Als je je verantwoordelijk voelt voor je werktaken is dat een heel goede eigenschap. Maar ’te’  veel verantwoordelijkheidsgevoel kan je ziek maken. Het is heel  goedals je verantwoordelijkheid draagt voor taken die van je verwacht worden, zodat het werk goed doorloopt.  Maar hoe ver gaat verantwoordelijkheid?

Bijvoorbeeld: Omdat je meer taken hebt gekregen, moet je langer doorwerken om het werk tijdig af te leveren. Je bent moe en komt niet meer aan jezelf toe,  maar je vindt je  werk belangrijker dan je rust.Het werk gaat steeds meer tijd vragen en jij gaat daar in mee, want je snapt ook wel dat er anders een groot probleem op het werk ontstaat. Je vindt dit een prima oplossing. 

Of je gaat als manager de taken die blijven liggen door verzuim op de afdeling zelf oppakken, omdat het werk door moet gaan en je je medewerkers niet meer wilt belasten. Je weet niet hoe je  de afdeling draaiende moet houden en gaat daarom maar zelf aan de slag.

De kern is dat als  je je te  verantwoordelijk voelt  over de  situatie, je beeld vertroebelt en  de gehele situatie   je persoonlijke probleem wordt.  Je ziet niet meer dat er grenzen zijn en dat er nog een verantwoordelijkheid vanuit de organisatie is.

Op dat moment is het nodig om afstand van de situatie te nemen, want dat geeft  overzicht en helderheid  en maakt dat je weer realistisch naar zaken kunt kijken. Je moet terug naar de realiteit om goed te kunnen blijven functioneren. 

Want bij onvoldoende afstand laat je je leiden door  emoties,  waardoor je beeld vertroebelt en je minder mogelijkheden ziet. Je kijkt vanuit je persoonlijke beleving en niet vanuit het grote geheel   en vanuit de organisatie.  

Afstand nemen is niet altijd makkelijk.  Soms is het letterlijk en figuurlijk nodig om uit de situatie te stappen om emotioneel afstand te kunnen nemen en reëel te kunnen kijken. Als  iets je aan het hart gaat, is het moeilijk om los te komen van je gevoelens. Dan moet je er even helemaal uit.

Dus voel je je  ’te’  verantwoordelijk,   neem dan afstand. Deze tips kunnen je helpen.

 • Stel je voor dat je vanuit de lucht naar jezelf kijkt (de zogenaamde helikopterview).
  Door de afstand kun je overzicht krijgen over de situatie, kun je de grote lijnen zien en de vervolgstappen bepalen. 
 • Analyseer vanuit deze positie de situatie. Kijk kritisch naar jezelf. 
  Kijk naar de verantwoordelijkheid die je hebt en die je zelf ervaart. Wat zijn je gedrag en houding en de gevolgen daarvan. (Soms helpt het om te doen alsof je naar een collega kijkt.)  Wat is je positie en je verantwoordelijkheid? Wat zijn verwachtingen en bevoegdheden vanuit je functie? Schrijf de opmerkingen, voor –en nadelen op van wat je doet.
 • Wat zou je jezelf willen adviseren in deze situatie? Hoe los je de situatie op?
  Is de verantwoordelijkheid die je voelt reëel? Wat wil je anders  zien of veranderen?
  Schrijf op hoe je deze adviezen in praktijk kunt brengen.  

Als je je TE verantwoordelijk voelt, kun je het beste kritisch naar jezelf kijken. Dat kan alleen maar door afstand te nemen. Zo krijg je helderheid en kun je jezelf een gezonder weg voor jezelf laten zien. 

Leuk als je een reactie geeft op mijn blog. 

© www.ligtpunt.nl | Nell van de Ligt. Alle rechten voorbehouden. Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of op een website. Dat kan zolang je de copyright en een werkende link naar mijn site opneemt.