artikel ging over het onlangs uitgegeven boek: “Van big bang tot burn-out” van psychiater Hoogendijk en journalist Wilma de Rek. Zoals de titel al zegt, gaat het over de evolutie van ons stresssysteem.

“We worden massaal ziek van werkdruk, prikkels en slecht nieuws. Ons stresssysteem schiet tekort in deze tijd, omdat ons stresssysteem evolutionair niet goed aangepast is aan de eisen van onze moderne levensstijl. Vandaar de toename van burn-out, depressies en stressgerelateerde ziekten”, zo schrijven zij.

Geplaatst op 9 februari 2017 | Lees meer »

Emoties op het werk! Wat moet je ermee?

Je ziet dat je collega Marieke huilend op de werkvloer staat. Dit is al de tweede keer deze maand. Marieke loopt op haar tenen. Ze is erg emotioneel. Bij een klein akkefietje op de afdeling barst ze in huilen uit. Je vraagt je af wat je met deze situatie aan moet. Je krijgt medelijden. 

En stafmedewerker Bart is boos. Hij gaat in het nieuwe project met Klaas samenwerken, maar Bart en Klaas kunnen niet zo goed samen door een deur. Bart heeft al verschillende keren bij je geklaagd. "Jullie hoeven geen vrienden te worden. Jullie zijn collega's." Je probeert je buiten de toestand te houden, maar Bart blijft drammen.       

Emoties op het werk. Wat moet je er mee? Al die verschillende emoties bij  medewerkers zijn niet altijd makkelijk. Op emoties heb je weinig vat, maar ze hebben wel veel invloed.

Geplaatst op 9 februari 2017 | Lees meer »

Het verhaal van Janneke

Janneke wil het taboe op stressklachten doorbreken en haar verhaal met je delen, om zodoende mensen die in dezelfde situatie verkeren te ondersteunen.
Ze vertelt aan mij tijdens het intakegesprek:

Ik was moe toen we naar Oostenrijk vertrokken. Terugkijkend op het afgelopen half jaar, besefte ik dat het is een druk jaar geweest is op het werk. De veranderde werkwijze in de zorg en de krapte van het budget maken dat we nog steeds moeten inkrimpen en met minder mensen het werk moeten doen. Daarnaast hebben mijn man en ik dit voorjaar de tuin aangelegd in ons nieuwe huis. We hebben gesjouwd met stenen en planten. Het is mooi geworden, maar het was wel een zware klus. In deze drukte vroegen onze kinderen (terecht) ook de nodige aandacht. Dus ik was blij toen we in de auto zaten op weg naar onze vakantiebestemming. Even helemaal weg en geen beslommeringen."

Geplaatst op 26 januari 2017 | Lees meer »

Ligtpunt werkt breder dan je denkt

Ligtpunt bestond vorig jaar 10 jaar. Ik werk dus al die tijd als stress en burn-out expert. Met veel liefde en grote zorgvuldigheid begeleid ik mensen om weerbaar, stressbestendig en sterk in het leven te staan. Dat doe ik zowel particulier als via bedrijven.

Onlangs vroeg een klant of ik haar kon helpen met het zoeken naar  haar passie. Ze dacht niet dat ik haar verder kon helpen als stress- en burn-outexpert.  De klant wist niet welke richting ze uit wilde met haar werk en wat haar passie was.

En in diezelfde week kwam er nog een andere vraag van Petra. Zij vroeg mij waar ze goed terecht kon als ze aan haar zelfvertrouwen wilde vergroten.  Petra dacht dat ze daarvoor naar een andere coach moest.

Geplaatst op 12 januari 2017 | Lees meer »

6 tips om van deze drukke periode te genieten en uitgerust 2017 in te gaan

December is een stressvolle maand. Sinterklaascadeaus en gedichten verzorgen, de uitgebreide kerstmaaltijd met de familie regelen, voor oudejaarsavond en nieuwjaarsdag iets gezelligs verzinnen en regelen. En op het werk de eindejaarafsluiting, de vele vakanties en feestdagen regelen en opvangen, misschien extra werken om taken vooruit te regelen enzovoorts. De weken  in december  zorgen vaak voor extra drukte thuis op het werk.

Geplaatst op 15 december 2016 | Lees meer »

Als de ander je stress geeft.

Als we tegen problemen aanlopen, wijzen we voor de oplossing vaak naar de ander. Maar klopt dat wel? Problemen ontstaan alleen als er twee of meerdere partijen zijn. De ander zegt of doet iets waar jij je niet in kunt vinden en dit geeft een probleem.

Voorbeelden uit de praktijk, die je vast herkent:

 

Geplaatst op 1 december 2016 | Lees meer »