Langdurige stress maakt oud

Langdurige stress maakt oud en dat weten we eigenlijk allemaal wel. Het is een volkswijsheid die in de laatste 40 jaar ook wetenschappelijk bewezen is.

Symptomen: grijze haren, haaruitval, je huid wordt dof en grauw. Allemaal gevolgen van stress doordat er in je lichaam minder doorbloeding en toevoer is van zuurstof en voedingsstoffen. Daarbij worden afvalstoffen minder goed afgevoerd.

Je immuunsysteem vermindert en je lichamelijke weerstand neemt af.  Door een teveel aan bijnierhormonen verzwakt het immuunsysteem vroegtijdig. Het verouderingsproces wordt hierdoor versneld en je wordt vatbaarder voor allerlei ziektes en huidaandoeningen.

Chronische stress maakt dus niet alleen dat je er ouder uitziet, het leidt ook tot vroegtijdige aftakeling. Verzwakte vitaliteit, verminderde weerstand, verhoogde kans op ouderdomskwalen zoals hoge bloeddruk, hartaanval en ook een verhoogde sterftekans.

Leef je onder veel en langdurige stress,  werk je te hard en leid je een druk leven, dan betaal je een hoge prijs, want je kunt wel tot 17 jaar ouder lijken, volgens Elizabeth Blackburn en Richard Cawthon, twee vooraanstaande wetenschappers in een verouderingsonderzoek bij stress.

Maar het goede nieuws is dat als je leert met stress om te gaan, de veroudering kan worden teruggedraaid.Mits uiteraard de stress niet jarenlang zijn druk heeft uitgeoefend en blijvende schade heeft aangericht.

Valkuil  is om nu te denken dat het dus wel allemaal meevalt. Maar weet dat je niet altijd de schade kunt beperken of terugdraaien.

Houd er rekening mee dat er wel blijvende schade kan zijn, schade die je nooit meer kan herstellen. Maagzweren, hernia’s, overgewicht, verslaving, hartinfarcten. Ze kunnen blijvende schade aanrichten.

Dus voorkom langdurige stress en neem regelmatig tijd om te ontstressen.

Enkele tips:

  • Slaap en rust voldoende, drink minder koffie, eet gezond en regelmatig.
  • Sporten of bewegen doet goed en zorgt voor ontlading. Ga op de fiets naar het werk, wandelen tijdens de middagpauze en loop regelmatig even bij je computer vandaan.
  • Maak een lijstje van wat je nog moet doen, zodat je niets hoeft te onthouden en taken kunt afstrepen
  • Regelmatig korte pauzes is beter dan een lange pauze.
  • Plan uitjes en ontspanning naast het werk. Een kort vakantieweekendje, een leuk dagtripje, een boswandeling, een avondje uit of een leuke hobbyavond.
  • Trakteer jezelf op een massage, een sauna of een goed boek.
  • Leer relaxen door ontspanningsoefeningen, yoga of meditatie.

En last but not least:

  • Herschik je dag- of weekindeling en bouw bewust deze tips in.

Kortom: Word je bewust van stress en leer met stress om te gaan, want dat houdt je jong, gezond en vergroot je weerbaarheid. Blijf je gezond, dan heb je ook meer geestelijke en lichamelijke weerbaarheid.

Leuk als je een reactie geeft op mijn blog. 

© www.ligtpunt.nl | Nell van de Ligt. Alle rechten voorbehouden. Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of op een website. Dat kan zolang je de copyright en een werkende link naar mijn site opneemt.